Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/94 Esas 2009/65 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 94
Karar No: 2009 / 65
Karar Tarihi: 07.05.2009

(2709 S. K. m. 128) (926 S. K. m. 36, 83, 137)

Davacı 05.01.2009 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava ve cevap dilekçelerinde özetle; yüksek lisans eğitimini tamamladığını, 1 kademe verilmesi için müracaat ettiğini, talebinin uygun görülmediğini, Devlet memurlarının intibak ve özlük hakları bakımından 657 sayılı kanuna, devlet memuru olan astsubayların 926 sayılı kanuna tabi olduğunu, astsubayların intibaklarının Devlet Memurları Kanunun Genel İdari Hizmetleri sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademeden yapılmasının kabul edildiğini ancak 926 sayılı kanunda astsubayların lisansüstü öğreniminden bahsedilmemesinin genel hukuk kurallarına ve Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek olumsuz işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının 07.06.2003 tarihinde Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olduğu, bir derece verilerek intibakının yapıldığı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası ilişkiler Anabilim dalı yüksek lisans programını 14.12.2007 tarihinde tamamladığı, kademe ilerlemesi yapılması için müracaat ettiği, talebinin red edildiği, 20.10.2008 tarihinde kayıtlara geçen dilekçe ile dava açıldığı, dilekçenin reddine karar verildiği, dava dilekçesinin yenilendiği anlaşılmıştır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanunun 137 nci maddesinde Silahlı Kuvvetlerdeki subayların, astsubayların astsubaylıktan subay olanların, uzman erbaş ve uzman jandarmaların aylıklarının, rütbe, rütbedeki kıdem ve kademe esasına göre saptanacağı, Yüksek öğrenim yapmış olan astsubayların intibaklarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Genel İdari Hizmetleri sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilerek yapılacağı, 2 yıl süreli yüksek öğrenim için 1 kademe, 3 yıl süreli yüksek öğrenim için 2 kademe, 4 yıl süreli yüksek öğrenim için 1 derece ilave edileceği, yüksek öğrenimden dolayı yapılacak intibak işlemlerinin 1 dereceden fazla olmayacağı, 5 yıl ve üzerindeki öğrenimlerin 4 yıldan fazlası için kademe verilmeyeceği belirtilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personelin hak ve yükümlülükleri, özlük hakları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununda düzenlenmiştir. 926 sayılı kanunun 83 üncü maddesinde astsubayların nasıp düzeltilmesinin 36 ncı maddenin (a), (b), (e) bentleri hükümlerine göre yapılacağı belirtilmiş, gönderme yapılan 36 ncı maddenin (a) fıkrasında firar, izin tecavüzü ve açıkta geçen süreler bakımından yapılacak işlemler, (b) fıkrasında kurs ve staja gönderilen personel hakkında yapılacak işlemler, (e) fıkrasında nasıp düzeltilen personelin özlük hakları düzenlenmiştir. 926 Sayılı kanunun 137 nci maddesinde de astsubayların yüksek öğrenimleri nedeniyle intibaklarının nasıl yapılacağı gösterilmiştir. 926 sayılı kanunda astsubaylara lisansüstü öğrenimden dolayı kıdem verileceğine veya kademe ilerlemesi yapılacağına bir bir hükme yer verilmemiştir. Kanunda düzenlenmeyen bir hakkın ilgili personele verilmesi mümkün değildir.

Anayasanın 128 inci maddesi uyarınca memurların ve diğer kamu görevlilerinin hak ve yükümlülükleri kanunla düzenlenir. Kamu görevlilerinin yaptığı hizmetin niteliği gözönüne alınarak yükümlülük ve hakları kanun koyucu tarafından takdir edilir. Askerlik hizmetinin kendine has özelliği dikkate alınarak Devlet Memurları Kanunundan ayrı 926 sayılı personel kanunu yürürlüğe konulmuştur. Farklı statüde bulunan personel için ayrı düzenlemeler yapılması eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz. Kanunla, yapılan atıflar konusunda da atfın konusu ve sınırlarına göre işlem tesis edilir. 926 sayılı kanunun 137 nci maddesinde sadece astsubayların yüksek öğrenimden dolayı 657 sayılı kanunun Genel İdari Hizmetler için tespit edilen derece ve kademeye göre intibaklarının yapılacağı belirtildiğinden uygulamanın 657 sayılı kanundaki diğer düzenlemeleri kapsayacak şekilde genişletilmesi kanuna uygun düşmez. Davacı hakkında yapılan işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy