Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2010/1056 Esas 2011/752 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2010/ 1056
Karar No: 2011 / 752
Karar Tarihi: 01.06.2011

(657 S. K. m. 59, 60)

Davacı, 07.09.2010 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; J.Gn.K.lığı Adli Müşavirliği emrinde G126 İstisnai Memurdur açıklamasını ihtiva eden avukat kadrosunda 28.01.1997 tarihinde şube müdür yardımcısı unvanıyla göreve başladığını, 2005 yılı içerisinde müdür yardımcılığı unvanının kaldırılması nedeniyle halen avukat olarak görev yapmakta olduğunu, 18.06.2010 tarihinde istisnai memur olarak atanacakları belirlemek amacıyla yapılan Sivil Memur Değerlendirme Kurul Toplantısı sonucunda Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak görev yaptığı sürelere ilişkin toplam 5 puanının puanlamaya dahil edilmemesi nedeniyle istisnai memur olmak için gereken 50 puanı sağlayamadığından istisnai memur kadrosuna atamasının yapılamadığını, konuyla ilgili yapmış olduğu müracaata davalı idarece olumsuz cevap verildiğini, 17.12.1996 tarihli naklen atama onayından anlaşılacağı üzere J.Gn.K.lığı Adli Müşavirliği Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak atamasının yapıldığını, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli İstisnai Memurlar Hakkında Yönerge'nin EK-B'sinde yer alan İstisnai Memurlar Değerlendirme Formunda bulunan Değerlendirme Kriterlerine bakıldığında 7 no.lu bentte, yönetici kadrolarında (Md./Md.Yrdc.) çalışılan her yıl için (en fazla 5 puan) 1 puan değerinin belirlendiğinin görüldüğünü, bu durumda Adli Müşavirlikte göreve başladığı 27.01.1997 tarihinden bu kadronun kaldırıldığı 2005 (ya da 2004) tarihine kadar bilfiil Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak 7 yıl görev yaptığı halde 5 puan ilave edilmesi gerekirken edilmediğini, 5 puanın puanlamasına ilave edilmesi ve bunun sonucunda istisnai memur kadrosuna atamasının yapılması gerektiğini, aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Maliye Bakanlığı bünyesinde Programcı olarak görevli iken J.Gn.K.lığı emrine avukat olarak naklen atanma isteğinde bulunan ve J.Gn.K.lığının 17.12.1996 tarihli onayı ile J.Gn.K.lığı Adli Müşavirliği Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak naklen ataması yapılan davacının, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli İstisnai Memurlar Hakkında Yönergenin EK-B'sinde yer alan İstisnai Memurlar Değerlendirme Formu"ndaki kriterlere göre yapılan puanlamasına, 7 yıl Md.Yrdc. olarak görev yaptığından anılan formun 7'nci maddesi kapsamında 5 puan ilave edilmesi gerekirken ilave edilmediğini, 5 puan ilave edildiğinde istisnai memurluk kadrosuna atandırılması için gerekli olan 50 puanı tamamlamış olacağından istisnai memur kadrosuna atandırılması gerekeceğini belirterek istisnai memur kadrosuna atandırılmama işleminin iptaline karar verilmesi istemi ile AYİM'de işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İstisnai Memurluk başlıklı 59'uncu maddesinde; ...Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerlerine bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın tahsis edilmiş derece aylığı ile memur atanabilir... hükmü mevcuttur.

Aynı Kanunun 60'ıncı maddesi ise; İstisnai Devlet memurluklarına 48'inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir.

Kuruluş kanunlarındaki özel hükümler saklıdır.

Ancak, Devlet sanatçılarında aranacak nitelikler bir yönetmelikle belirtilir. Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine atanabilmek için ise, bir yabancı dili çok iyi bilmek ve özel yönetmeliğinde belirtilecek diğer nitelikleri taşımak şarttır. hükmünü içermektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59'uncu maddesine göre istisnai memurluk kadro görev yerlerinin özel nitelikli görev yerleri olduğunun belirlendiği, aynı Kanunun 60'ncı maddesinin 1 'inci fıkrasında yer alan İstisnai devlet memurluklarına 48'inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir. şeklindeki düzenlemeye de bu konuda idareye takdir yetkisi tanınmış olduğu anlaşılmaktadır. Keza, kuruluş kanunlarında özel hükümler mevcut ise bu hükümler de saklı tutulmuştur. Bu itibarla; istisnai memuriyet konusunda kanun koyucunun, istisnai memurlukları teker teker sayma yoluna gitmediği, ilgili bakanlık ve birimleri saydıktan sonra bu kurumlara kendi kadrolarında düzenleme yapma takdir yetkisinin tanındığı, dolayısıyla kurum ve kuruluşların ilgilerde belli şartları arayabileceği ve bu konuda düzenlemeler yapılabileceği öngörülmüş bulunulmaktadır.

Bu açıklamalar ışığında; Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında istisnai memur istihdam edilecek kadro yerlerini belirlemek, bu kadro görev yerlerine atanacak devlet memurlarının niteliklerini değerlendirmek, yapılacak atamalardaki usul ve esasları belirlemek, bu personelin sosyal tesislerden yararlanma ile protokol münasebetlerini düzenlemek amacıyla MSB.lığının 30.03.2009 gün ve 0180-833-09/Per.D.Per.Ynt.Ş.Ynt.Ks. sayılı emri ile MSB.lığı ile TSK'nde Görevli İstisnai Memurlar Hakkında Yönergesi (MSY/52 - 2(A) yürürlüğe konulmuştur.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli İstisnai Memurlar Hakkında Yönergenin(MSY 52/2-(A)) 2'nci Bölüm 1 'inci maddesinin İstisnai Memur Kadrolarının Tespiti başlıklı 1'inci maddesinde;

"a. Kadronun fikir ve proje üretimine dayalı özellikleri taşıması kaydıyla, özel ihtisas tecrübe ve yetenek gerektiren bir kadro olması,

b. Bu kadrolara; Türk silahlı Kuvvetleri bünyesinden yetiştirme suretiyle personel tedarikinin kısa sürede mümkün olmaması,

c. Görevin ilgili karargah, komutanlık veya makam için kapsamlı ve etkin olması,

ç. Bu kadronun süreklilik arz eden ve konusunda uzmanlaşmış bir personel ile yürütülmesinde zorunluluk bulunması,

d. Türk Silahlı kuvvetlerinin nitelik ve görev özellikleri itibariyle birbirine benzeyen kadrolar arasında dengesizlik yaratmaması ve emsal teşkil etmemesi,

e) Kadronun; hukuki teknik, mali ve idari alanlarda birinin veya birkaçının sorumluluk ve yetkisini içermesi..."gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Aynı yönergenin 3'ncü bölümünün Atamada Özel Şartlar başlıklı 2'nci maddesi ise;

"a. En az dört yıl süreli fakülte ve yüksekokul mezunu olması,

b. Tercihen kadronun gerektirdiği lisansüstü eğitimi görmüş olması,

c. Görev tanım formunda belirtilen şartları taşıması,

ç. Gerekli mesleki bilgi, yetenek ve tecrübeye sahip olması,

d. Yabancı dil gerektiren kadrolarda Kamu Personeli Dil Sınavından 60 ve daha yukarısında puan almış olması,

e. İlk defa memuriyete alınacaklarda ve naklen atamalarda yaptırılacak güvenlik soruşturmasının olumlu olması,

f. İlk defa memuriyete alınacaklarda ve naklen atamalarda tam teşekküllü askeri hastaneden Türk Silahlı Kuvvetlerinde devlet memuru olarak görev yapar kararını içeren rapor alması,

g. Naklen ve kurum içinden yapılacak atamalarda, son üç yılın sicillerindeki not ortalamasının 95'in üzerinde olması,

h. Naklen atanacak personel için görevli bulunduğu kurumun olurunun alınmış olması,

i. Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları hariç diğer disiplin cezalarını almamış olması ve taksirli suçlar hariç, paraya çevrilmiş veya tecil edilmiş olsa bile mahkumiyetinin bulunmaması,

j. Değerlendirme Kurulu tarafından doldurulacak Ek-B'deki istisnai memur değerlendirme formuna göre en az 50 puan almış olması gerekir.

Naklen yapılacak atamalarda Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olanlar için e ve f bentlerindeki şartlar aranmaz hükmünü içermektedir.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli İstisnai Memurlar Hakkında Yönergenin (MSY 52/2-A) EK-B'sinde yer alan İstisnai Memurlar Değerlendirme Formu"nda değerlendirme kriterleri arasında 7'nci maddede; yönetici kadrolarında (Md./Md.Yrdc.) çalışılan her yıl için (en fazla 5 puan olacak şekilde) 1 puan ilave edilmesi öngörülmüştür.

Davaya konu ihtilafın, davacının Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak 28.01.1997- 06.01.2006 tarihleri arasında yaklaşık 8 yıl süre ile görev yaptığı döneme ait İstisnai Memurlar Değerlendirme Formu"nda değerlendirme kriterleri arasında 7'nci maddede; yönetici kadrolarında (Md./Md.Yrdc.) çalışılan her yıl için (en fazla 5 puan olacak şekilde) 1 puan ilave edilmesini öngören düzenlemesine göre, davacıya 5 puanın eklenmesinin gerekip gerekmediği olduğu anlaşılmaktadır.

Davacının puanının kaç olduğunun ve nasıl hesaplandığının tespit edilebilmesi amacıyla AYÎM 2'nci Dairesinin 10.04.2011 tarih ve 2010/1056 Esas sayılı ara kararıyla 18.06.2010 tarihinde yapılan İstisnai Memurlar Toplantısı nedeniyle davacı hakkında düzenlenen İstisnai Memurlar Değerlendirme Formunun aslının gönderilmesi istenilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığının 12.05.2011 gün ve PER:9140-209062-11/Mrk.D.Svl.Me.İşçi Tyn.Ş. sayılı yazısı ekinde gönderilen İstisnai Memurlar Değerlendirme Formu"nun incelenmesi neticesinde davacının toplam puanının 47,9 olduğu ve değerlendirme kriterleri arasında 7'nci maddede; yönetici kadrolarında (Md./Md.Yrdc.) çalışılan her yıl için (en fazla 5 puan olacak şekilde) 1 puan ilave edilmesini öngören düzenlemesine hiç puan verilmediği, böylece en az 50 puan alma şartının gerçekleşmediği anlaşılmaktadır.

Davacının, 17.12.1996 tarihli onay ile J.Gn.K.lığı Adli Müşavirliği Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) kadrosuna naklen atandığı ve 28.01.1997 tarihinde göreve başladığı, bu kadroda 06.01.2006 tarihine kadar görev yaptığı, Adli Müşavirlik kadrolarında yapılan düzenleme ile (A 164 Avukattır) açıklama kodlu Md.Yrdc. kadroları ayrıştırılarak Şb.Md.Yrdc. ve Avukat olarak iki ayrı unvanla TMK'ya dahil edilmesini müteakip Avukat unvanı ile 06.01.2006 tarihinde intibak atamasının yapıldığı, 28.01.1997- 06.01.2006 tarihleri arasında yaklaşık 8 yıl süre ile Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı (Avukat) olarak görev yaptığından, anılan Yönergenin EK-B'sinde yer alan İstisnai Memurlar Değerlendirme Formu"nun 7'nci maddesi gereğince, Değerlendirme Kurulunca değerlendirme puanı tespit edilirken davacının puanına 5 puan ilave edilmesi gerektiği, bu puanın ilave edilmesi halinde puanının, 50'yi aştığı ve aranan diğer şartlan taşımasına rağmen en az 50 puan alma şartının gerçekleşmediğinin kabulüyle davacının istisnai memurluk kadrosuna atandırılmaması işleminin sebep unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu ve işleminin iptaline karar verilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı ....'in istisnai memurluk kadrosuna atandırılmaması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

01 HAZİRAN 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy