Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/1287 Esas 2010/1298 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 1287
Karar No: 2010 / 1298
Karar Tarihi: 24.11.2010

(1602 S. K. m. 21, 44, 45)

Davacı Dz.P.Kd.Alb...03.09.2010 tarihinde Asliye Hukuk Mahkemesinde, 07.09.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; kızının Deniz Harp Okulu öğrencisi olduğunu, kızına DEY 178-3 Dz.Eğt ve Öğr.K.lığı Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesine dayanılarak cezalar verildiğini, anılan yönergenin kanunlara uygun olarak hazırlanmadığını ve bir takım eksikliklerinin olduğunu, DEY 178-3 Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesi EK-A'da yer alan Disiplin Suçlarına ait cezaların 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanununda gösterilen cezalarla herhangi bir bağlantısının olmadığını, Yönergenin EK-B'sinde Disiplin Tecavüzleri ve bunların ceza karşılıklarının gösterilmiş olduğunu, disiplin tecavüzlerinin ayrıntılı olarak yazıldığını, karşılığı olan cezalarında kesin olarak belirtildiğini, Kanunların hazırlanmasında verilecek cezaların alt sının ve üst sınırı belirtilerek suçun işlenme durumuna, niteliğine, hasara vs. bakılarak hakime takdir ve yetkisinin bırakıldığını, yönergede ise amirlere takdir yetkisi bırakılmadığını, cezaların alt ve üst sınırlarının belirtilmediğini, doğrudan ceza tespiti yapıldığını, öğrencilerin aldığı her ceza karşılığı, kendilerinden ayrıca disiplin puanın da düşüldüğünü, bu yönerge amire takdir yetkisi vermediği için herhangi bir konuda öğrencinin işlediği ilk disiplin tecavüzünde amirin yönergede belirtilen cezayı vermek zorunda olduğunu, bu durumun amirin takdir yetkisini kullanma hakkını elinden aldığını, cezaların orantısız olduğunu, yönergenin düzeltilmesi için davalı idareye başvurduğunu, başvurusuna cevap verilmediğini belirterek DEY 178-3 Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava ehliyeti, dava şartlarından olup, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 44/e maddesinde, ilk incelemede dikkate alınacak hususlar arasında belirtilmiştir. Kanunun 45/A maddesinde de dava ehliyetinin yokluğu halinde davanın reddine karar verileceği hükme bağlanmıştır.

1602 sayılı AYİM Kanununun 21 nci maddesinde, iptal davalarının, idari işlem ve eylemlerden dolayı; yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından bahisle, menfaatleri ihlal edilenler tarafından, tam yargı davalarında ise, ayrı idari işlem ve eylemlerden dolayı hakları ihlal edilenler tarafından açılabileceği hüküm altına alınmıştır. Bir kimsenin kendi menfaatlerini etkilemeyen işleme karşı dava açması, idare hukukumuz açısından mümkün değildir. Menfaat ilişkisinin meşru ve kişisel olmasının yanında, güncel olması da gereklidir.

Dava, DEY 178-3 Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesinin iptali istemiyle açılmıştır. Davacı şu anda Dz. Alb. Rütbesinde bir subay olup, Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesi ile her hangi bir ilgisi yoktur. Başka bir deyişle, bu yönergenin davacıya uygulanma ihtimali bulunmamaktadır. Her ne kadar davacı kızının Deniz Harp Okulu öğrencisi olduğunu ve bu yönergeye dayanarak kızma ceza verildiğini belirterek bu davayı açtığını beyan etmiş ise de açılan davada davacının doğrudan bir menfaatinin ihlal edilmediği için davacının sübjektif ehliyeti bulunmadığından 1602 sayılı Kanun'un 44/c ve 45/A maddeleri uyarınca davanın reddinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacı...'nın, DEY 178-3 Deniz Harp Okulu Disiplin Yönergesinin iptali istemiyle açtığı davanın EHLİYET YÖNÜNDEN REDDİNE,

2. 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 71 nci maddesi gereğince yargılama giderlerinin (posta giderleri dahil) DAVACIYA YÜKLETİLMESİNE,

24 KASIM 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy