Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/450 Esas 2011/174 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 450
Karar No: 2011 / 174
Karar Tarihi: 02.02.2011

(657 S. K. m. 97) (1632 S. K. m. 148) (Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği m. 7, 8, 9) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 133)

Davacı 30.03.2010 tarihinde AYİM'de kayda giren dava dilekçesinde özetle; ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve tamamen bilimsel bilgiye dayalı olarak yapılan YDUS'a gerek sicil ve nitelik, gerekse bilimsel yönden tüm şartları taşımasına rağmen sınava girmek için yaptığı başvurunun kabul edilmediğini, kabul edilmeme gerekçesi olarak zamanında başvuru yapmamasının gösterildiğini, oysa ki, K.K.K.lığınca gönderilen emrin Kayseri Askeri Hastanesi Baştabipliğince kendisine tebliğ edilmemesi nedeni ile sınava zamanında müracaat edemediğini, bu nedenle KKK. lığına başvurduğunu, ancak talebinin reddedildiğini belirtilerek, işlemin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2.D.nin 07.04.2010 tarih ve 2010/450 E. sayılı, kararıyla idarenin savunması alındıktan sonra yeniden gözden geçirilmek üzere yürütmenin durdurulmasına ve AYİM 2 nci D.nin 26.05.2010 tarih ve 2010/450 E. sayılı kararıyla yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; işlem tarihinde 1999 sicilli, Hv.Tbp.Yzb. olan davacının, Kayseri As.Hst.nde görevli olduğu, 2010 yılı Tıpta Yandal Uzmanlık Sınavı (YDUS)nın ÖSYM tarafından 23.05.2010 tarihinde planlanması üzerine bu husustaki K.K.K.lığının 05.01.2010 tarihli emrinin 08.01.2010 tarihinde Kayseri As.Hst.nin kayıtlarına geçtiği, emirde YDUS'ye girme hakkı bulunan tabip subaylara tebliğ edilmesi konusunun yazılı olmasına rağmen baştabibin personele tebliğ ibaresi yerine dosya ibaresini yazması sebebiyle tebligatın yapılamadığı, dolayısıyla son müracaat tarihi olarak belirlenen 10.02.2010 tarihinden davacının haberdar olmadığı, bu nedenle davacının belirtilen süre içerisinde müracaatta bulunamadığı harici olarak sınav yapılacağını öğrenen davacının müracaat dilekçesini son müracaat tarihi olarak bildirilen tarihten sonra ancak sınav tarihinden 1,5-2 ay kadar önce 15.03.2010 tarihinde Kayseri As.Hst.Bştbp.ligine verdiği, K.K.K.lığının 26.03.2010 tarihli yazısıyla müracaatının uygun olmadığının bildirildiği, sonrasında işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre Sağlık Bakanlığınca çıkarılan ve Yan dal uzmanlık eğitimi konusunda genel düzenleme olan Yan dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliğinin sınavların ilanı, sınavlara müracaat ve sınava başvurma şartları başlıklı 7, 8 ve 9 ncu maddeleri madde 7-(1) Sınavlar, ÖSYM tarafından kurumun internet sayfası ve yurt genelinde yayın yapan günlük bir gazetede ilan edilir. İlanda, kurumlar itibariyle yan dal eğitimi alınacak birimler, yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, başvurunun yapılacağı yer, başvuru için istenilen belgeler, son başvuru tarihi ile sınavın yapılacağı yer, tarih ve saat belirtilir.

Madde 8 - (1) Her aday ilan edilen sınavda uzmanı olduğu ana dal bünyesinde olan yan dallar için tercihte bulunarak müracaat eder.

(2) Adaylar bağlı oldukları ana dal bünyesi içerisinde toplam olarak en fazla on tane birim tercihi yapabilirler.

Madde 9 - (1) Yan dal giriş sınavına başvuracaklarda;

a) Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olmak,

b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmak,

c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci Maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,

ç) Devlet memurluğundan ve kamu görevinden çıkarma cezası almamış olmak,

d) Devlet memurluğundan çekilen veya çekilmiş sayılanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci Maddesine göre atanmasına engel hali bulunmamak,

e) İlgili yan dalda yapacağı eğitimle ilgili sağlık engeli bulunmamak,

şartları aranır.

(2) Yan dal uzmanlık eğitimine giriş sınavı şartlarını taşımaksızın sınava girenler, sınavda başarılı olsalar bile yan dal uzmanlık eğitimine başlatılmazlar. Bu şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile yan dal uzmanlık eğitimleri sırasında bu şartlardan birini kaybedenlerin eğitimlerine son verilir. hükmünü içermektedir.

Yan dal uzmanlık eğitimi konusunda özel düzenleme olan GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesi ise; (Değişik:30.10.2008-27039/4 md.) Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, Tıpta Yan Dal Uzmanlık eğitim-öğretimi Tıpta Uzmanlık Tüzüğü esaslarına göre yapılır. Tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavı başvurusunda aşağıdaki şartlar aranır.

a. Kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığınca şahsi dosyasının ve nitelik belgesindeki kanaatlerin incelenmesi sonucunda sınava girmesi uygun bulunmak,

b. Tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak,

c. Bir ana dalda tıpta uzmanlık unvanı almış olmak,

ç. Taksirli suçlar hariç olmak üzere mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirince toplam olarak yirmi bir gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile cezalandırılmamak veya hükümlü olmamak,

d. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlarla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ile zimmet, rüşvet, irtikap, hırsızlık, nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, gayri tabii mukarenet, fuhuş, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma suçlarından birisinden hükümlü olmamak,

e. Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçları ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan biriyle hükümlü olmamak.

Birinci fıkranın (d) ve (e) bentlerinde sayılan suçlardan gözaltına alınanlar, tutuklananlar veya haklarında kamu davası açılanlar, bu durumlarının devamı süresince sınava alınmazlar. Bunlar hakkında soruşturma emri verilmemesi, soruşturma sonunda hükmün açıklanmasının gen bırakılmasına veya kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi veya yargılama neticesine göre beraat etmeleri halinde diğer şartları da haiz olmaları kaydıyla sınava kabul edilirler.

Birinci fıkranın (ç), (d) ve (e) bentlerinde sayılan suçlar nedeniyle almış oldukları cezalar ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bu suçlardan mahkûm olanların başvuruları kabul edilmez.

Boş bulunan yan dal uzmanlık dallarının kadroları Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca Genelkurmay Başkanlığına bildirilir. Genelkurmay Başkanlığınca, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığının personel temin ve yetiştirme planları da dikkate alınarak hazırlanan beş yıllık uzman tabip temin ve yetiştirme planlarında yer alan ve her yıl için ayrı ayrı belirlenen yan dal uzmanlık kontenjanları sınav tarihinden en az dört ay önce Türk Silahlı Kuvvetlerine yayım yolu ile duyurulur.

Tıpta yan dal uzmanlık sınavları her yıl Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği zamanlarda ve açacağı sınav merkezlerinde, merkezi sistemle veya Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek herhangi bir seçme sınavı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yapılır. Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen kontenjanlar. Yükseköğretim Kurulunca sınavdan önce yayımlanacak Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavlarına Müracaat Kılavuzunda yer alması için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

Sınavlar için başvuracak muvazzaf adaylar, kadroların duyurulmasını müteakip 30 gün içerisinde dilekçe ile müracaatlarını yaparlar. Sınavlara girebilmek için birinci, ikinci ve üçüncü sicil amiri tarafından bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-A'da verilen örneğe uygun olarak nitelik belgesi düzenlenmesi gereklidir. Haklarında olumsuz nitelik belgesi doldurulanlar için olumsuz nitelik belgesini de içeren gerekli belgeler eklenir. Dilekçe ve nitelik belgeleri silsileler yoluyla ilgili kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığına gönderilir. Müracaat eden subayların sınavlara girip giremeyeceği hakkındaki nihai karar, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki şahsi dosyalarının ve nitelik belgelerindeki kanaatlerin incelenmesinden sonra Kuvvet Komutanlıklarınca ve Jandarma Genel Komutanlığınca verilir.

Yapılacak değerlendirme sonucunda sınava girmesine izin verilen muvazzaf personel kimlikleri Genelkurmay Başkanlığına ve müracaat eden subaylara tebliğ edilmek üzere, birliklerine bildirilir. Genelkurmay Başkanlığınca bu listeler Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına gönderilir.

Sınava girmesine izin verilen personel, müracaatlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına şahsen yaparlar. Sınava girmesine izin verildiği Genelkurmay Başkanlığınca bildirilen personel haricinde, izin almadan müracaat etmiş olanların başvuruları kabul edilmez. hükmüne amirdir.

Davacı Yan dal uzmanlık eğitim ve sınavına katılabilmek için Yönetmeliklerde aranan şartlara haiz olup, davacı ile davalı idare arasındaki ihtilaf davacının süresinde başvurmaması nedeniyle yapmış olduğu yan dal uzmanlık müracaatının kabul edilmemesi işlemine ilişkindir.

Genel Yönetmelikte; kurumlar itibarıyla yan dal eğitimi alınacak birimler, Yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, başvurunun yapılacağı yer, başvuru için istenen belgeler, son başvuru tarihi ile sınavın yapılacağı tarih ve saat'in ilan ile duyurulacağı, GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinde de; boş bulunan yan dal uzmanlık dallarının kadroları ve her yıl için ayrı ayrı belirlenen yan dal uzmanlık kontenjanlarının sınav tarihinden en az dört ay önce Türk Silahlı Kuvvetlerine yayın yoluyla duyurulacağı belirtilmesine ve KKK.lığının 05/345BOCA10 TSG.lı PER.: 1440-305-10/Muh.Hiz.Des.Snıf.Tyn.S. (Sağ.Ks.) sayılı ve 2010 Yılı Tıpta/Diş Hekimliğinde Uzmanlık ve Yan dal Uzmanlık Sınavları konulu mesaj emrinde de bu emrin, TUS, DUS ve YDUS'a girme hakkı bulanan Tabip ve Diş Tabibi Subaylara tebliği edileceği bildirilmesine rağmen, bu emrin davacıya tebliğ edilmediği, emir davacıya tebliğ edilmediğinden davacının kendi alanında boş yan dal uzmanlık eğitimi kadrosu bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa bu konuda ne zaman nereye başvurulacağını öğrenemediği, bu nedenle de süresi içerisinde müracaatta bulunamadığı, daha sonra tesadüfen bu hususları öğrenmesi üzerine başvuruda bulunduğu, davacının süresi içerisinde başvuruda bulunmamasının kendi hatasından değil davalı idare ajanlarının hata ve ihmalinden kaynaklandığı, dolayısıyla davalı idare ajanlarının hata ve ihmalinden kaynaklanan olumsuz neticenin davacıya yükletilmesinin hukuk düzenince korunmayacağı, kaldı ki sınav ÖSYM tarafından yapılacağından, davacının ÖSYM'ye başvurma tarihine kadar her zaman için kendi kurumuna başvuru yapabileceği, emirde belirtilen son başvurma tarihinin ÖSYM'ye başvuru tarihinden çok önceki bir tarih olduğu ve ÖSYM'ye başvuruyu etkilemediği, bu nedenle davacının Yan dal uzmanlık eğitim ve sınavı için süresi içerisinde kuruma müracaat etmediği gerekçesiyle yan dal uzmanlık eğitim ve sınavına alınmaması işleminin hukuka aykırı olduğundan iptaline karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı...'ün Yan Dal Uzmanlık sınavına alınmaması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

02 ŞUBAT 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy