Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/50 Esas 2009/1027 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 50
Karar No: 2009 / 1027
Karar Tarihi: 30.09.2009

(Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği m. 9, 10, 13, 22, Ek 1)

Davacı, 06.01.2009 tarihinde AYİM' de kayda geçen dava dilekçesine özetle; 2008 yılında yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği eğitimine alınarak eğitim sonucunda başarılı olduğunu ve 17.11.2008 tarihli dilekçesi ile davalı idareye müracaat ederek daha önce yapmış olduğu tercihlerinden 3 ncü sırada bulunan Hv.K.K.lığı Pl.P.Bşk.Ml.Pl.Prog. ve Ynt.D.Bşk.lığı Bütçe Uyg.Muhas.Ş.Md.Per.Ödenek Ynt.Uzm.lığı kadrosuna atanmayı talep ettiğini, bu talebine Hv.K.K.lığının 23.12.2008 gün ve PER.: 1490-152304 -08/Per.D.Svl.Me.Ş. sayılı cevabi yazısı ile olumsuz cevap verildiğini, talebi doğrultusunda söz konusu uzmanlık kadrosuna atandırılması gerektiğini, aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2 nci Dairesinin 11.03.2009 gün ve 2009/48 Gensek, 2009/50 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; ANKARA/Etimesgut 3 ncü HİBM K.Des.ve İd.Ynt.Bşk.lığı emrinde Sivil Memur (Maliye V.H.K.İ) olarak görev yapmakta olan davacının, Hv.K.K.hğnın 29.02.2008 gün ve PER.:1400-28183-08/Per.D.Svl.Me.Ş. sayılı ve Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği konulu emri ile 2008 yılında yapılacak görevde yükselme ve unvan değişikliği eğitimi ve sınavı sonuçlarına göre atama yapılacak kadroların ilanı üzerine 08.04.2008 tarihli dilekçesi ile yapılacak olan görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmak istediğini belirterek İnci sırada 3ncü HİBMK. Des. ve İd.Ynt.Bşk. Mly.Ş.Md.Büt.Mly. ve Fon.Ynt.Ks.Fon.Ynt.Uzm.lığı, 2 nci sırada Loj.Bşk. Loj.Pl.Hiz.D.Bşk.Loj.Kay. veTed.Pl.Ş.Md.Kay.Pl. ve Koor.Ks.Kay.Pl.Uzm.lığı ve 3 ncü sırada da Pl.P.Bşk.Ml.Pl.Prog. ve Ynt.D.Bşk.Büt.Uyg. ve Muhar.Ş.Md.Per. Ödenek Ynt. Uzmanlığı kadrolarını tercihte bulunarak müracaat ettiği, Hv.K.K.lığının 26.06.2008 gün ve PER.. 1490-81191-08/Per.D.Svl.Me.Ş. sayılı yazısı ile davacının başvurusunun incelendiği ve nitelikleri uygun bulunarak 1 nci tercihi olan 3 ncü HİBM.K.Des. ve İd.Ynt.Bşk.Mly.Ş.Md.Büt.Mly. ve Fon.Ynt.Ks.Fon Ynt.Uzm.lığı kadro görev unvanı için görevde yükselme eğitimine katılacağı belirtilerek işbu kadroiçin 3 adaydan biri olarak seçildiğinin bildirildiği ve ardından bu kadro için eğitime tabi tutulan davacının eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olduğu, ancak başarı sıra listesinde bu kadro için belirlenen 3 aday arasında 2 nci sırada yer aldığından eğitime tabi tutulduğu 3 ncü HİBMK.lığı Destek İdari Yönetim Bşk.lığı Mly.Ş.Md.lüğü Bütçe Maliye Fon Ks.Fon Ynt.Uzm.lığı kadrosuna atamasının yapılamadığı, bunun üzerine davacının 17.11.2008 tarihli dilekçesi ile davalı idareye müracaat ederek daha önce 3 'ncü sırada tercihte bulunduğu Pl.P.Bşk.Ml.Pl.Prog. ve Ynt. D.Bşk.Büt.Uyg. ve Muhas.Ş.Md. Per.Ödenek Ynt. Uzm. kadro görev yerine atamasının yapılmasını talep ettiği, bu talebine Hv.K.K.'lığının 23.12.2008 gün ve PER.: 1490-152304-08/Per.D.Svl. Me.Ş. sayılı cevabı yazısı ile olumsuz cevap verilmesi üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

MSB.lığı, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuvvet K.lıklarında görevli devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasların belirlendiği Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Duyuru ve başvuru başlıklı 9'ncu maddesi; Kurum tarafından ihtiyaç duyulan söz konusu kadroların öncelikle boş olması ve fiili kadronun bulunması halinde;

a) Bir sonraki atama yapılacak kadroların birimi, unvanı ve adedi ile ilgili görev tanım formlarında açıklanan niteliklerine göre başvuru şartları Kurum tarafından eğitim tarihinden iki ay önce Birlik ve Kurumlara duyurulur.

b) Yapılacak duyuru üzerine Karargah, Birlik ve Kurum Amirliklerince belirtilen şartları taşıyanların azami beş kadroyu belirten dilekçesi alınarak, varsa nitelikler için aranan belgeler ve Birlik ve Kurum Amirleri tarafından doldurulacak görevde yükselme nitelik belgesi, bir üst yazı ile birlikte duyurudan itibaren bir ay içinde Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları Personel Başkanlığına gönderilir. hükmüne.

Anılan Yönetmeliğin Görevde Yükselme Eğitimine Alınma başlıklı 10'ncu maddesi Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara yapılacak atamalarda; personelin öncelikle görevde yükselme eğitimine alınması esas olup, eğitime çağırılacak aday sayısı, atama yapılacağı duyurulan her bir kadro sayısının üç katını geçemez.

Bu kapsamda, görevde yükselme eğitimine alınacak aday personelin tespiti aşağıdaki şekilde yapılır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara müracaat eden ve yapılan inceleme sonucunda son başvuru tarihi itibariyle niteliklerinin uygun olduğu tespit edilen personel, sicil ve disiplin durumları da dikkate alınacak şekilde hazırlanmış olan EK-1 Görevde Yükselme Değerlendirme Formu na göre değerlendirmeye tabi tutulur.

b) Yapılan değerlendirme sonucunda elde edilen değerlendirme notlarına göre her bir personelin başvurmuş olduğu kadrolar esas alınmak suretiyle kendi aralarında sıralanır.,

c) Aynı kadroya müracaat eden adaylar arasında puanların eşitliği halinde sırası ile hizmet süresi fazla ve son sicil notu yüksek olana öncelik verilir.

ç) Görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip eğitim ve sınava kadar atanmamış olan personel, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmaya ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir. hükmüne,

Yönetmeliğin Görevde Yükselme Sınavı başlıklı 13'ncü maddesi; Görevde yükselme sınavı her yıl yayımlanacak emirde belirtilen tarihte Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yazılı olarak yaptırılır.

a) Sınavlarda 100 üzerinden en az 70 ve daha fazla puan alanlar başarılı sayılır.

b) Aynı kadroya müracaat eden adaylar arasında başarı notlarında eşitlik olması halinde, sırası ile atamanın yapılacağı kurumda hizmeti fazla olana, yine eşitlik halinde ise son sicil notu yüksek olana öncelik verilir.

c) Sınavda kopya çekenler, kopya verenler veya bunlara teşebbüs edenler ile sınav kağıtlarına belirtici işaret koyanlar sınav salonundan çıkarılır ve düzenlenecek bir tutanakla sınav kağıtları geçersiz sayılır. Ayrıca bu kişiler hakkında disiplin işlemi de uygulanır ve 2 yıl içinde aynı unvanlı kadrolar için yapılacak görevde yükselme sınavlarına alınmazlar hükmüne,

Yönetmeliğin Sınavı kazananların atanması başlıklı 18'nci maddesi; Görevde yükselme niteliğindeki atama yapılacak kadrolar için görevde yükselme eğitimine çağrılan ve eğitimi tamamlayarak yapılan sınavlarda başarılı olan adayların atanmasında aşağıdaki usul ve esaslar uygulanır:

a) Atamalar, boş olan ve fiili kadrosu alman miktara göre, bu kadro için eğitime tabi tutulan ve sınavda başarılı olan adayların başarı sıralan esas alınarak üç ay içinde yapılır.

b) (Değişik: 10.4.2009-27196/4 md.) Atamaya esas başarı sıralamasına girdiği halde başarı sıralamasında kendisinden önce gelen personelin boş kadroya atanması nedeniyle ataması yapılamayan personelin; müteakip eğitim ve sınav yapılıncaya kadar boşalacak kadrolardan eğitime katıldığı kadro olması halinde atamaya esas başarı sırasına göre ataması yapılır.

c) Atamaları yapılanlardan, geçerli mazeretleri olmadan süresi içerisinde görevine başlamayanların veya atama isteğinden vazgeçenlerin atamaları ve sınavın bunlara ilişkin sonuçları iptal edilir. Bu durumda olanlar aynı görev için açılan sonraki ilk sınava katılamazlar.

ç) Haklarında memuriyete atama şartlarının kaybedilmesini gerektirecek nitelikteki eylemlerinden dolayı adli ve idari bir kovuşturma veya soruşturma bulunanların haklarında yapılan kovuşturma veya soruşturma neticeleninceye kadar ataması yapılmaz. hükmüne,

Yönetmeliğin 22'nci maddesi; Bu Yönetmelikte belirtilen müracaat, sınav kurulu, sınavın yapılması, takdir/ceza durumu ve diğer hususlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönerge ile düzenlenir. hükmünü amirdir.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 22'nci maddesine dayanılarak hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Yönergesi (MSY 52-11)'nin 3'ncü Bölüm 3'ncü maddesinin 2'nci fıkrasının (ç) bendi; Yükselmeye esas kadrolar itibariyle kendi aralarında sıralanmış olan personelden değerlendirme notu en yüksek olandan başlamak suretiyle tercih önceliği ve tercih ettiği kadro için eğitime alınacak personel miktarı göz önüne alınarak adayların hangi kadro görevi için eğitime alınacağı tespit edilir, hükmüne amirdir.

Yukarıda belirtilen yönetmelik ve yönerge hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; görevde yükselme eğitimine tabi tutulacak personelin, duyurulan atanabileceği uzman kadroları arasında tercihte bulunduktan sonra tercihlerinden sadece birisi için eğitime tabi tutulabileceği, tercihleri arasından eğitime tabi tutulacağı kadronun ise Yönetmeliğinin 10'ncu ve Yönergenin 3 ncü Bölüm ve 3 ncü maddesinde öngörülen kriterler esas alınmak suretiyle tespit edileceği ve hangi kadro için eğitime tabi tutuldu ise sadece o kadroya (sınavda başarılı olmak ve o kadro için belirlenen adaylar arasında başarı sırasında ilk sırada yer almak şartıyla) atanabileceği anlaşılmaktadır.

Dava konusuna dönüldüğünde; davacının görevde yükselme eğitimine tabi tutulacağı kadrosunun, Yönetmelik ve Yönergede öngörülen kriterler esas alınmak suretiyle 1'nci sırada tercihte bulunduğu 3'ncü HİBMK. lığı Mly.Ş.Md.lüğü Bütçe Maliye Fon Ks.Fon Ynt.Uzm. kadrosu olarak belirlendiği ve bu kadro görevi için eğitime alındığı, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olduğu ancak söz konusu kadro için belirlenen 3 aday (kendisi ile birlikte) arasında başarı sıra listesinde 2'nci sırada yer aldığından bu kadroya atamasının yapılamadığı, anlaşılmıştır. Davacı 3 'ncü sırada tercihte bulunduğu Hv.K.K.lığı Pl.P.Bşk.lığı Per.Ödenek Uzm. Kadrosuna atanma talebinde bulunmuş ise de; bu kadroda eğitime tabi tutulmadığından davacının bu kadroya atamasının yapılmasına imkan bulunmamaktadır. Bu itibarla; davacının Hv.K.K.lığı Pl.P.Bşk.lığı Per. Ödenek Uzm. kadrosuna atanma talebinin reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uyarlı olduğu kanaatine varılmakla yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy