Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/436 Esas 2009/987 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 436
Karar No: 2009 / 987
Karar Tarihi: 30.09.2009

(2709 S. K. m. 72)

Davacı vekili, 20.03.2009 tarihinde AYİM' de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının eşi olan .........'in 1952-1955 yılları arasında askerlik hizmetini Gelibolu, Gaziantep-Kargamış ve Mardin-Nusaybin'de yaptığını, 13.02.2004 tarihinde vefat etmesi nedeniyle davacıya emekli aylığı bağlanması amacıyla SGK'ya başvurduklarını, Kurum tarafından müteveffa .............'in askerlik hizmetini yaptığına dair belge istenmesi üzerine Sivas-Yıldızeli Askerlik Şubesi Başkanlığına başvurduklarını, ancak 1973 yılında Askerlik Şubesinin tümüyle yanmış olması nedeniyle .........'a ait kayıtlara ulaşılamadığından bahisle istedikleri belgeyi alamadıklarını, oysa .........'in 1971 yılında aldığı pasaport ile bir çok kere yurtdışına gidip geldiğini, gerek pasaport alırken ve gerekse giriş çıkışları sırasında askerlikle ilgili bir sorun yaşamadığını, şayet askerlik hizmetini yapmamış olsaydı, mutlaka hakkında bir arama kaydına rastlanmasının gerektiğini, bu nedenlerle müvekkilinin eşinin askerlik hizmetini yapmış sayılmama yönündeki askerlik şubesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline verilmesini talep dava etmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinde; davacının ölü eşi ..........'in askerlik yaptığına ve terhis edildiğine dair iddiasını içeren dava dilekçesi ile davalı idarenin, Yıldızeli Askerlik Şubesi Başkanlığının 1973 yılında evrakları ile tamamen yandığından davacıya ait askerlik sefahati ile ilgili hiçbir bilgi ve belge olmadığına ilişkin savunması dışında herhangi bir bilgi bulunmadığı anlaşılmıştır.

T.C. Anayasasının 72 nci maddesinde; vatan hizmeti, her Türk için hak ve ödev olarak kabul edilmiş, yükümlülerin sahip bulundukları niteliklere göre bu hak ve ödevlerini, hangi statüde nasıl yerine getirecekleri 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda düzenlenmiştir. Bahse konu Kanun hükümlerine göre; askerlik çağma giren yükümlülerin, yoklama döneminden başlayarak muvazzaflık hizmeti için çağrılmaları ve şevkleri, muvazzaflık hizmetini bitirenlerin terhisleri, kıtalarından izinli ayrılacaklar, cezalı askerlik, firar ve izin tecavüzü suçunu işleyenler hakkında yapılacak işlemlerin neler olduğu ayrıntılı şekilde belirtilmiştir. Askerlik hak ve ödevi, idarenin hüküm ve tasarrufu altında Kanunlarda belirtilen hallere uygun olarak belli süre kadar, belli bir yerde hizmet görmek suretiyle yerine getirilen bir kamu hizmetidir. Bu yönüyle de bir yükümlülüktür. İdarenin hüküm ve tasarruf alanında yerine getirilen askerlik hizmeti ile ilgili tüm kayıtların idare tarafından tutulması, saklanması ve korunması bu işlevin gereği gibi yerine getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının davacıya yükletilmemesi gerekmektedir.

Davalı idarece, davacının ölü eşi ..............'in askerlik hizmetini yapmadığı, firar, izin tecavüzü veya herhangi bir suçtan takipte bulunduğu kanıtlanmadığından, davacı ...........'in beyanı esas alınarak Sivas - Yıldızeli İlçesi-Kiremitli köyü nüfusuna kayıtlı, ........ oğlu, ..........'den olma 15.02.1932 doğumlu ..........'ın emsallerinin ilk kafilesi ile birlikte 01 Mart 1952 tarihinde askere sevk edildiği, o tarihte yürürlükte bulunan mevzuata göre 24 aylık askerlik hizmetini yaparak 01 Mart 1954 tarihinde terhis edildiği kabul edilerek askerlik hizmetini yapmış sayılmama ve askerlik hizmetini tamamladığına dair terhis belgesi verilmemesi işleminin hukuka ve mevzuata aykırı olması nedeniyle işlemin iptaline karar verilmesi sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Sonuç: Sivas - Yıldızeli İlçesi-Kiremitli köyü nüfusuna kayıtlı, .......... oğlu, .........'den olma 15.02.1932 doğumlu .........'in 24 aylık askerlik yükümlülüğünü 01 Mart 1952 - 01 Mart 1954 tarihleri arasında tamamladığı kabul edilerek askerlik hizmeti yapmış sayılmama ve terhis belgesi verilmemesi İŞLEMİNİN İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy