Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/668 Esas 2009/1016 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 668
Karar No: 2009 / 1016
Karar Tarihi: 30.09.2009

(2709 S. K. m. 125) (657 S. K. m. 4, 36, 71)

Davacı, 18.05.2009 tarihinde Malatya İdare Mahkemesinde ve 26.05.2009 tarihinde AYİM' de kayda geçen dava dilekçesi ile cevaba cevap dilekçesinde özetle; 06.12.1995 tarihinde TSK bünyesinde Yardımcı Hizmetler Sınıfında berber unvanında Ortaokul mezunu olarak görev yapmaya başladığını, görev süresi içinde Malatya Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Dekorasyon Bölümünü 20.05.2008 tarihinde bitirdiğini, halen çalıştığı Malatya Orduevi Müdürlüğü Astsubay Berberliği görevinin zor olduğunu, burada çeşitli sıkıntılar yaşadığını, aynı Orduevinin Subay bölümünde görevlendirilmesi için yaptığı müracaatların kadronun dolu olması nedeniyle reddedildiğini, oysa subay bölümü berberliği görevini yürüten Svl.Me ............'in Genel İdari Hizmetler Sınıfında Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak 2.Ordu MEBS Başkanlığı emrine atamalı olduğunu, buna rağmen Orduevi Subay Bölümünde berberlik yaptırıldığını, anılan personelin daha önceden Yardımcı Hizmetler Sınıfında berber unvanına sahip olduğunu, bilahare bitirdiği üç aylık kurs neticesinde Genel İdari Hizmetler Sınıfında VHKİ kadrosuna atandırıldığım, buna rağmen berberlik görevini sürdürmesinin sağlandığını, kendisinin ise Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Dekorasyon Bölümünden mezun olmasını müteakip 25.02.2009 tarihli dilekçesi ile Teknik Hizmetler Sınıfına geçirilerek uygun bir marangoz kadrosuna atanmasını talep ettiğini, ancak bu talebinin reddedildiğini, Svl. Me ..........'in yukarıda anlattığı atama ve görev safahatı ile karşılaştırıldığında, kendisinin sınıf ve unvan değişikliği talebinin kabul edilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı düştüğünü, talep ettiği kadroya geçirilmesi halinde maddi durumunun düzeleceğini ve emeklilik dahil bütün hayatının olumlu etkileneceğini, hakkında tesis edilen işlemde kamu yararının gözetilmediğini, bu nedenlerle hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek işlemin iptalini talep ve dava etmiştir.

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden; Ortaokul mezunu olarak Tandoğan Astsubay Orduevi Müdürlüğü emrinde Yardımcı Hizmetler Sınıfında sivil memur (berber) kadrosunda 06.12.1995 tarihinde göreve başlayan davacının talebi üzerine 2nci Ordu Komutanlığı emrine berber olarak atamasının yapıldığı ve 04.08.2003 tarihinde yeni görevine katıldığı, Meslek Lisesi Mobilya Dekorasyon bölümünden 23.07.2008 tarihinde mezun olması üzerine 657 sayılı Kanunun 36ncı maddesi uyarınca 06.10.2008 tarihli onay ile intibak işleminin yapıldığı, bilahare 25.02.2009 tarihli dilekçe ile müracaatta bulunarak Malatya başta olmak üzere 3üncü Ordu K.lığı Mu.A.Hiz.Brl.K.lığı, 3üncü Ordu Hv.Svn.Tb. Kışla Hiz.K.lığı ve 3üncü Ordu Ulaştırma Alayı 482nci Ulaştırma Tb.Kışla Hiz.Brl.K.lığının TMK’larında münhal olan marangoz teknisyeni kadrolarından birine atandırılmasını talep ettiği, K.K.K.lığının 08.04.2009 tarihli yazısı ile davacının gerekli şartları taşımadığından bahisle atanma talebinin reddedildiği ve 2nci Ordu Komutanlığının 16.04.2009 tarihli yazısıyla keyfiyetin davacıya duyurulması üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Tesis edilen sınıflar başlıklı 36ncı maddesi; Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.

II - TEKNİK HİZMETLER SINIFI:

Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 9/5/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.

VIII - YARDIMCI HİZMETLER SINIFI:

Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.

Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi mümkündür.

... hükmünü,

Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme başlığını taşıyan 71 nci maddesi;

Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.

Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.

Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez. hükmünü içermektedir.

Görüldüğü üzere Kanun, memurların sınıf ve unvan değişiklikleri konusunda idareye takdir yetkisi tanımıştır. Kuşku yok ki, idare de bu takdir yetkisini hizmet gerekleri ve kişilerin menfaatlerini dengelemek suretiyle kamu yararına uygun şekilde kullanabilecektir. Takdir yetkisinin kamu yararına uygun kullanılıp kullanılmadığı ise yargı organlarınca denetlenecek, ancak Anayasanın 125 inci maddesi uyarınca bu denetim, takdir yetkisinin kullanılmasını kaldıracak şekilde uygulanmayacaktır.

Davalı idare de sahip olduğu takdir yetkisini kullanarak hazırladığı yönerge ile sınıf ve unvan değişikliğinin ne şekilde yapılabileceğinin şartlarını önceden belirlemiştir. Bahse konu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sivil Memur İşlemleri Yönergesi (KKY 52-2 (A))'nin Yedinci Bölümünde yer alan Sınıf ve unvan değişiklikleri başlıklı 12nci maddesi; Kanunun 36 ncı maddesine göre K.K.K. lığınca uygulanan sınıf ve unvanlardan birinde görevli iken öğrenim değişikliği, meslek kursu v.b. nedenlerle başka bir sınıf veya unvanın özelliklerini beyan ederek sınıf veya unvan değiştirme talebinde bulunan sivil memurların müracaatları, Kanunun 71 nci maddesi ve hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak K.K.K.lığınca değerlendirilir. Sınıf ve unvan değişiklik teklifleri ve personelin dilekçeleri her yıl Mart ayı ikinci haftasında KKK lığında bulundurulur. Sınıf ve/veya unvan değişikliği şartlan şunlardır:

a. Geçmek istenilen yeni sınıf ve/veya unvanda uygun boş kadro ve hizmet ihtiyacının bulunması,

b. Memurun yeni sınıfına ve atanacağı kadroya ait öğrenim ve diğer nitelikleri haiz bulunması,

c. Sınıf değişiklik talebinde bulunan sivil memurun geçmek istediği sınıfın görevlerini yapabileceğine dair birlik komutanlığının kanaatinin olumlu olması,

ç. Son 6 yıllık sicil notu ortalamasının en az 85 olması,

d. Asgari 6 yıl kamu hizmetinin bulunması,

e. Bulunduğu sınıf/unvan görevini yapamaz kayıtlı sağlık kurulu raporu alanlar için 6 yıllık süre aranmaz.

K.K.K.lığınca bu nitelikleri haiz personelin ataması hazırlanarak atamaya yetkili amirin onayına sunulur. hükmünü taşımaktadır.

Bu düzenlemeler ışığında dava konusu olaya bakıldığında, davacının görev yaptığı Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki berber kadrosundan, Teknik Hizmetler Sınıfındaki marangoz kadrosuna atanmasına ilişkin talebinin birliği komutanlığınca Kara Kuvvetleri Komutanlığına iletildiği, anılan Komutanlıkça önceden yayımlanmış Yönergede yazılı objektif kriterlere göre yapılan inceleme neticesinde davacının son 6 yıllık sicil notu ortalamasının 85'den az olduğunun ve geçmek istediği sınıfın görevlerini yapabileceğine dair birliği komutanlığının olumlu kanaatinin bulunmadığının belirlendiği ve bu nedenle talebin reddedildiği, davalı idarenin 657 sayılı Kanundan aldığı ve yukarıda anlatılan takdir yetkisini kullanarak önceden belirleyip yönerge ile ilan ettiği şartları taşımadığı anlaşılan davacı hakkındaki bu işlemin hukuka uygun olduğu, her ne kadar benzer durumdaki bir başka memurun Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirildiğini ve böylelikle eşitlik ilkesinin çiğnendiğini iddia etmişse de, emsal olarak gösterdiği sivil memur ile kendisinin aynı şartlan taşımadığı ve bu nedenle yapılan işlemle eşitlik ilkesinin ihlal edildiğinden de bahsedilemeyeceği, kaldı ki aynı dönemde sınıf ve unvan değişikliği için Kara Kuvvetleri Komutanlığında toplam 83 personelin müracaatta bulunduğu, bunlardan davacıyla birlikte 47 personelin talebinin mevzuata uygun olmaması nedeniyle reddedildiği anlaşılmakla, yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy