Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/855 Esas 2009/262 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 855
Karar No: 2009 / 262
Karar Tarihi: 04.03.2009

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 17, 72, 76)

Davacı, 04.08.2008 tarihinde Konya Nöb. İdare Mahkemesinde, 11.08.2008 tarihinde de AYİM' de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Konya garnizonunda konuşlu bulunan Per.Okl. ve Eğt.Mrk.K.lığının İzmir garnizonuna konuş değişikliğinden dolayı taşınması nedeniyle K.K. Tyn.D.Bşk.lığı tarafından Per.Okl.K.lığında görev yapan sivil memurların atama istek form ve atama istek dilekçelerinin gönderilmesinin istenildiğini, bunun üzerine doldurduğu Atama İstek Formunda ailevi sebeplerden dolayı sadece Konya garnizonunda konuşlu bulunan ve Genelkurmay Başkanlığına bağlı Asker Hastane Baştabipliğine atanmak istediğini belirttiğini, ancak Atama İstek Formunda belirtmediği halde KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü (VHKİ)'ye atamasının yapıldığını, Per.Okl ve Eğt.Mrk.K.lığının İzmir garnizonuna taşınmasından önce kendi birliği ile birlikte İzmir garnizonuna intikal etmek için atama isteğine dair Atama İstek Formunun sıralı amirlerince Atandırılması Uygundur ibaresi ile onaylanarak K.K.Tay D.Bşk.lığına gönderilmesine rağmen, K.K.Tay D.Bşk.lığınca personel ihtiyacı gerekçesiyle dilekçesine olumsuz yanıt verildiğini belirterek, KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü VHKİ olarak atanmasının hukuka aykırı olduğunu, bu atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması talebi AYİM Nöb. Dairesinin 20.08.2008 tarih ve GENSEK NO:2008/2527 ve ESAS: 2008/208 sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerden, KONYA Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Personel Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü emrinde Genel İdari Hizmetler sınıfına mensup Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak 08.06.2005 tarihinden itibaren görev yapmakta olan davacının, Per.Okl ve Eğt.Mrk.K.lığının konuş değişikliği nedeniyle Konya garnizonundan İzmir garnizonuna taşınacak olması nedeniyle doldurduğu atama istek formunda, KONYA As.Hst. Bştbp.liginde boş bulunan herhangi bir VHKİ kadrosuna atanmayı talep ettiği, KKK.hğımn 04.06.2008 gün ve PER: 1210-179432-08/Tyn.D.Yd.Sb.Svl.Me.İd.İşl.Ş. (Svl.Me.Ks.) sayılı onayıyla KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü VHKİ kadrosuna atanması üzerine, bu kez 30.06.2008 tarihli dilekçesi ile atamasının İZMİR Ulaştırma, Personel Okulu ve Eğitim Merkezi K.lığı emrine yapılması istemi ile davalı idareye tekrar müracaat ettiği, bu talebine KKK.lığının 08.07.2008 gün ve PER: 1230-32934- 08/Tyn.D.Yd.Sb.Svl.Me.İd.İşl.Ş. (Svl.Me.Ks.) sayılı cevabi yazısı ile olumsuz cevap verilmesi üzerine KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna yapılan atama işleminin iptali istemi ile AYİM' de dava açtığı anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; Anayasanın 128’inci maddesi memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceğini belirtmektedir.

Anayasanın belirtilen kuralı gereğince yürürlüğe konulan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, Yer Değiştirme Suretiyle Atanma başlıklı 72’nci maddesinin 1’inci fıkrası; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır. hükmünü amirdir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesini düzenleyen 76’ncı maddesi ise; Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit 68’inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı ve başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. hükmünü öngörmektedir.

Aynı kanunun 17’nci maddesi uyarınca da devlet memurları bu Kanuna göre yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 3’üncü madde a fıkrasında, kurum içi atamaların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 76’ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğinin Temel İlkeler başlıklı 4’üncü md.si Yer değiştirme suretiyle atamalarda esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki Devlet memurlarının mahallinden temin edilmesi ve hizmet alanlarındaki görevin sürekliliği esastır.

b) Yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkânları öncelikle dikkate alınır.

c) Hizmet ihtiyacı nedeniyle yapılacak atamalarda, görevin özelliğine göre hizmet bölgeleri ve alanları arasında memurların adil ve dengeli dağılımının sağlanması esastır.

d) Atanacak memurun asaletinin onaylanmış olması gerekir.

e) Atanma isteklerinin değerlendirilmesinde birlik komutanı veya kurum amirlerinin görüşleri de dikkate alınır., hükmüne amirdir.

KKY 52-2(A) Sivil Memur Yönergesinin Atama ve Yer Değiştirme Esasları başlıklı 6’ncı Bölümünün 2’nci maddesinin (d) bendinde; Lağıv, tensik, konuş değişikliği veya kadronun iptali nedeni, yer değiştirme suretiyle atama nedenleri arasında sayılmış olup, 4’ncü maddenin (d) bendinde; lağıv, tensik veya kadronun iptali halinde, memurun boş kadro varsa aynı garnizondaki öncelik KKK. lığı olmak üzere TSK birlik ve kurumlarına, kadro yoksa kendi isteği de dikkate alınarak aynı sınıfta personele ihtiyaç duyulan başka garnizonlardaki birlik ve kurumlara atandırılacağı, aynı maddenin (e) bendinde; garnizon dışına birlik/kurum konuş değişikliğinde memurun kurum veya birliğin yeni konuş yerine atanabileceği öngörülmüştür.

Dava konusu uyuşmazlığın çözümünde, takdir yetkisinin davalı idarece objektif kullanılıp kullanılmadığı önem arz etmektedir. Kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kamu yararı ile kişi yararı arasında bir denge kurulması zorunluluğu, bu hak ve yetkinin sınırını oluşturmaktadır.

Bu açıklamalar ışığında dava konusu atama işlemi irdelendiğinde; davacının görev yaptığı Konya garnizonunda konuşlu bulunan Per. Okl. ve Eğt.Mrk.K. lığının konuş değişikliğine tabi tutularak İzmir garnizonuna taşınacak olması nedeniyle; Konya Asker Hastanesi Baştabipliği emrine atanmayı talep ettiği ve davalı idarece davacının Konya Garnizonunda kalma isteğinin karşılandığı, ancak daha önce Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü emrinde yetişmiş olduğu kadroda edindiği tecrübeyi yansıtabileceği ve personel ihtiyacı bulunan KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü VHKİ kadrosuna atandığı, davacının bu atama işleminden sonra eski birliği olan ve İzmir garnizonuna konuşlanan Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı emrine atamasının yapılması için talepte bulunduğu, idare tarafından yapılan atamalar sonrasında hasıl olan davacının bu talebi, KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü VHKİ görev yerinin kritik olması ve bu görev yerinden alınması halinde aynı nitelikte personel verilememesi gerekçesi ile uygun görülmediği anlaşılmaktadır. Burada davalı idarece takdir yetkisinin; hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı kalınarak ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak, kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kamu yararı ile kişi yararı arasında bir denge gözetilerek kullanıldığı, öte yandan dava konusu atama işleminin yukarıda belirtilen KKY 52-2(A) Sivil Memur Yönergesinin 6’ncı bölüm 4’ncü maddesinin (d) bendindeki düzenlemeye de uygun olduğu, davacının emsal olarak gösterdiği diğer memurlar ile durumunun kadro ve görev yönünden kıyas yapmaya imkan vermediği, bu itibarla; dava konusu atama işleminde hukuka ve mevzuata aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı ..............'nın KONYA Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Hava Savunma Okulu Öğretim Başkanlığı Soru Bankası Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü VHKİ kadrosuna atanması işleminin iptali istemiyle açılan yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy