Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/998 Esas 2009/335 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 998
Karar No: 2009 / 335
Karar Tarihi: 25.03.2009

(926 S. K. m. 12) (4566 S. K. m. 37) (Harp Okulları Yönetmeliği m. 59)

Davacı vekili, 07.10.2008 tarihinde AYİM' de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 07 Ağustos 2008 ve 08 Eylül 2008 tarihlerinde KHO K.lığına başvurarak lisans diplomasının verilmesini istediğini, bahse konu talebinin reddedildiğini, davacının sorumlu olduğu derslere ait tüm sınavlarda başarılı olarak lisans diploması almaya hak kazandığını, lisans diploması verilmesi için subay nasbedilme şartının bulunmadığını, yapılan işlemin iptalini ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması istemi Dairemizin 15.10.2008 tarih ve Esas No.:2008/998 sayılı kararıyla kabul edilmiş, davalı idarenin yürütmenin durdurulmasının kaldırılması istemi Dairemizin 24.12.2008 tarih ve Esas No.:2008/998 sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Kara Harp Okulu 4 ncü sınıfında eğitim-öğretim gören davacının Yüksek Disiplin Kurulunun 30.06.2008 tarihli kararı ile disiplinsizlik nedeniyle Kara Harp Okulundan çıkarılmasına karar verildiği, anılan Kararın Kara Kuvvetleri Komutanınca 29.07.2008 tarihinde onaylandığı, 07.08.2008 tarihli dilekçesi ile transcript (öğrenim belgesi) ve lisans diplomasının verilmesini talep eden davacının talebi üzerine Transcript (öğrenim belgesi)'nin verildiği, lisans diplomasının verilmediği, 08.09.2008 tarihli dilekçe ile vekili aracılığıyla idari müracaatta bulunarak lisans diploması da verilmesini talep eden davacının talebinin Kara Harp Okulu K.lığının 19.09.2008 tarihli yazısı ile reddedilerek 26.09.2008 tarihinde davacıya tebliği üzerine 07.10.2008 tarihinde kayda giren dilekçe ile işlemin iptali istemiyle işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlık, disiplinsizlik nedeniyle okuldan çıkarılan davacının, okuldan çıkarılma tarihine kadar tüm derslerinden başarılı olması nedeniyle kendisine Kara Harp Okulu lisans diploması verilip verilmeyeceği noktasındadır.

926 sayılı TSK. Personel Kanununun 12 nci maddesi; Harp Okullarının kuruluşu, işleyişi ve bu okullara giriş şartları, yetiştirme usulleri ve diğer hususlar özel kanuna göre yürütülür. hükmünü amirdir.

4566 sayılı Harp Okulları Kanununun Lisans düzeyinde öğretim başlıklı 37 nci maddesinin: (a) bendi; Harp Okullarında lisans eğitim ve öğretim süresi dört yıldır...,...Harp Okullarında öğrenciler askeri eğitim, beden tatbiki dersler dahil bütün derslere devam etmek zorundadırlar. Öğrencilerin hangi şartlarda o eğitim ve öğretim yılını kaybetmiş sayılacakları yönetmelikte belirtilir... şeklinde, (b) bendi; Harp Okullarındaki sınav değerlendirme ve sınıf geçme esasları çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir. şeklinde, (c) bendi; Harp Okullarının kuruluş yapısına ve ihtiyaçlara göre yapılan eğitim-öğretim ve buna dayalı olarak verilen lisans diplomaları ile ilgili esaslar yönetmelikte gösterilir hükümleri içermektedir.

Harp Okulları Yönetmeliğinin 59 ncu maddesinin ...Mezuniyette, Lisans Diploması ve subaylık diploması olmak üzere iki ayrı diploma verilir. cümlesindeki, Mezuniyet kavramından ne anlaşılması gerektiği açıklığa kavuşturulması gereklidir. Madde metnine göre, Harp Okulu öğrencilerine iki ayrı diploma verilmesi gerekmektedir. Bunlardan birincisi, tüm derslerinden başarılı oldukları anlamına gelen ve bir üniversite bitirmekle eş değer olan Lisans Diploması, ikincisi ise subaylık hak ve yetkilerini haiz olduklarını gösteren Subaylık Diploması dır.

Davacı, teğmen nasbedilme tarihi olan 30 Ağustos 2008 tarihinden önce disiplinsizlik nedeniyle okuldan çıkarılmıştır. Dolayısıyla, davacının teğmen nasbedilmeden önce okuldan çıkarılması nedeniyle subaylık diploması almaya hak kazanmadığı açıktır. Zaten, davacının da bu yönde bir talebi mevcut değildir. Bu bağlamda, Subaylık Diploması için mezuniyetten anlaşılması gerekenin, teğmen nasbedilme olduğu sonucuna ulaşılması gerekmektedir.

Akademik eğitimin başarıyla tamamlandığının bir göstergesi olan lisans diplomasına hak kazanmak için ise Mezuniyet kavramından, tüm akademik derslerden, bir başka ifadeyle akademik yönden mevzuatta öngörülen şartları yerine getirerek başarılı olmak gerektiğinin kabulü hukuka uygun olacaktır. Zira, disiplinsizlik gibi akademik yönden başarısızlık anlamına gelmeyen bir nedenle Harp Okulundan çıkarılan bir öğrencinin, Lisans eğitimini başarı ile tamamlayamadığını söylemek kamu yararı ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmayacağı açıktır. Davacının 4 yıllık Sistem Mühendisliği bilimsel dalındaki tüm akademik derslerini başarıyla tamamladığı hususunda taraflar arasında bir ihtilaf bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere, idari işlemin amaç unsuru, idari işlemin yöneldiği genel ve belirli bir kamu yararını ifade eder. Bu kabulün doğal sonucu olarak da, kamu yararı dışında ve ona yabancı herhangi bir sonucu elde etmek için girişilen ve bu nedenle yapılan işlemler amaç yönünden hukuka aykırı düşer.

Yapılan açıklamalar doğrultusunda 4 yıllık Kara Harp Okulu Sistem Mühendisliği bölümü müfredatını başarı ile tamamladıktan sonra, mezuniyet tarihinden bir süre önce 30.06.2008 tarihinde Yüksek Disiplin Kurulunca disiplin puanlarının tamamen kaybedilmesi sebebiyle okuldan çıkarılmasına karar verilen davacıya alınan akademik eğitimin başarıyla tamamladığının bir göstergesi olan lisans diploması verilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka uyarlı olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı .........' nın Kara Harp Okulu Lisans Diploması verilmemesi

İŞLEMİNİN İPTALİNE,

25 MART 2009 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verilmiştir..

KARŞI OY GEREKÇESİ

Harbiyelilere mezuniyetlerinde verilecek diplomalarla ilgili esasları düzenleyen Harp Okulu Yönetmenliğinin 5 9'uncu maddesinde Harp okullarındaki lisans eğitim öğretimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre teğmenliğe nasıp edilir ve mezuniyette Lisans Diploması ve Subaylık Diploması verilir. hükmü amirdir.

Söz konusu madde irdelendiğinde teğmenliğe nasbedilmenin hemen akabinde mezuniyet kavramının yazılı olduğu, dolayısı ile mezuniyet kavramı ile teğmen nasbedilmenin kastedildiği bu madde ile sadece teğmen nasıp edilirken Lisans Diploması ve Subaylık Diploması olmak üzere iki ayrı diploma verilmesinin hukuki dayanağını oluşturulduğu mezuniyet kavramının yoruma yer bırakmayacak şekilde açık olarak düzenlendiğini değerlendirmekteyim.

Herhangi bir yüksek öğretim kurumunun belirlediği şartları gerçekleştirerek başarılı ile bitirmeyen (mezun olma hakkını kazanmayan) bir öğrenciye mezuniyet manasına gelen diploma verilmesinin de uygun olmayacağını değerlendirmekteyim. Sivil üniversitelerde son sınıfta akademik derslerin bitimini müteakip, akademik staj icra edilmektedir. Akademik ders sınavlarının hepsinden başarılı olan bir öğrenci, akademik staj aşamasını da başarı ile tamamlamadığı takdirde diploma almaya hak kazanamamaktadır. Lisans eğitimi, kurumların özelliklerine göre belirledikleri farklı ders ve uygulamaların bütününden oluşan hükümlerine dayanarak tamamlanmakta ve müteakiben diploma verilmektedir.

Dolayısıyla, davacı hakkında tesis edilen lisans diploması verilmemesi işleminin tüm yönleriyle hukuka uygun olarak tesis edildiğini düşündüğümden, işlemin iptali yönünde alınan çoğunluk kararına katılamadım. 25 Mart 2009 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy