Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/915 Esas 2009/484 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 915
Karar No: 2009 / 484
Karar Tarihi: 29.04.2009

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 68, 72, 74) (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı Ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik m. 4, 9, 10, 11)

Davacı, 18.08.2008 tarihinde AYİM' de kayda giren dava dilekçesi ve 05.12.2008 tarihinde kayda giren cevaba cevap dilekçesinde özetle;

16.05.2008 tarihinde Dz.İk.Bnb. .............. ile evlendiğini, eşinin 2008 yılı genel atamaları ile Yalova/Altınova Karamürsel Eğt.Mrk.Loj.Şb.Md.lüğüne atandığını, aile birliğinin tesisi amacıyla 05.06.2008 tarihinde dilekçe ile müracaat ederek atamasının Dz.K.K.lığının Karamürsel/Yalova ya da Gölcük/Kocaeli bölgesinde mevcut uzman kadrolarından birine yapılması isteğinde bulunduğunu, ancak MSB.lığının 04.07.2008 tarihli atama emri ile dilekçesinde belirttiği yerler dışında Kocaeli/Gölcük As.Şb.Bşk.lığı Seferberlik Uzmanı kadrosuna atamasının yapıldığını, seferberlik konusu ile ilgili hiçbir eğitim almadığını ve bu konuda daha önce çalışma yapmadığını, söz konusu kadronun aldığı eğitime ve daha önce çalıştığı ve deneyim kazandığı konulara uzak olduğunu, atanmayı talep ettiği Dz.K.K.lığının ilgili birimlerindeki boş maliye türevi kadrolara kurum içinden personel intibakının yapılması için Nisan-Mayıs 2008 ayları içinde sınav yapıldığını, bu sebeple söz konusu kadrolar yönünden personel ihtiyacı bulunduğunu, Gölcük/Kocaeli bölgesine atanmış olması sebebiyle aile bütünlüğünün zarar gördüğünü belirterek söz konusu atama işleminin iptalini talep etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması istemi, AYİM İkinci Dairesinin, 24.09.2008 gün ve 2008/915 E. sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının MSB. Maliye Dairesi Başkanlığı emrinde görev yapmakta iken 16.05.2008 tarihinde evlendiği eşi Bnb. ...........'ün 2008 yılı genel atamaları ile Karamürselbey Eğt.Mrk.KhğıLoj.Şb.Md.lüğüne atanması üzerine 05.06.2008 tarihli dilekçe ile idareye müracaat ederek, Dz.K.K.lığının Karamürsel/Yalova ya da Gölcük Kocaeli bölgesinde mevcut uzman kadrolarından birine atanma talebinde bulunduğu, MSB.lığının 04.07.2008 tarihli Haziran 2008 Genel Atamaları konulu emri ile Kocaeli/Gölcük As.Şb.Bşk.lığı Seferberlik Uzmanı kadrosuna atandığı, davacının bu atama işleminin iptali istemiyle AYİM' de dava açtığı anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; Anayasanın 128 inci maddesi memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği belirtmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 72/1’nci maddesi; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır. hükmünü,

Aynı Kanunun 74/1’nci maddesi de; Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. hükmünü amir bulunmaktadır.

MSB. lığı, Gnkur. Bşk.lığı ve Kuvvet K.lıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin Temel İlkeler başlıklı 4’ncü maddesinin; Yer değiştirme suretiyle atamalarda esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki Devlet memurlarının mahallinden temin edilmesi ve hizmet alanlarındaki görevin sürekliliği esastır.

b) Yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkanları öncelikle dikkate alınır.

c) Hizmet ihtiyacı nedeniyle yapılacak atamalarda, görevin özelliğine göre hizmet bölgeleri ve alanları arasında memurların adil ve dengeli dağılımının sağlanması esastır.

d) Atanacak memurun asaletinin onaylanmış olması gerekir.

e) Atanma isteklerinin değerlendirilmesinde birlik komutanı veya kurum amirlerinin görüşleri de dikkate alınır, hükmünü,

Aynı Yönetmeliğin 9’ncu maddesi; Aşağıda belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir.

A) Özür Grubu: Sağlık Durumu,

B) Özür Grubu: Eş Durumu,

Bu özür gruplarında, yukarıda belirtilen öncelik sırası esas alınır. hükmünü,

10’ncu maddesi; Memurun (A) özür grubuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin, bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının ya da tam teşekküllü hastane bulunan bir yerde oturma zorunluluğu bulunduğunun, tam teşekküllü resmi hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir. hükmünü,

11’nci maddesi de Memurun (B) özür grubuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir. hükmünü içermektedir.

Belirtilen mevzuat hükümleri ile idareye atamalar konusunda takdir yetkisinin verildiği anlaşılmakla birlikte, bu takdir yetkisinin kamu yaran ve hizmet gerekleri doğrultusunda kullanılmasının gerektiği açıktır. Dava konusu işlemde davalı idarece söz konusu atamanın, mevzuat hükümleri uyarınca takdir yetkisinin objektif kullanılıp kullanılmadığı değerlendirildiğinde, davacının, eşinin 2008 yılı genel atamaları ile Karamürselbey Eğt.Mrk.K.lığı Loj.Şb.Md.lüğü kadrosuna atanmasını müteakip aile birliğinin tesisi amacıyla Yalova/Karamürsel ya da Kocaeli/Gölcük garnizonunda mevcut uzman kadrolarından birine atanma talebinde bulunduğu, idarece de Gölcük garnizonunda bulunan Gölcük As.Şb.Bşk.lığında davacının durumuna uygun uzman kadrosunun bulunması nedeniyle ve kendisinin de Kocaeli/Gölcük garnizonuna atama istemesi nedeniyle unvan ve özlük haklarında bir kayba sebebiyet vermeyecek ve aile bütünlüğünün sağlanacağı şekilde Gölcük Askerlik Şb.Bşk.lığı bünyesindeki Seferberlik Uzmanı kadrosuna atandığı, buna göre davalı idarenin dava konusu atama işlemini 657 sayılı Kanunun 76’ncı maddesinden kaynaklanan takdir yetkisine dayanarak yaptığı ve takdir yetkisini kullanırken kamu yararı ve hizmet gereklerini dikkate aldığı anlaşılmakla, davalı idarenin takdir yetkisini hukuka aykırı şekilde sübjektif kullandığına dair somut bir delilin bulunmadığı, bu sebeplerle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı..................'ün, atama işleminin iptali istemiyle açtığı yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy