Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/137 Esas 2011/457 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 137
Karar No: 2011 / 457
Karar Tarihi: 30.03.2011

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 102, 103) (211 S. K. m. 33, 116) (926 S. K. m. 1)

Davacı, 23.07.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve 08.11.2010 tarihinde yine AYİM'de kayda geçen cevaba cevap dilekçesinde özetle: davacının 14.01.2005 tarihinden itibaren Jandarma Okul K.lığında istihbarat ders öğretmeni olarak görev yaptığını, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Tarih Öğretmenliği bölümü mezunu olduğunu ve unvanının öğretmen olduğunu, öğretmenlerin izinli sayıldığı yarıyıl tatili ve yaz tatili dönemlerinde izinli sayılması gerektiğini, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102'nci ve 103'üncü maddeleri, 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 33'üncü ve 116/c maddesi dikkate alındığında öğretmen unvanıyla görev yapan davacıya yaz tatili ve yarı yıl tatilinde izin kullandırılmaması yönündeki davalı idarenin 29.04.2010 tarihli emrinin belirtilen mevzuata açıkça aykırılık teşkil ettiğini, Dz.K.K.lığı bünyesindeki aynı işi yapan öğretmenlere belirtilen yaz tatili ve yarıyıl tatili dönemlerinde izin kullandırılmasına rağmen müvekkiline izin kullandırılmamasının Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtmek suretiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; J.İsth.Okl.K.lığında öğretmen unvanıyla görevli sivil memur statüsündeki davacının, eğitim - öğretim dönemi faaliyetleri dışında kalan yaz tatili ve yarı yıl tatillerinde izinli sayılmayı talep etmesi sonrasında, Jandarma Genel K.lığının 29.04.2010 tarihli yazısı ile davacının 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102'nci maddesinde belirtilen süreler dışında izin kullanmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle talebinin reddedildiği, bunun üzerine davacının, vekili aracılığıyla işleminin iptali istemiyle AYİM'de dava açtığı anlaşılmıştır.

Taraflar arasında, davacının statüsünün öğretmen olduğu konusunda bir ihtilaf bulunmamakla birlikte, dava konusu uyuşmazlık, davacının belirtilen statüsüne rağmen, görev yaptığı J.İsth. Okl. K.lığının yıllık eğitim - öğretim planı nedeniyle MEB. lığı bünyesindeki öğretmenler gibi yaz tatili ve yarı yıl tatillerinde izinli sayılması gerekip gerekmediği noktasındadır.

Anayasanın 128'inci maddesinde: Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği belirtmektedir.

211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 116'ncı maddesi:
"Sivil personelin, bu kanunun askerlere tanıdığı hak ve salahiyetlerden faydalanmaları ve mükellefiyetleri yerine getirmeleri aşağıdaki esaslar dahilinde olur:.

b) Bu kanunun 33 üncü maddesinde gösterilen izin hakkındaki hükümlere aynen riayetle mükellef olup senelik izinleri hususi kanunlardaki esaslara göre tayin ve tanzim olunur. hükmünü,

926 Sayılı TSK Personel Kanunu'nun 1'inci maddesi:

"Bu kanun, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subaylar, astsubaylar ile harb okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan asker öğrencilere uygulanır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli diğer asker ve sivil kişiler kendi özel kanunlarına tabidirler. hükmünü,

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Yıllık İzinlerin Kullanılışı başlıklı 103'üncü maddesi:

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir. hükmünü,

TSK İzin Yönetmeliği'nin Genel Esaslar başlıklı 4'üncü maddesi 4'üncü bendi ise:

"4) Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde görevli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi aylıklı sivil memurların izinleri bu Kanuna göre, diğer personelin (ücretli, sözleşmeli ve yevmiyeli) izinleri ise özel mevzuat hükümlerine göre verilir. hükmünü içermektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca; davacının TSK bünyesinde, eğitim - öğretim hizmetleri sınıfında sivil memur öğretmen unvanıyla görev yapmakta olduğu konusunda kuşku bulunmamakla birlikte, J. İsth. Okl. K.lığında yaz tatili ve yarıyıl tatili olarak ifade edilebilecek bir ara verme söz konusu olmadığı, kurs planlanmayan bir dönem söz konusu ise de, bu zaman diliminde de kurslara ilişkin idari faaliyetlerin icrası ile uğraşıldığı, 657 sayılı Kanundaki ...yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez... ibaresinin de öğretmenlerin icra edecekleri eğitsel ve idari faaliyetler (seminer, kurs, bütünleme sınavı vb.) sonrasında yıllık izinlerini kullanacakları ve eğitim kurumunun özelliğine göre kalan boş zaman yıllık izin süresinden fazla ise bu tatiller süresinde izinli sayılacakları anlamını içermektedir. Somut olayda davacının yıllık izin süresini aşan bir boş zaman olmadığı anlaşılmakla yasal dayanaktan yoksun davanın reddinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı...'in yaz tatili ve yarıyıl tatili verilmemesi işleminin iptali istemiyle açtığı davanın REDDİNE,

30 MART 2011 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.


KARŞI OY GEREKÇESİ

TSK bünyesinde, eğitim - öğretim hizmetleri sınıfında sivil memur öğretmen unvanıyla görev yapmakta olduğu konusunda kuşku bulunmayan davacının, 211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 116'ncı maddesi, 926 Sayılı TSK Personel Kanunu'nun 1'inci maddesi ve TSK İzin Yönetmeliğinin 4'üncü maddesi uyarınca, özlük hakları kapsamında olan yıllık izin hakları konusunda statüsü itibariyle ilişkilendirildiği 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olduğu; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 103'üncü maddesinin Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar şeklindeki açık hükmü uyarınca; davacının, görev yaptığı J. İsth. Okl. K.lığındaki ana eğitim - öğretim döneminde ara vermeye denk gelen yaz tatili ve dinlenme tatillerinde izinli sayılması gerektiği; davalı idarece, savunmalarda, davacının görevli olduğu okulun eğitim öğretim programında ara verme ve yaz tatili dönemleri bulunmaması sebebiyle davacının talebinin reddedildiği belirtilmekte ise de; bu durumun, iptali talep edilen dava konusu işlemin gerekçesi ile uyuşmadığı; başka bir deyişle davacının ara verme ve yaz tatilinde izinli sayılması konusundaki talebinin, J.İsth. Okl. K.lığındaki eğitim öğretim takviminde böyle bir dönem olmadığı gerekçe gösterilmek suretiyle değil, davacının 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102'nci maddesinde belirtilen süreler dışında izin kullanmasının mümkün olmadığı gerekçe gösterilmek suretiyle reddedildiği; dava konusu işlemin red gerekçesi itibariyle hukuka aykırı olduğunun açık olduğu; davacının TSK bünyesinde, eğitim - öğretim hizmetleri sınıfında sivil memur öğretmen unvanıyla görev yapmakta olması nedeniyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 103'üncü maddesinin Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar hükmünden istifade suretiyle, görev yaptığı J.İsth. Okl. K.lığında örgün eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildiği yaz tatili ve dinlenme tatillerinde izinli sayılması konusunda yasal hakkının bulunduğu; kanuni dayanaktan yoksun olan aksi yöndeki dava konusu işlemin ise hukuka aykırı olduğu kanaatinde olduğumdan işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken aksi yönde oluşan sayın çoğunluk kararına katılamadım. 30.03.2011 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy