Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2009/1249 Esas 2010/687 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2009/ 1249
Karar No: 2010 / 687
Karar Tarihi: 26.05.2010

(657 S. K. m. 71) (Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik Geç. m. 5) (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği m. 22)

Davacı, 09.11.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; Gnkur. Bşk.lığı TSK Foto Film Merkezi K.lığında genel idari hizmetler sınıfında çalıştığı esnada Gazi Üniversitesi Atatürk Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümünden mezun olduğunu, unvan değişikliği talebine verilen menfi cevabın reddine ve boş bulunan Gnkur. Bşk.lığı Kirazlıdere bünyesindeki 2 nci Özel Oto Ulş. Kademesindeki Otomotiv Teknisyenliği kadrosuna atamasının yapılmaması işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; TSK Foto Film Merkezi K.lığında Hafif Araç Şoförü olarak görevli olan davacının, Gazi Üniversitesi Atatürk Meslek Yüksek Okulunun Otomotiv programından mezun olarak 05.06.2006 tarihli ön lisans diplomasını almasını sonrası 02.09.2009 tarihli dilekçesiyle idareye müracaat ederek bulunduğu birlikte veya Gnkur.Bşk.lığı bünyesindeki Otomotiv Teknikeri kadrosunda branşına uygun bir kadroya atamasının yapılmasını talep ettiği, idarenin 20.10.2009 tarihli yazısıyla talebinin reddedildiği, sonrasında iş bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Bir Sınıftan Başka Bir Sınıfa Geçme başlıklı 71 inci maddesi; Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.

Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.

Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez. hükmündedir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Geçici 5 inci maddesinde yer alan Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapanların görevde yükselme niteliğindeki atamaları, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kendi mevzuatlarına göre çıkaracakları yönetmeliklere göre yapılır. hükmüne istinaden Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 13.12.2005 tarihli ve 26022 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesine dayanılarak liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları Karargahı ile Bağlı Birlik ve Kurumlarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan devlet memurlarının, görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin müracaat, sınav kurulu, sınavın yapılması, takdir/ceza durumu ve diğer usul ve esasları belirlememek amacıyla 10.03.2006 tarihinde onaylanan Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Yönergesi hazırlanmıştır.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ile bağlı birlik ve kurumları emrinde görevli sivil memurların, görevde yükselme ile ilgili Uzman, APK Uzmanı, Müdür Yardımcısı, Müdür unvanlı kadrolara atamaları, bu Yönetmelik ve Yönergede belirlenen esaslara göre yapılmaktadır.

Yönetmelik ve Yönerge kapsamı dışında kalan sınıf ve unvan değişikliği talepleri için Gnkur. Bşk.lığının 23 Mayıs 2007 günlü devamlı emrine göre; Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni ve Bilgisayar İşletmeni, Hesap Sorumlusu, Mal Sorumlusu, tahakkuk memuru, Mali İşler Memuru, veznedar, Memur, Santral Memuru, Depo Memuru, Ambar Memuru, Fotoğrafçı, Kameraman, Zabıt Katibi, İnfaz Koruma Memuru, Şoför, Terzi, Mimar, Mühendis, Matematikçi, İstatistikçi, Fizikçi, Kimyager, Arkeolog, Bilgisayar Programcısı, Avukat, Öğretmen, Mütercim, Psikolog, Diyetisyen, Biyolog, Fizyoterapist, Eczası, Çocuk Gelişimcisi ve Çocuk Eğitimcisi, laborant, Hemşire, sosyolog, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Sağlık İdarecisi, Tekniker, Teknisyen ve Teknik Ressam unvanlarındaki kadrolarla ilgili sınıf/unvan değişikliği talepleri için;

a. Birlik ve kurumlarca bu sınıf ve unvanlardaki kadrolara personel ihtiyacı ve şartları uyan istekli personelin olması halinde, her yılın Eylül ayı içerisinde Genelkurmay Personel Başkanlığına sınıf ve unvan değişikliği için teklifte bulunulacaktır.

b. Uygun görülen sınıf ve unvan değişiklikleri için, birlik ve kurumlar bir sınav kurulu oluşturarak, belirtilen özelliklere sahip istekli bütün personeli sınava tabi tutacaklardır.

Söz konusu emirde, sivil memur sınıf ve unvan değişikliğinin genel şartları arasında son yıl sicilinin olumlu olması ve son 3 yıllık sicil notu ortalamasının en az 90 olması şartı aranmıştır.

Davacının başvurusu üzerine yapılan incelemede, idarece sınıf ve unvan değişikliğinin koşulu olarak getirilen genel düzenlemeye göre davacının son üç yıllık sicil ortalamasının 90'ın altında bulunduğu anlaşılmakla, davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle,

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

26 MAYIS 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy