Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/153 Esas 2009/979 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 153
Karar No: 2009 / 979
Karar Tarihi: 30.09.2009

(1111 S. K. m. 1)

Davacı vekili 15.01.2009 tarihinde Adana Nöbetçi İdare Mahkemesinde, 20.01.2009 tarihide AYİM' de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin 1993 yılında yapılan son yoklama işlemi sonunda GATA Sağlık Kurulu'nun 20.08.1993 gün ve 8849 sayılı raporu ile ortopedik yönden askerliğe elverişli olmadığına karar verildiğini, daha sonra askerlik şubesi tarafından 2008 yılında tekrar muayeneye sevk edilen davacı hakkında Ankara Mevki Asker Hastanesi tarafından askerliğe elverişli olduğuna ve komando olamayacağına dair rapor tanzim edildiğini, itiraz üzerine yapılan hakem muayenesi sonucunda Etimesgut Asker Hastanesi tarafından da aynı şekilde rapor tanzim edilmesi üzerine davacının askere sevk işleminin başlatıldığını, davacının askerliğe elverişli olmadığına dair raporu bulunduğu halde bu şekilde tekrar muayeneye sevk edilmesinin hukuken bir sebebinin bulunmadığını, 15 yıl gibi uzun bir süre geçtikten sonra tesis edilen askere sevk işleminin idari istikrar ilkesini de ihlal ettiğini bu itibarla davacı hakkında tesis edilen askere sevk işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek söz konusu işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2. Dairesinin 04.02.2009 tarih ve 2009/232-153 Gensek.-Esas no.lu kararı ile yürütmenin durdurulmasına; 11.03.2009 gün ve aynı sayılı kararı ile de yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına yönelik talebin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; 1993 yılında yapılan son yoklama işlemi sonunda GATA Sağlık Kurulu'nun 20.08.1993 gün ve 8849 sayılı raporu ile sol müskülüs pectoralis majör agenezisi sol ön kolda 4 cm. atrofi tanısına bağlı olarak 61/B F3 askerliğe elverişli değildir kararı verilen davacının, hakkında yapılan bir ihbar nedeniyle askerlik şubesi tarafından 2008 yılında tekrar muayeneye sevk edildiği, bu muayene sonunda davacı hakkında Ankara Mevki Asker Hastanesi Sağlık Kurulunun 31.03.2008 gün ve 1672 sayılı raporu ile kongenital sol pektoralis majör agenizisi, sol ön kolda 2 cm. atrofi 61/A/1,2 askerliğe elverişlidir, komando olamaz tanı ve kararına varıldığı, davacının bu rapora itiraz etmesi üzerine sevk edildiği hakem muayenesi sonunda Ankara Etimesgut Asker Hastanesi Sağlık Kurulunun 23.07.2008 gün ve 2402 sayılı raporu ile sol pectoralis majör yokluğu, hafif derecede radikilopati, 61/A/1,2 askerliğe elverişlidir, komando olamaz tanı ve kararı verildiği, bu iki rapor üzerine askerlik şubesi tarafından davacının askere sevk edilmesine yönelik işlem tesis edilmesi nedeniyle de iş bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

TSK Personelinin Sağlık Muayene Yönergesinin İkinci Bölümünde yer alan Kontrol Muayenesi başlıklı 3'ncü maddesi a. onay makamları, sağlık kurullarının düzenlediği raporları yeterli bulmazsa veya ilgili kişi rapor kararına kendisine bildirim tarihinden geçerli olmak üzere 30 gün içerisinde karşı girişimde bulunursa, ya da ilgili için bildirim (ihbar) yapılırsa başka bir askeri hastanede muayenesi yapılır.

b. Rapora itiraz bir üst makama yapılır.

Askeri öğrenci adaylarının sağlık kurul muayenesi sonucunda tanzim edilecek rapor itiraz, ön rapor tarihinden itibaren 7 gün içerisinde şahsen ilgili kuvvet sağlık daire başkanlıklarına yapılır.

c. Kontrol muayenesi raporunu muayeneye sevk eden makam onaylar.

d. Eğer ilk alınan sağlık kurulu raporu ile kontrol muayenesi sonucu alınan rapor arasında tanı ve karar bakımından bir aykırılık yoksa bu rapor, sevk eden makam tarafından onaylanır. Onaylanan bu rapor kararına karşı ilgili şahısça yapılacak hiçbir girişim kabul edilmez. hükmünü,

"Hakem Muayenesi başlıklı 4'ncü maddesi de; a. Kontrol muayenesi sağlık kurul raporunun nayları tarafından yeterli bulunmadığı durumlarda, b. İlk alınan sağlık kurulu raporu ile kontrol muayenesi sonucu alınan rapor arasında tanı ve karar bakımından uyumsuzluk bulunduğu durumlarda ilgili kişinin rapor kararma raporun onaylanıp kendisine bildirim tarihinden geçerli olmak üzere 30 gün için de karşı girişimde bulunmadığı halinde,

c. Rapor için har hangi bir bildirim (ihbar) yapılması halinde bir üçüncü askeri hastane sağlık kuruluna muayene yaptırılır. Eğer son iki rapor (kontrol ve hakem muayenesi) arasında tanı ve karar bakımından bir ayrılık yoksa ve raporlar gerekli görülen bütün tetkikler yapılarak düzenlenmişse bu rapor sevk eden makam tarafından onaylanır.

Onaylanan bu rapor kararına karşı yapılacak hiçbir girişim kabul edilmez ve karar kesindir.

d. Kontrol ve hakem muayenelerinde, raporun tanzim edildiği tarihte yürürlükte olan TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği uygulanır. hükmünü içermektedir.

Davacı hakkında 20.08.1993 tarihli askerliğe elverişli değildir kararı verilmesini müteakip, davalı idarece 15 yıl kadar bir süre geçtikten sonra yapılan yeniden muayenelerde Mevki Asker Hastanesinin 31.03.2008 tarihli, Etimesgut Asker Hastanesinin 23.07.2008 tarihli raporuyla davacı hakkında askerliğe elverişlidir kararı verilmiş olmakla ve ilk bakışta mevzuata uyarlı gibi görülen bu işlemde, davacının askerliğe elverişsizliğine ilişkin rapor ile son raporlar arasında 15 yıllık uzun bir süre olması, her üç raporda da teşhisin benzer nitelikte olması dikkate alınarak, Mahkememizce davacının GATA Profesörler Kuruluna sevki ile ilk rapor tarihindeki kararın mevzuata uyarlı olup olmadığı ve halen askerliğe elverişli olup olmadığı hususlarında sağlık kurulu raporunun düzenlenmesinin istenilmesine karar verilmiştir.

GATA Porfesörler Sağlık Kurulunun 31.08.2009 tarih ve 60 sayılı raporuyla, davacı hakkında; sol pektoralis majör agenezisi + sol ön kol atrofısi (3 cm) teşhisi ve B/61 F3 halen ve 2003 yılma ait TSK SYY' ye göre askerliğe elverişli değildir. kararı verilmiştir.

Bu durumda davacının ilk rapor tarihinde ve halen askerliğe elverişli olmadığı anlaşıldığından, davalı idarece hukuka ve mevzuata aykırı olarak tesis edilen askere sevk işleminin iptaline karar verilmesi sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı ..........'nun askere sevk İŞLEMİNİN İPTALİNİ (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy