Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/1247 Esas 2012/329 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 1247
Karar No: 2012 / 329
Karar Tarihi: 21.03.2012

(657 S. K. m. 237) (7163 S. K. m. 2, 14, 15)

Davacı, 19.09.2011 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde ve savunmadan sonra sunduğu cevap dilekçesinde özetle; 27.03.2006 tarihinde uzman sivil memur kadrosunda J.Gn.K.lığı bünyesinde göreve başladığını, 2011 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)'nün 2011-2012 akademik yılı için açtığı Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına yönelik müsabaka sınavında başarılı olarak öğrenim hakkı kazandığını, ancak bu öğrenim nedeniyle ve öğrenim süresince kendisine izin verilmesi gerekirken, bu yöndeki talebinin idarece reddedildiğini, gerekçe olarak da 2011 Yılı Yurt İçi ve Yurt Dışı Mesleki Gelişim Planı içinde Enstitünün yer almamasının gösterildiğini, oysa izin konusunda TODAİE Kanununa göre idarenin takdir yetkisinin olmadığını,

Danıştay'ın ve genel idari yargı yerlerinin yerleşik kararlarının bu yönde olduğunu, keza bu öğrenime hak kazandığı tarih itibariyle 2011 yılı Mesleki Gelişim Planında değişiklik yapılmasının fiilen mümkün olmadığını beyanla, TODAİE'deki Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı için öğrenim izni verilmemesi işleminin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacı vekilinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi, AYİM 2.D.nin 14.12.2011 tarih ve 2011/1247 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 27.03.2006 tarihinden bu yana Teknik Hizmetler Sınıfına mensup Gıda Mühendisi unvanıyla J.Gn.K.lığı bünyesinde sivil memur olarak görev yapan davacının, TODAİE tarafından 2011-2012 akademik yılı için açılan Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına yönelik müsabaka sınavında başarılı olarak öğrenime hakkı kazandığı, ancak J.Gn.K.lığı tarafından bu öğrenim için kendisine izin verilmemesi ve keyfiyetin TODAİE'nin 18.08.2011 tarihli yazısı ile bildirilmesi üzerine süresi içinde işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun Giriş şartlan başlıklı 15 inci maddesinde; Amme İdaresi Enstitüsünün giriş müsabakasına katılabilmek için üniversite veya yüksek okul mazunu olmak şarttır. Bu şartı haiz bulunan kimseler arasından, idare heyetinin tesbit edeceği esaslar dairesinde yapılacak müsabaka imtihanını kazananlar Türkiye ve Orta Doğu Amme Enstitüsüne devam edebilirler.

Yukardaki evsafı haiz olup da Devlet dairelerinde, mahalli idarelerde, İktisadi Devlet Teşekküllerinde çalışanlardan müsabaka imtihanını kazananlara tahsil süresince izin verilir. Bu kimseler bütün özlük haklarından faydalanmakta, maaş ve ödeneklerini kendilerine izin veren daire, müessese ve teşekküllerden almakta devam ederler. Enstitüdeki tahsillerini başarı ile bitirenlerin Enstitüde geçirdikleri müddet kıdemlerine sayılır ve bu müddetin bir katı (1 seneden az olmamak üzere) kıdemlerine eklenir.

Kendi hükümetleri tarafından Enstitüye adaylığı teklif edilecek yabancılar, tesbit edilecek esaslar dairesinde İcra Komitesince öğrenci olarak kabul edilebilir. hükmü yer almaktadır.
7163 sayılı Kanunun 2 ve 15 inci maddelerine dayanılarak yürürlüğe konulan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinin Devam Durumu başlıklı 14 üncü maddesine göre, TODAİE'deki derslere devam zorunluluğu bulunmakta, devamsızlık nedeniyle üç dersten kalan öğrenicinin Enstitü ile ilişiği kesilmektedir.

Dava konusu olayda davacının; 27 Mart 2006 tarihinde Gıda Mühendisi olarak göreve başladığı, 2011 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünce (TODAİE) açılmış olan Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına katıldığı ve başarılı olduğu, 657 sayılı Kanunun 237/B maddesi uyarınca, memurların ilerleme yükselmeleri, ödev, hak, yüküm ve sorumlukları ve diğer özlük hakları konusunda öncelikle bu kanun ve kanunla ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacağından, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından, tahsil süresince izin verilmesi hususunda 2011 yılı Yurtiçi ve Yurtdışı Mesleki Gelişim Planı içerisinde Enstitünün yer almaması gerekçesiyle olumsuz işlem tesis edildiği, TODAİE tarafından düzenlenen yüksek lisans programının, Jandarma Genel Komutanlığınca 01 Kasım 2010 tarihinde yayımlanan 2011 yılı Yurtiçi ve Yurtdışı Mesleki Gelişim Planında olmasından dolayı yasal dayanaktan yoksun davanın reddi sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

21 MART 2012 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

T.C. Anayasasının 42 nci maddesinde kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı ve öğrenim hakkının kapsamının kanunla tespit edileceği düzenlenmiştir.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Özel Kanun ile kurulan Üniversite ve Yüksek Okul mezunlarına yükseklisans veya doktora eğitimi veren bir yüksek öğrenim kuruluşu olup, buruya giriş ve eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin hususlar 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununda düzenlenmiştir.

7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun Giriş şartları başlıklı 15 inci maddesinde; Amme İdaresi Enstitüsünün giriş müsabakasına katılabilmek için üniversite veya yüksek okul mazunu olmak şarttır. Bu şartı haiz bulunan kimseler arasından, idare heyetinin tesbit edeceği esaslar dairesinde yapılacak müsabaka imtihanını kazananlar Türkiye ve Orta Doğu Amme Enstitüsüne devam edebilirler.

Yukarıdaki evsafı haiz olup da Devlet dairelerinde, mahalli idarelerde, İktisadi Devlet Teşekküllerinde çalışanlardan müsabaka imtihanını kazananlara tahsil süresince izin verilir. Bu kimseler bütün özlük haklarından faydalanmakta, maaş ve ödeneklerini kendilerine izin veren daire, müessese ve teşekküllerden almakta devam ederler. Enstitüdeki tahsillerini başarı ile bitirenlerin Enstitüde geçirdikleri müddet kıdemlerine sayılır ve bu müddetin bir katı (1 seneden az olmamak üzere) kıdemlerine eklenir.

Kendi hükümetleri tarafından Enstitüye adaylığı teklif edilecek yabancılar, tesbit edilecek esaslar dairesinde İcra Komitesince öğrenci olarak kabul edilebilir. hükmü yer almaktadır.

7163 sayılı Kanunun 2 ve 15 inci maddelerine dayanılarak yürürlüğe konulan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinin Devam Durumu başlıklı 14 üncü maddesine göre, TODAİE'deki derslere devam zorunluluğu bulunmakta, devamsızlık nedeniyle üç dersten kalan öğrenicinin Enstitü ile ilişiği kesilmektedir.

Görüldüğü üzere; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünce 2011-2012 öğrenim yılına yönelik olarak açılan Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına yönelik sınavda başarılı olarak öğrenim hakkı kazanan davacının, devam zorunluluğu bulunan bu öğrenim nedeniyle kendisine öğrenim izni verilmesi gerekmekte, bu konuda idarenin herhangi bir şekilde takdir yetkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, hizmetin aksayacağı veya mesleki gelişim planında yer almadığı gibi bir takım mülahazalarla davacıya izin verilmemesi işleminin hukuka aykırı olduğu kanaatindeyim. Kaldı ki; öğrenim izni nedeniyle hizmetin aksayabileceği şeklindeki bir ön kabul, bu veya benzer durumdaki hiçbir personele öğrenim izni verilmemesinin gerektiği şeklinde bir sonuca götürür ki, bu da Anayasa'nın 42 inci maddesiyle güvenceye alınan eğitim ve öğrenim hakkının özüne zarar verecektir.

Açıklanan nedenlerle hukuka aykırı olarak tesis edilen işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken aksi yönde oluşan sayın çoğunluk görüşüne katılmadım. 21.03.2012 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy