Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/1418 Esas 2012/454 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 1418
Karar No: 2012 / 454
Karar Tarihi: 18.04.2012

(2709 S. K. m. 41, 128) (657 S. K. m. 33, 68, 74) (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı Ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik m. 5, 10, 11)

Davacı vekili, 27.10.2011 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve savunmaya cevap dilekçesinde özetle; davacının eşinin Sağlık Bakanlığında hemşire olarak çalışırken 08.07.2011 tarihinde isteğiyle Ankara'dan Balıkesir'e tayin olduğunu, GATA K.lığı emrinde laboratuar teknisyeni olarak çalışan davacının da eş durumu nedeniyle, 12.07.2011 tarihinde idari müracaatta bulunduğunu, ancak başvurusunun Gnkur. Bşk.lığının 17.08.2011 tarihli yazısı ile aile bütünlüğünün kendi isteğiyle bozulmuş olması nedeniyle atama talebinin kabul edilmediğini, davacının eşinin iki çocuğuyla birlikte Balıkesir'de ayrı bir ev açması nedeniyle ekonomik sıkıntıların baş gösterdiğini, davacının başarılı ve takdirlerle ödüllendirilmiş bir personel olduğunu, sıralı amirlerince atanmasının uygun olduğuna dair görüş belirtilmesine rağmen,

Gnkur. Bşk.lığınca atama talebinin kabul edilmediğini, davacı ile aynı durumda bulunan iki sivil memurun (Svl.Me.Ş.S. ve Svl.Me.H. A.) eş durumu nedeniyle atama gördüklerini, benzer şekilde Sivil Memur Diyetisyen Ö.K.E. ile Hemşire A.K.'m da eş durumu nedeniyle atama gördüklerini belirterek, dava konusu işlemin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması istemi AYİM 2'nci Dairesinin 28.12.2011 gün ve 2011/1418 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının GATA K.lığı emrinde hizmetli olarak görev yaparken, Gnkur.Bşk.lığının 04.02.2010 gün ve PER.: 1450-385-10 sayılı ve Yedi Sivil Memurun Görev ve Unvan Değişikliği konulu onayı ile branşının laboratuar teknikeri olarak değiştirildiği, davacının eşinin Sağlık Bakanlığı, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemşire olarak çalışmaktayken, 08.07.2011 tarihinde kendi isteğiyle Balıkesir'e tayin olduğu, davacının da eş durumu nedeniyle 12.07.2011 tarihinde idari müracaatta bulunduğu, ancak başvurusunun Gnkur.Bşk.lığının 17.08.2011 tarihli, TSK.SAG.:1210-397-l 1 sayılı yazısı ile eşlerden biri kendi isteğiyle aile bütünlüğünü bozduğundan eş durumu dikkate alınarak atama yapılamamıştır gerekçesiyle kabul edilmemesi üzerine AYİM'de iş bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Anayasanın 128'inci maddesi, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, haklan ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceğini belirtmektedir. Diğer taraftan aile bütünlüğünün korunması hususu Anayasanın 41'nci maddesiyle idareye yüklenmiş bir görev niteliğindedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 33'üncü maddesi; Kadrosuz memur çalıştırılamaz. hükmünü amirdir.

Aynı Kanun'un 74/1'inci maddesi de; Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68'inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. hükmünü amir bulunmaktadır.

MSB.lığı, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuv.K.lıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin Temel İlkeler başlıklı 4'ncü maddesinin; Yer değiştirme suretiyle atamalarda esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki Devlet memurlarının mahallinden temin edilmesi ve hizmet alanlarındaki görevin sürekliliği esastır.

b) Yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkanları öncelikle dikkate alınır.

c) Hizmet ihtiyacı nedeniyle yapılacak atamalarda, görevin özelliğine göre hizmet bölgeleri ve alanları arasında memurların adil ve dengeli dağılımının sağlanması esastır.

d) Atanacak memurun asaletinin onaylanmış olması gerekir.

e) Atanma isteklerinin değerlendirilmesinde birlik komutanı veya kurum amirlerinin görüşleri de dikkate alınır, hükmünü,

Aynı Yönetmeliğin 9'uncu maddesi; Aşağıda belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir.

A) Özür Grubu: Sağlık Durumu,

B) Özür Grubu: Eş Durumu,

Bu özür gruplarında, yukarıda belirtilen öncelik sırası esas alınır. hükmünü,

10'uncu maddesi; Memurun (A) özür grubuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin, bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının ya da tam teşekküllü hastane bulunan bir yerde oturma zorunluluğu bulunduğunun, tam teşekküllü resmi hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir. hükmünü,

11 'inci maddesi de; Memurun (B) özür grubuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir. hükmünü içermektedir.

MSB.lığı, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuv.K.lıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte eş durumu, atanma talebine esas alınabilecek mazeretler arasında sayılmıştır. Ancak Devlet Memurları Kanunu'nun 33'üncü maddesinin amir hükmü gereği devlet memurları kadrosuz olarak çalıştırılamaz. MSB.lığı, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuv.K.lıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin atamaya ilişkin temel ilkelerini sayan 4'üncü maddesinin (b) fıkrasında da yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkanlarının öncelikle dikkate alınacağı hükmü bulunmaktadır.

Dava konusu somut olaya dönüldüğünde; davacının görev yapmakta olduğu garnizondan atanmak istediği Balıkesir Garnizonu'nda sınıf ve unvanına uygun atanabileceği boş bir kadronun ve hizmet ihtiyacının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca davacının halen görev yaptığı yerdeki laboratuar teknikeri branşındaki personel ihtiyacına ve davacının 2010 yılındaki müracaatına istinaden davacının branş değişikliği yapıldığı, öte yandan davacı, eşinin Balıkesir iline atanması ile aile birliğinin bozulduğunu ileri sürmüş ise de, bu hususun bizzat davacı ve eşinin iradeleri doğrultusunda gerçekleştiği, aile birliğinin bozulmasında idarenin herhangi bir zorunlu tasarrufunun olmadığı görülmüştür. Bu itibarla davalı idarenin atanma talepleriyle ilgili olarak hizmet ihtiyacı, kadro durumu ve mevcudu ile atanacak kişilerin niteliği gibi hususları kamu yararı ve hizmet gerekleri ilkelerini gözeterek değerlendirme yetkisine sahip olduğu hususu da göz önüne alındığında, idarenin laboratuar teknikeri branşında davacının atanmak istediği Balıkesir garnizonunda boş kadro ve hizmet ihtiyacının bulunmaması sebebi ile atanma talebinin reddi işleminde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

18 NİSAN 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy