Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/381 Esas 2010/1195 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 381
Karar No: 2010 / 1195
Karar Tarihi: 03.11.2010

(1111 S. K. m. 35, 86, 89) (Milli Savunma Bakanlığı Sevk Tehiri İşlemleri Yönetmeliği m. 16)

Davacı vekili, 10.03.2010 tarihinde İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde, 16.03.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin profesyonel futbolcu olduğunu, 2'nci Futbol ligi takımlarından Sakarya Spor Kulübü ile sözleşmesinin bulunduğunu, davalı idare tarafından müvekkilinin askere sevkinin 31.10.2009 tarihine kadar ertelenmiş olduğunu erteleme bitiminde Türkiye Futbol Federasyonu aracılığıyla sevk ertelemesi için davalı idareye başvurulduğunu, fakat MSB.lığının 12.11.2009 günlü işlemi ile, davacının önceki sevk tehir dönemi içinde takımının müsabakalarının 1/'ünden fazlasında kadro dışı kalması gerekçe gösterilerek bu istemin reddedildiğini, oysa ki müvekkilinin kadro dışı kalmasının, uzun süreli sakatlığından kaynaklandığını,bu itibarla erteleme talebinin uygun bulunmayarak şevke tabi tutulmasının hatalı olduğunu ileri sürerek davacının askere sevkinin ertelenmemesi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2'nci Dairesi’nin 31.03.2010 gün ve 2010/381 E. Sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına, 18.05.2010 gün, 2010/381 E. sayılı kararı ile de yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyası ile davacının askerlik şubesi şahsi dosyada mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 01.01.1998 tarihinde askerlik çağına giren davacının son yoklamasının müteakip askere sevkinin 31.12.2001 tarihine kadar ertelendiği, bilahare açık öğretim fakültesine kayıt yaptırması nedeniyle şevkinin 3,1.10.2002 tarihine kadar sevki ertelenmiş, üniversiteden kaydını sildirmesi üzerine bu kez profesyonel futbolcu olması nedeniyle askere şevkinin 31.10.2009 tarihine kadar birer yıllık sürelerle ertelendiği, son erteleme bitiminde yeniden sevk tehir teklifi yapılmadığında davacının bir önceki erteleme döneminde takımının maçlarının 1/3'ünden fazlasında kadro dışı kaldığı anlaşıldığından davacının askere sevkinin tehir edilmediği, bunun üzerine de işbu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/E maddesi; Aşağıda belirtilen yükümlülerin askere celp ve sevkleri, Milli Savunma Bakanlığınca 33 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilebilir.

1. 13 Aralık 1960 tarihli ve 160 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personeli,

2. Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanlar,

3. (Ek:29/7/1999-4418/l md.) Sporcuların aktif spor hayatının aşağıda belirtilen şartlarda devam ettiğinin belgelendirilmesi kaydıyla;

a) Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ilk üç dereceye giren sporcular ile bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan sporcular,

b) A Büyükler Milli Takım kadrolarında yer alan sporcular,

e) (Değişik: 13/6/2001-4679/1 md.) Türkiye Profesyonel 1 inci ve 2 nci futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcular,

d) (Değişik: 13/6/2001-4679/1 md.) Üç ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az iki ligi bulunan spor dallarında en üst ligde yer alan takımların uluslar arası kuralların öngördüğü sayıdaki sporcuları,

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek esaslar çerçevesinde, yukarıda belirtilen kamu personeli hakkında bağlı oldukları bakanlığın; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli ile staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların ilgili kurum amirinin; üçüncü bentte yer alan sporcular için ilgili bakanlığın teklifi üzerine, sevk tehiri işlemi yapılabilir.

(Değişik:25/7/1999-4414/3 md.) Bu Kanunun 86 ncı maddesine tabi olup haklarında soruşturma açılanlardan ceza alanlar ile 89 uncu maddeye tabi olanların sevkleri tehir edilmez. Ancak 89 uncu maddeye tabi olan yükümlülerden, sevk tehir işlemine neden olan staj, yüksek lisans, ihtisas ve doktora öğrenimine başlangıç tarihleri, bakaya kaldıkları tarihten önce olanların sevk tehiri işlemi yapılabilir.

Askere celp ve şevki tehir edilenler, tehir müdettinden önce sevk tehirine sebep olan çalışmalarını bıraktıklarında, tehir teklifini yapan makamlar tarafından, durum, iki ay içinde Milli Savunma Bakanlığına bildirilir. Bu yükümlülerin sevk tehir işlemleri Milli Savunma Bakanlığınca iptal edilir. hükmünü amir bulunmaktadır.

17.10.2009 günlü ve 27379 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren Milli Savunma Bakanlığı Sevk Tehir İşlemleri Yönetmeliğinin 5'nci Bölümünde aktif spor hayatı devam eden yükümlülerin sevk tehiri işlemleri düzenlenmiş bulunmaktadır. Yönetmeliğin sevk tehir süreleri ve şartları başlığını taşıyan 16'cı maddesinin 1'nci fıkrasının (c) bendinin 2 numaralı alt bendinde, Müteakip sevk tehirlerinde; halen kadrosunda bulunulan takımın bir önceki sevk tehir dönemindeki 1'nci ve 2'nci futbol ligi müsabakalarının en az 1/3'ünde takım kadrosunda bulunmak şartı aranır hükmüne yer verilmiştir. Bu hükmün istisnası maddenin 3'ncü fıkrasında yer almakta olup, buna göre Sezon içerisinde veya sonunda erteleme kapsamındaki veya yurt dışındaki bir başka takıma transfer veya geçici transfer nedeniyle gidenlerden bir sefere mahsus olmak üzere bir önceki sevk tehiri dönemindeki 1'nci ve 2'nci futbol ligi müsabakalarının en az 1/3, diğer spor dalları resmi müsabakalarının en az yarısında takım kadrosunda bulunma şartı aranmaz. Aynı maddenin 7'nci (son) fıkrasında ise Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda iken şevklerinin tehiri teklif edilen sporculardan yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşmeden önce kulüpleri ile sözleşme imzalamış olan sözleşme tarihinden teklif tarihine kadar geçen süre içinde gerekli diğer şartları taşıdıkları anlaşılanların şevkleri tehir edilebilir şeklinde bir düzenleme yer almıştır.

Bu düzenlemeler ile Türkiye Profesyonel 1'nci ve 2'nci futbol liginde yer alan takımların kadrolarında yer alan sporcuların askere şevklerinin ilgili kurumun teklifi üzerine 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar ertelenebilmesi imkanı getirilmiş bulunmaktadır. Ancak bu şekildeki yükümlülerin sevk tehirlerinin yapılabilmesi için söz edilen şartların yanı sıra 1111 sayılı Kanunun 35/E maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere aynı zamanda bu kanunun 86'ncı maddesine (yoklama kaçağı) tabi olmayıp haklarında soruşturma açılıp ceza almamış veya 89'ncu maddeye (bakaya) tabi olmaması şartlarının da gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Davacının takımının maçlarının 1/3 ünden fazlasında kadro dışında kalmasının gerekçesi olarak uzun süreli sakatlığı gösterilmektedir. Gerçekten davacı vekilinin ibraz ettiği özel bir hastane tarafından düzenlenmiş bulunan ameliyat raporu ile istirahat raporları incelendiğinde, davacının 01.08.2008 tarihinde ortopedik rahatsızlığı nedeniyle ameliyat edildiği, ameliyat tarihinden itibaren 3 ay süre ili aktif spor faaliyetlerinden uzak durmasının tavsiye edildiği, ameliyatı takiben fizik tedavi ve rehabilitasyon amaçlı tedavisi süren davacının, bu tedavi bitiminde aktif spor hayatına dönebilmesi için 5-6 aylık bir sürenin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Davalı idare, davacının uzun süreli sakatlığı ile ilgili olarak ibraz edilen belgelerin yeterli görülmemesi gerekçesi ile sevk erteleme işlemine dayanak kabul edilemediğini ileri sürmektedir. Gerçekten davacı hakkındaki belgeler tek tabip tarafından tanzim ve imza edilmiş belgelerdir. Ancak, bu belgelerin içerik olarak istirahat raporu olmaktan ziyade, profesyonel futbolcu olan davacı ile takımının arasındaki sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin uygulanması bakımından bilgi verici belgeler mahiyetinde olduğu, esas itibariyle davacının bu sözleşmeden kaynaklanan edim yükümlülüğünü yerine getirmesine engel tıbbi durumu belgelemekten öte bir amacının bulunmadığı hususları dikkate alındığında, ibraz edilen belgelerin içeriğinden anlaşılan uzun süreli sakatlık vakıasına itibarla davacının askere şevkinin ertelenmesine hukuki bir engel bulunmadığı, kaldı ki, bu tıbbi belgelerin içerik olarak sahteliği ileri sürülmediğinden, belgelere itibar edilmesinde zorunluluk bulunduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacının ...'un askere şevkinin 1111 sayılı Askerlik Kanunu 35/E maddesi kapsamında tehir edilmemesi işleminin iptaline,

03 KASIM 2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy