Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/1320 Esas 2011/877 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 1320
Karar No: 2011 / 877
Karar Tarihi: 15.06.2011

(926 S. K. m. 68, 82) (1632 S. K. m. 171) (Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği m. 1, 3, 9, 10) (Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliği m. 22)

Davacı vekili, 11.10.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinin AYİM 2'nci Dairesinin 20.10.2010 gün ve 2010/1167 Esas, 2010/1149 Karar sayılı kararı ile 30 gün içinde dava açılmak şartıyla reddi üzerine, 11.11.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen yenilenen dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, 27.02.2009 tarihinde vatani görevini yaptığı sırada K.K.K.lığı tarafından yapılan muvazzaf astsubaylık sınavına katıldığını, yazılı fiziki yeterlilik sınavlarını kazanan ve mülakatı da geçen müvekkilinin kurumun güvenlik soruşturması devam ederken muvazzaf astsubaylık eğitimi için K.K.K.lığı Öğrenci Alayı Asttasak Eğt.Tb.K.lığına Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine çağrıldığını, 29.03.2010 tarihinde katılış yaptığını, müvekkilinin temel askerlik eğitimi aldığı 14.05.2010 tarihine kadar ve öncesinde vatani görevinde bile hiçbir disiplinsiz hareketi görülmediğini, yatakhanesini, yatağını, dolabını aynı özen ve ihtimamla kullandığını, herhangi bir uyarı veya ceza almadığını, hatta eğitimin bittiği gün Bl.K.nı tarafından takdir ile onurlandırıldığını, tüm eğitimin bitmesine yaklaşık 14-15 gün kala müvekkilinin tertip ve düzeni ile eğitimdeki başarısı hiçe sayılarak adeta sudan bahanelerde dolap düzensizliğinden, kalk saatine riayetsizliğinden, eğitime hazırlıksız çıkmasından cezalar verilmeye başlandığını, bu cezaların verilmeye başlanmasındaki asıl gerekçenin güvenlik soruşturmasının sonradan tamamlanması ile öğrenilen Bafra Asliye Ceza Mahkemesinin 2009/373 Esas sayılı dosyası üzerinden görülen Korku, Kaygı veya Panik Yaratabilecek Tarzda Silahla Ateş Etme suçundan açılan dava olduğunu, ancak müvekkilinin bu suçtan beraat ettiğini, tesis edilen K.K.Astsubay Meslek Yüksek Okulundan çıkarılma işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacı vekilinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi, AYİM 2'nci Dairesinin 12.01.2011 tarih ve 2011/1320 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir. Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinde; Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine 29.03.2010 tarihinde, toplam 40 disiplin notu ile başlayan davacının, 08.06.2010 tarihinde işlediği Yatağını Dağınık Bırakmak suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından 09.06.2010 tarihinde Uyarı cezası verilerek 1 disiplin notunun kırıldığı, 15.06.2010 tarihinde işlediği Elbise ve Eşya Dolabını Temiz ve Düzenli Bulundurmamak veya Müsaade Edilmeyen Eşya Bulundurmak suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından 17.06.2010 tarihinde Bir Hafta Sonu İzinsizlik cezası verilerek 2 disiplin notunun kırıldığı, 16.06.2010 tarihinde işlediği Derse Dersle İlgili Emredilen Malzemeyi Getirmemek suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından 23.06.2010 tarihinde İki Hafta Sonu İzinsizlik cezası verilerek 4 disiplin notunun kırıldığı, 13.07.2010 tarihinde işlediği İzinsiz Olarak Dershanede Bulunmamak suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından 15.07.2010 tarihinde Uyarı cezası verilerek 1 disiplin notunun kırıldığı, 14.07.2010 tarihinde işlediği Dershane Düzenini Bozmak ve Uymamak suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından Uyarı cezası verilerek 1 disiplin notunun kırıldığı, 21.07.2010 tarihinde işlediği Eğitime Hazırlıksız Gelmek suçundan savunması alınarak Tb.K.nı tarafından 5 Gün Oda Hapsi cezası verilerek 20 disiplin notunun kırıldığı ve 02.08.2010 tarihinde işlediği Elbise ve Eşya Dolabını Temiz ve Düzenli Bulundurmamak suçundan savunması alınarak Bl.K.nı tarafından 3 Gün Oda Hapsi cezası verilerek 12 disiplin notunun kırıldığı, almış olduğu disiplin cezaları sonucunda disiplin notu (-1)'e düşen davacının, sevk edildiği K.K.Astsubay Meslek Yüksek Okulu Yüksek Disiplin Kurulunun 12.08.2010 gün ve 2009/2010 Eğitim Öğretim Yılı için/5 no.lu kararı ile disiplinsizlik (disiplin notunun tamamını kaybetmesi) nedeni ile okuldan çıkarılmasına karar verildiği, bu kararın Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından 13.08.2010 tarihinde onaylanmasını müteakip de ilişiğinin kesildiği, ilişiğinin kesilmesi üzerine vekili aracılığı ile AYİM'de işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

926 sayılı TSK Personel Kanununun 68'inci maddesine dayanılarak hazırlanan Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliğinin Amaç başlıklı 1'inci maddesi; Bu Yönetmeliğin amacı, kendi nam ve hesabına en az iki yıl süreli yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri bitirenlerden Türk Silâhlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine alınacaklarda aranacak nitelikler, bunların tâbi tutulacakları seçme sınavları ile astsubay adaylarının yetiştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. hükmüne,

Anılan Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 3'üncü maddesi; Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;

a) Muvazzaf Astsubay Aday Adayı: Nitelikleri itibariyle astsubay adayı olmak üzere başvuru hakkına sahip kişiyi,

b) Muvazzaf Astsubay Adayı: Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenlerden Türk Silâhlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine alınanları,

c) Temel Askerlik ve Muvazzaf Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi: Muvazzaf astsubay adaylarına verilecek temel askerlik eğitimi ile onlara muvazzaf astsubaylık anlayışını kazandırmak amacıyla yaptırılacak eğitimi ifade eder. hükmüne,

Yönetmeliğin Astsubaylığa Nasıp başlıklı 10'uncu maddesi; En az iki yıl süreli yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri kendi nam ve hesabına bitiren ve muvazzaf astsubay olmak için başvurup, başvurulan uygun bulunanlardan temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini başarıyla bitirenlerin astsubaylığa nasıpları, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 28.5.2003 tarihli ve 4861 sayılı Kanunla değişik 82'nci maddesi ile Astsubay Sicil Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esaslarına göre yapılır. hükmüne,
Yönetmeliğin Yetiştirme başlıklı 9'uncu maddesi; Muvazzaf astsubay adaylarının yetiştirilmesiyle ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Muvazzaf astsubay adayları, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda astsubay meslek yüksekokulu, sınıf okulu, okul veya eğitim merkezlerinde temel askerlik eğitimine ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine tâbi tutulurlar.

b) Muvazzaf astsubay olabilmek için uygulanacak temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini başarı ile bitirmek gereklidir.

c) Askerlik hizmetini yerine getirmiş olanların temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine ilişkin esaslar ile eğitim süresinin ne kadar olacağı; ihtiyaçlar göz önüne alınarak kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

ç) Uygulanacak olan eğitimin kapsamı, şekli ve üç aydan az olmamak üzere süresi; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

d) Çeşitli sebeplerle temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders, eğitim yapılan toplam gün sayısının üçte birine katılmayanlar başarısız sayılırlar.

e) Sağlık sebebiyle temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders, eğitim yapılan toplam gün sayısının üçte birine katılmayanlar müteakip eğitim döneminde eğitime katılırlar. Bu dönemde de sağlık sebebiyle başarısız olmaları hâlinde, başarısız sayılırlar.

f) Muvazzaf astsubay adayları, temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimi süresince eğitim ve öğretim, disiplin ve diğer idarî konularda; Türk Silâhlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Yönetmeliğinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerine tâbi olurlar. hükmüne,

Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliğinin Disiplin esasları ve ceza hükümleri başlıklı 22 nci maddesi; (1) Disiplinin tesisi ile ilgili ilkeler şunlardır:

a) Subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar, uzman jandarmalar ve uzman erbaşlara disiplin amirlerince 22.5.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanunu ve 16.6.1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun esaslarına göre ceza verilir.

b) Sözleşmeli/muvazzaf subay adayları, yedek subay adaylar ile sözleşmeli/muvazzaf astsubay adaylarının tabi olacakları disiplin esasları;

1) Her adayın okula kabulü ile birlikte 40 disiplin notu verilir. Belli cezalar karşılığı kırılan notlar bundan düşülmek suretiyle adayın o andaki disiplin notu ortaya çıkarılır. Bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilir. Disiplin notunda hangi eylemlerden dolayı kaç puan düşüleceği yönergeler ile düzenlenir.

2) Adaylara; Uyarı, İzinsizlik, Oda hapsi cezaları verilir.

3) Adaylara verilen uyarı cezası karşılığında 1 disiplin notu, izinsizlik cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu, disiplin amirlerince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün oda hapsi cezası için 4 disiplin notu, disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu kırılır.

(2) Adayların astlık ve üstlük münasebetleri yönergeler ile düzenlenir. hükmüne,

KKY 51-19 Astsubay Temele Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi Yönergesinin 5'inci Bölüm, 2'inci maddesi;

a. Disiplin amirleri, 1632 Sayılı Askerî Ceza Kanununun 171 'inci maddesine bağlı çizelgede belirtilen yetkiler dâhilinde kursiyerlere ceza verebilecekleri gibi, işledikleri suçlar nedeniyle disiplin mahkemesine de sevk edebilir.

b. Muvazzaf/Sözleşmeli astsubay adaylarının (Uzman erbaş kaynaklılar hariç) tabi olacakları disiplin esasları;

(1) Her adaya, eğitim başlangıcında 40 disiplin notu verilir.

(2) Belli cezalar karşılığı kırılan notlar bundan düşülmek suretiyle adayın o andaki disiplin notu ortaya çıkarılır.

(3) Bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilir.

(4) Adaylara, disiplin tecavüzlerinde hangi cezaların verileceği EK-A'da gösterilmiştir (Adaylar tarafından, EK-A listede yer almayan disiplin tecavüzleri işlendiğinde, disiplin amiri tarafından Askerî Ceza Kanunu hükümlerine göre uygun bir ceza takdir edilir).

(5) Adaylara; uyarı, izinsizlik, oda hapsi cezaları verilir.

(6) Adaylara verilen;

(a) Uyarı cezası karşılığında 1 disiplin notu,

(b) İzinsizlik cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu,

(c) Disiplin amirlerince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün oda hapsi cezası için 4 disiplin notu,

(ç) Disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu düşülür.

c. Astsubay adaylarının hâl, hareket, tutum ve davranışları ile disiplin derecesinin ölçüsü olan disiplin notundaki düşmeye göre şu işlemler uygulanır:

(1) Disiplin tam notunun 10'unu kaybeden kursiyere Bölük Komutanı tarafından,

(2) Disiplin tam notunun 15'ini kaybeden kursiyere Tabur Komutanı tarafından yazılı ikaz yapılır.

(3) Disiplin tam notunun 20'sini kaybeden kursiyere Öğrenci Alay Komutanlığı/Eşiti K.lıkça yazılı ikaz yapılır.

(4) Disiplin notunun tamamını kaybedenler disiplin kuruluna sevk edilirler.

ç. Uzman erbaş kaynaklı adayların disiplin değerlendirmesi:

(1) Uzman erbaş kaynaklı astsubay adaylarının, ASTTASAK Eğitimi süresince Uzman Erbaş statüsü devam etmektedir.

(2) Ancak, uzman erbaş kaynaklı adaylara da, yalnız ASTTASAK Eğitimi sürecince kullanılmak üzere; eğitim süresince disiplin durumlarını tespit edebilmek ve eğitim sonunda diğer adaylarla birlikte yapılacak başarı sırlamasında/derecelendirmede değerlendirmeye almak maksadıyla, eğitimin başlangıcında 40 disiplin puanı verilir. Uzman erbaş kaynaklı adayların cezalandırılması hâlinde yukarıda (2'nci madde, b fıkrası 6'ıncı bend) belirtilenler kadar puan düşülür. hükmüne,

Anılan Yönergenin 5'inci Bölüm, 4'üncü maddesi; a. Disiplin amiri; disiplin tecavüzünde bulunan, disiplin suçu/kabahati işleyen kursiyerin savunma hakkını kullanmasına müsaade eder. Savunma sözlü olarak alınmış ise en kısa zamanda yazılı hale dönüştürülür.

b. Kurs Tb.K.lığı kursiyerlerinin sıralı disiplin amirleri;

(1) Kurs Takım Komutanı (Astsubaylar hariç),

(2) Kurs Bölük Komutanı,

(3) Kurs Tabur Komutanı,

(4) Öğrenci Alay Komutanı/Eşiti Komutan,

(5) Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanı/Sınıf Okl.K./Sınıf Okl.ve Eğt.Mrk.K.,

(6) Astsubay Meslek Yüksek Okulu/Sınıf Okl.K./Sınıf Okl.ve Eğt.Mrk. Komutanının bağlı olduğu sıralı komutanlardır. hükmüne,

Yönergenin 5'inci Bölüm, 5'inci maddesi; a. Disiplin kurulu, eğitimin icra edildiği, okul//Snf.Okl./Snf.Okl. ve Eğt.Mrk.K.lıklarının tabi olduğu mevzuat esasları çerçevesinde teşkil edilen disiplin kurulları, ASTTASAK eğitiminde bulunan muvazzaf/sözleşmeli astsubay adaylarının disiplin durumlarını karara bağlamakla yetkilidir. Disiplin kurulunun toplanma ve çalışma usulleri ilgili mevzuata göre yürütülür.

b. Görevleri:

Disiplin Kurulu, kurula sevk edilen muvazzaf/sözleşmeli astsubay adaylarının disiplin ile ilgili safahatını ve yapılan işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu inceleyerek, disiplinsiz olduğuna/adaylığın sona ermesine ya da yapılan işlemlerin yeniden incelenmesine karar verir. Kurul bu maksatla;

(1) Disiplin bozucu hareketlerde bulunan, ikaz veya cezalara rağmen ıslah olmayanların,

(2) Tavır ve hareketlerini ikazlara rağmen hizmetin gerektirdiği şekilde düzenlemeyenlerin,

(3) İçkiye, kumara, borçlanmaya ve şahsi menfaatlerine aşırı derecede düşkün olanların,

(4) Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürücü davranışta bulunanların,

(5) Tutum ve davranışları ile yasa dışı görüşleri benimsedikleri anlaşılanların,

(6) Askerliğin şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayacak eylemlerde bulunanların, durumlarını görüşür.

c. Disiplinsiz olduğuna karar verilenler hakkındaki karar, Kara Kuvvetleri Komutanının onayı ile yürürlüğe girer. Kararın kesinleşmesini müteakip fesih ve ilişik kesme işlemleri yapılır.

ç. Disiplin kurulu kararları gerekçeli olarak yazılır. Düzenlenen tutanak kurula katılan tüm üyelerce imzalanır. Kararlar, gerekli delil ve belgeleriyle birlikte, onaylanmak üzere yetkili makamlara gönderilir. hükmüne amirdir.

Görüldüğü üzere; kendi nam ve hesabına yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri bitirenlerden Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmek üzere dış kaynaktan temin edilen muvazzaf astsubay adaylarının, muvazzaf astsubay nasbedilebilmeleri için temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini başarı ile bitirmeleri gerekmektedir. Öte yandan temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine katılan adaylara eğitimin başlangıcında 40 disiplin notu verilmekte olup, bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilmektedirler. Sevk edilecek disiplin kurulu ise eğitimin icra edildiği Okul/Snf.Okl./Snf.Okl. ve Eğt.Mrk.K.lıklarının tabi olduğu mevzuat esasları çerçevesinde teşkil eden disiplin kurullarıdır. Yetkili disiplin kurulunca disiplinsiz olduğuna karar verilen adayların ilişikleri, söz konusu disiplin kurulu kararının K.K.K.nın onayını müteakip kesilmektedir. Adaylara; uyarı, izinsizlik ve oda hapsi cezaları verilebilmekte ve uyarı cezası karşılığında 1 disiplin notu, izinsizlik cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu, disiplin amirlerince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 4 disiplin notu, disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu düşülmektedir.

Bu tespitler doğrultusunda davacının durumu irdelendiğinde; davacının Temel Askerlik ve Muvazzaf Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine 29.03.2010 tarihinde katılış yaptığı, 40 (kırk) tam disiplin puanı ile başladığı, ilk disiplin cezasının verildiği 09.06.2010 tarihine kadar disiplin cezası almadığı. 09.06.2010 tarihinden itibaren ve yukarıda ayrıntılı olarak belirtilen kısa aralıklarla ve çeşitli nedenlerle yedi ayrı disiplin cezasının verilerek disiplin notunun (-1)'e düşürüldüğü, cezalandırma işleminde ölçülülük ilkesinin ihlal edildiği, öğrenim yılı sona ermekte iken yapılan işlemle kişi yararı ve kamu yararının gözetilmediği, kişi yararı olmadığı gibi kamu yararının da olmadığı disiplin cezası işlemi yolu ile tesis edilen okuldan çıkarma işleminin sebep unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı....'in Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulundan çıkarılma İŞLEMİNİN İPTALİNE,

15 HAZİRAN 2011 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Temel Askerlik ve Muvazzaf Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine 40 (kırk) tam disiplin puanı ile başlayan davacının, muhtelif tarihlerde işlemiş olduğu (7 adet) çeşitli disiplin suçları sebebiyle savunması alınmak suretiyle yetkili disiplin amirleri tarafından usulü dairesinde cezalandırıldığı, davacıya verilmiş olan disiplin cezalarının tümünün yetkili disiplin amirlerince ve yetki hudutları dâhilinde verildiği, davacıya savunma hakkı tanınıp savunmalarının alındığı, disiplin notunun kırılması ve notların toplanmasında maddi bir hata yapılmadığı, ceza verme işlemlerinde ceza kararlarını ağır derecede sakatlayacak ve hukuken yok hükmünde sayılmalarını gerektirecek, keza davacıya hissi nedenlerle okuldan çıkarılmasına zemin hazırlamak amacıyla kasti ceza verildiğine ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı, okuldan çıkarılmasına ilişkin usulü işlemlerde bir hata yapılmadığı anlaşılmakla, dava konusu işlemin tüm unsurlarıyla hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine vardığımızdan işlemin iptali yönünde alınan çoğunluk kararına katılmadık. 15.06.2011 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy