Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/916 Esas 2011/227 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 916
Karar No: 2011 / 227
Karar Tarihi: 09.02.2011

(2709 S. K. m. 128) (4752 S. K. m. 20, 32) (657 S. K. m. 4, 36) (Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar m. 4, 6)

Davacı vekili, 19.07.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; davacının 03.10.2005 tarihinden itibaren Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okullarında (JAMYO) Türk Dili dersi öğretmeni olarak görev yapmakta olduğunu; unvanının öğretim görevlisi olarak düzeltilmesi ve özlük haklarının bu unvana göre verilmesi için AYİM'de açtığı dava devam ettiği sırada ikinci bir idari işlemle JAMYO K.lığının 14.07.2010 tarihli emri ile Jandarma Okullar K.lığı Öğretim Başkanlığı'nda görevlendirildiğini; 16.07.2010 tarihinden itibaren burada görev yapmaya başladığını; özlük haklarına ilişkin olarak AYİM'de açtığı iptal davası devam etmekte iken yapılan söz konusu görevlendirme işleminin, özlük haklarını almasını engellemek amacına yönelik olduğunun açık olduğunu; yapılan görevlendirme neticesinde dava konusu ettiği öğretim görevlisi unvanına ilişkin statüsünün engelleneceğinin düşünüldüğünü; bu işlemin özlük haklarını zarara uğratma amacının açık olduğunu; idarenin dava konusu görevlendirme işlemini art niyetli bir biçimde gerçekleştirdiğini; Astsubay Meslek Yüksekokulları Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca sivil öğretim elemanlarının özlük haklarının 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine göre ödeneceğinin öngörüldüğünü; 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 6'ncı maddesi uyarınca sözleşmeli personelin görev yeri dışında çalıştırılamayacağının öngörülmüş olmasına rağmen yapılan görevlendirmenin hukuka aykırı olduğunu; davalı idarenin, hizmet sözleşmesinin 1'inci maddesine istinaden J. Okullar K.lığı Öğretim Başkanlığı'ndaki ihtiyaca binaen görevlendirme yaptığı yönündeki savunmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek Jandarma Okullar K.lığı emrinde görevlendirilme işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacı vekilinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi AYİM 2'nci Dairesinin 27.07.2010 gün, 2010/916 E. Sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının 03.10.2005 tarihinde Jandarma Okullar Komutanlığı ile yaptığı sözleşmeyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesine göre uzman görevinde sözleşmeli personel statüsünde göreve başladığı göreve başlamasını müteakip Türk Dili Ders Öğretmeni olarak Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunda görevlendirildiği, birer yıllık sürelerle sözleşmesinin yenilenerek son olarak 01.01.2010-31.12.2010 tarihlerini kapsayacak şekilde uzatıldığı, JAMYO K.lığının 14.07.2010 tarihli emri ile JAMYO ile ilişiğinin kesilerek Jandarma Okullar K.lığı Öğretim Başkanlığı'nda görevlendirilmesi üzerine iş bu görevlendirme işleminin iptali istemiyle AYİM'de bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Anayasanın 128/2 nci maddesinde Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun İstihdam Şekilleri başlıklı 4 üncü maddesi, kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle yürütüleceğini belirttikten sonra, Sözleşmeli personeli Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.) şeklinde tanımlamıştır.

Aynı maddede devamla; Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usuller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.

Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatların, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir. hükmü getirilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesine dayanılarak 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile de konu düzenlenmiş, mevzuatına uygun olarak birinci maddede belirtilen kuruluşlarda sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu görevlileridir. şeklinde tanımlanan sözleşmeli personelin işe alınmasında uyulacak usuller, bunlarda aranacak nitelikler, ödenecek ücretler, çalışma yerleri ve koşulları, hak ve yükümlülükleri gibi konularda ayrıntılı düzenleme getirilmiştir. Sözleşmeli personel çalıştırılmasının Esaslarını düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararının 4'üncü maddesi: Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev yeri dışında çalıştırılamaz hükmünü; Aynı kararın 6'ncı maddesinin ise ilgililer, sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işle çalıştırılamaz hükmünü içermekte olup, belirtilen hükümler uyarınca, sözleşme ile istihdam edilecek personelin görev yerinin ve yapmakla mükellef kılındığı görevlerinin de somut ve açık bir biçimde belirlenmesi zorunluluğu da bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanununun Öğretim Görevlileri başlıklı 20'nci maddesi: Astsubay meslek yüksek okullarında bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim, öğretim ve uygulamaları için kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleriyle tanınmış asker veya sivil kişiler görevlendirilebilirler. Asker öğretim görevlileri tayinle veya geçici görevle, sivil öğretim görevlileri ise atanacakları ilgili bölüm başkanlıklarının görüşü alınarak, astsubay meslek yüksek okulu komutanının önerisi üzerine; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının izni ile boş öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler. hükmünü içermektedir.

Açıklanan yasal mevzuat çerçevesinde davacının durumu incelendiğinde; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b maddesi ve 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Sözleşmeli personel çalıştırılmasının Esaslarını düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararnamesine tabi olacak şekilde sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta olan davacının, 01.01.2010 - 31.12.2010 tarihleri arasında geçerli olacak şekilde imzaladığı hizmet sözleşmesinde; sözleşmenin tarafları olan Kurumun Jandarma Okullar K.lığını; İlgilinin ise ....isimli sözleşmeli personeli tanımladığı belirtildikten sonra, bu sözleşmesinin 1'inci maddesinde: İlgili (sözleşmeli personelin) kurumca (Jandarma Okullar K.lığı) gösterilecek görev yerlerinde mevzuat ve verilecek emirler çerçevesinde görevleriyle ilgili kendisine verilen tüm işleri yapmayı taahhüt eder şeklinde hükmün yer aldığı, davacının, sözleşmedeki bu hükme istinaden, davalı idarenin 12.07.2010 tarihli emri uyarınca JAMYO'dan alınarak J.Okl.K.lığı Öğretim Başkanlığı emrine verildiği ve söz konusu emir ile davacı ile birlikte JAMYO'da sözleşmeli personel olarak görev yapan tüm personelin JAMYO ile ilişiğinin kesilerek Jandarma Okullar K.lığı emrinde görevlendirilmesinin emredildiği, anlaşılmaktadır.

JAMYO bilimsel özerkliğe sahip bir yüksek okul olmakla birlikte, idari anlamda Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. 4752 sayılı Kanunun 20 nci maddesine göre Astsubay Meslek Yüksek Okullarında, bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen eğitim öğretim ve uygulamaları için kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleriyle tanınmış sivil personelin daimi olarak veya sözleşmeli olarak öğretim görevlisi olarak atanabilmeleri için; ilgili bölüm başkanlıklarının görüşü, JAMYO Komutanının önerisi ve Genelkurmay Başkanlığı ve ilgili Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının izni gerekmektedir. Oysaki davacı JAMYO Bilgisayar Dersi öğretmenliği görevine bu prosedüre uyularak değil, Jandarma Okullar Komutanlığı ile yaptığı sözleşmeye dayanılarak Jandarma Okullar Komutanlığınca getirilmiştir. Dolayısıyla davacının sözleşme gereği görev yeri JAMYO Komutanlığı değil, Jandarma Okullar Komutanlığıdır. Bu durumda davalı idarenin yasal mevzuat ve bu mevzuata dayanarak davacı ile yapmış olduğu sözleşme hükümlerine uygun olarak görev yapan davacıyı Jandarma Okullar Komutanlığı Öğretim Başkanlığında görevlendirilmesi işleminin hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

09 ŞUBAT 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy