Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/891 Esas 2009/581 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 891
Karar No: 2009 / 581
Karar Tarihi: 13.05.2009

(1076 S. K. m. 2) (Askerlik Yükümlülüğünü Millî Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik m. 8)

Davacı vekili, 19.08.2008 tarihinde Kars Nöb.Asliye Hukuk Mahkemesi ve 25.08.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına giren dava dilekçesinde ve 01.12.2008 tarihinde kayıtlara giren cevaba cevap dilekçesinde özetle; davacının kadrolu Türkçe branş öğretmeni olarak Kars Akyaka İncedere Köyü İlköğretim Okulunda görev yaptığını, Ağustos 2008 yedek subay celbinde kısa dönem er olarak askere sevk edildiğini, kısa dönem er olarak sevk edilmesinin okulunda Türkçe öğretmeni açığı yarattığım, davacının emsali olan ...........'nun yedek subay öğretmen olarak sevk edildiğini, davacının da yedek subay öğretmen olarak sevk edilmesi gerekirken kısa dönem er olarak sevk edilmesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptalini talep ve dava etmiştir.

Davacının Yürütmenin Durdurulması talebi AYİM Nöbetçi D.nin 03.09.2008 tarih ve 2008/2642-333 Gensek-Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; Ağustos 2008 celp döneminde yedek subay aday adayı olarak sevk edilen davacının, Yüksek Öğretim Kurumu Mezunu Yükümlülerin Test, Mülakat, Seçme Sınıflandırma ve Dağıtım Faaliyetleri Yönergesi uyarınca yapılan test sonucuna göre Türkçe öğretmenleri arasında yapılan sıralamada 100 üzerinden 25,5 puan alarak 957 aday arasında 788 nci olması ve Milli Eğitim Bakanlığının, Genkur. Bşk.lığının 01.05.2008 tarihli emri ile bildirilen Türkçe öğretmeni ihtiyacının 400 olması nedeniyle 400 olarak belirlenen kontenjana giremediğinden kısa dönem er olarak 1 nci Dz.Er Eğt.A.K.lığına sevk edildiği anlaşılmıştır.

Askerlik yükümlülüğünü MEB Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik'in 8nci maddesi; 1076 sayılı Kanuna tabi yedek subay aday adayı olup, askerlik şubelerince test ve mülakat merkezlerine sevk edilenlerden, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı fazlası olduklarından temel eğitimleri sonunda Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilmesi uygun görülenlerin seçimleri Genelkurmay Başkanlığınca askere şevkleri sırasında Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar arasından seçilir. hükmünü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İhtiyaç Duyduğu Yedek Subay Adaylarının Seçimine İlişkin Şekil ve Esaslar ile Celp Usulleri Hakkında Yönerge'nin 2'nci bölüm ç. maddesi: K.K.K.lığınca yapılacak işlemler;

(1) Celp dönemlerinde test ve mülakata tabi tutulan yedek subay adayı yükümlülerden, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapan ve bu durumlarını İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden aldıkları öğretmenlik belgesi ile askerlik şubelerine belgeleyenlerin durumunu statü belirleme formlarının okutulması sonucunda tespit eder.

(2) Gnkur. Bşk.lığının o celp dönemi MEB emrine öğretmen verilmesini uygun bulması halinde, öğretmen kaynak miktarı, TSK yedek subay ihtiyacı, MEB emrine verilecek yükümlülerin temel askerlik eğitimine tabi tutulacakları eğitim merkezi kapasitesi ve TSK'nin ihtiyaç duyduğu öğretmen miktarlarını da dikkate alarak, uygun miktarda yedek subay adayını, askere şevkleri sırasında MEB kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar öncelikli olacak şekilde, bilgisayar ortamında rasgele seçerek M.E.B.'na verilmek üzere yedek subay statüsüne ayırır.

MY:52-12 Milli Eğitim Bakanlığı Emrine Verilen öğretmen Yükümlülere ilişkin Yönergenin 4 ve 5'inci maddesi: Seçim şekli; Test ve mülakat neticelerine göre bilgisayar ile seçme yöntemidir.

Test ve mülakat yönteminin amacı; yükümlülerin mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlenmesi, sınıf ve branşlarının tespiti ile yedek subay olma aşamasında, isteklilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek ihtiyacına miktar, meslek ve vasıfları itibariyle uygun olmaması halinde, meslek ve vasıflarına miktar,'istek durumu, test başarı durumu gibi esaslara dayalı bir seçimle, Silahlı Kuvvetlerin yedek subay ihtiyacına ayırmaktır.

KKY 72-1 (C) Yükseköğretim Kurumu Mezunu Yükümlülerin Test, Mülakat, Seçme Sınıflandırma ve Dağıtım Faaliyetleri Yönergesinin 3'üncü bölüm 3'üncü maddesi:

b. Seçme ve sınıflandırma faaliyeti, aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır;

(l) Yedek subay seçimi:

(a) Tıp doktoru yedek subay adayları:

(b) Celp direktifinde belirtilen mesleklere tabi olan yedek subayların seçimi:

(c) Komando nitelikli yedek subay seçimi: (ç) Takım komutanı seçimi:

(d) Milli Eğitim Bakanlığı emrine görevlendirilecek yedek subay öğretmen seçimi:

Ağustos celplerinde, TSK'nın yedek subay ihtiyacı karşılandıktan sonra, nitelikli yükümlüler arasından Genelkurmay Başkanlığınca belirtilen branşlarda MEB'de öğretmenlik yapanlar arasından test notuna göre seçimi yapılır. hükümlerini amirdir.

Dava konusu olayda; yedek subay aday adayı olan davacının ibraz ettiği belgeye göre Türkçe öğretmeni olduğu, Ağustos 2008 yedek subay celbinde şevke tabi olarak sınava girdiği, 100 puan üzerinden 25,5 puan alarak 957 aday arasından 788 nci olarak bu celp döneminde Türkçe öğretmeni ihtiyacının 400 olarak tespit edilmesi nedeniyle kısa dönem er olarak tertip edildiği, emsal gösterdiği adayın ise 100 üzerinden 53,5 puan alarak 262 nci sırayı aldığı anlaşılmakla, yukarıda incelenen yönetmelik ve yönerge hükümleri gereği, Ağustos celp dönemlerinde Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyduğu branşlarda Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen öğretmenlik yapan, bağlı oldukları İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden Öğretmenlik Belgesi alan yükümlülerden, branşı uygun olanların test notuna göre Öğ.Yd.Sb. statüsüne ayrılarak temel eğitimlerini müteakip Milli Eğitim Bakanlığı emrine görevlendirilmesinde ve bu nedenle aldığı puan göre 400 kişilik kontenjana giremeyen davacı hakkında idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy