Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/807 Esas 2008/450 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 807
Karar No: 2008 / 450
Karar Tarihi: 24.09.2008

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 68, 72, 76) (Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik m. 3, 4, 5, 9, 12)

Davacı 04.08.2008 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesi ile özetle; 07.09.2006 tarihinden bugüne kadar MSB İnşaat Emlak Lojman Bakım Onarım ve Destek Komutanlığında kaloriferci sivil memur olarak görev yaptığını, 04.09.2007 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümüne (İkinci Öğretim) kayıt yaptırdığını, 24.03.2008 tarihinde Kastamonu ili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının atamaya açık münhal bulunan kadrolarına eğitim nedeniyle atama talebinde bulunduğunu, MSB.lığının 11.07.2008 tarihli yazısı ile atama talebinin garnizon hizmet süresini tamamlamadığı gerekçesi ile reddedildiğini, bu red işleminin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek atama isteminin reddine dair işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2.D.’nin 10.09.2008 gün ve 2008/2440-807 Gensek-Esas nolu kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının ANKARA MSB.lığı Loj.Bak.Onarım Destek K.lığı emrine kaloriferci sivil memur olarak atanarak 07.09.2006 tarihinden bu yana bu görevi yürütmekte olduğu, bu görevini yürütmekte iken 03.09.2007 tarihinde KASTAMONU Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümüne (II. Öğretim) kayıt yaptırarak bu okulda öğrenim görmeye başladığı, 24.03.2008 tarihli dilekçesi ile de davalı idareye müracaat ederek bahse konu öğrenimi nedeniyle KASTAMONU ilindeki kamu kurum ve kuruluşlarının atamaya açık münhal bulunan kadrolarından birisine atandırılması isteminde bulunduğu, isteminin MSB.lığının 11.07.2008 gün ve MTİY: 1230-1490-08/İnş.Eml. ve NATO Enf.D.İd. ve Per.Ş.Per.İşl. sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine atanma talebinin reddi işleminin iptali istemiyle AYİM' de bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; Anayasanın 128’inci maddesi memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceğini belirtmektedir.

Anayasanın belirtilen kuralı gereğince yürürlüğe konulan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, Yer Değiştirme Suretiyle Atanma başlıklı 72’nci maddesinin 1’inci fıkrası; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır. hükmünü amirdir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesini düzenleyen 76’ncı maddesi ise; Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit 68’inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı ve başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. hükmünü öngörmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 3’üncü madde a fıkrasında, kurum içi atamaların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 76’ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğinin Temel İlkeler başlıklı 4’üncü md.si Yer değiştirme suretiyle atamalarda esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki Devlet memurlarının mahallinden temin edilmesi ve hizmet alanlarındaki görevin sürekliliği esastır.

b) Yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkânları öncelikle dikkate alınır.

c) Hizmet ihtiyacı nedeniyle yapılacak atamalarda, görevin özelliğine göre hizmet bölgeleri ve alanları arasında memurların adil ve dengeli dağılımının sağlanması esastır.

d) Atanacak memurun asaletinin onaylanmış olması gerekir.

e) Atanma isteklerinin değerlendirilmesinde birlik komutanı veya kurum amirlerinin görüşleri de dikkate alınır.", hükmüne amirdir.

Dava konusu atandırılmama işlemi bu mevzuat çerçevesinde değerlendirildiğinde, Milli Savunma Bakanlığının Kastamonu ilinde ilgilinin sınıf ve unvanına uygun kadrosunun bulunmaması, MSYT52-2 Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin İkinci Bölüm 5’nci maddesi gereğince zorunlu çalışma süresini tamamlamaması, sicil amirlerince de atamasının uygun görülmemesi nedeniyle yukarıda açıklanan Kanun hükümlerine istinaden davacının atamasının yapılmaması işleminin hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Her ne kadar davacı Kastamonu Üniversitesi MYO İnşaat Bölümüne kayıt yaptırdığını, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 2’nci Bölüm İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler konulu başlığının 9’ncu maddesinin (c) bendi gereğince atamasının yapılması gerektiğini iddia etmiş ise de; MSYT52-2 Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 9’ncu maddesi; Aşağıda belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir.

A) Özür Grubu: Sağlık Durumu,

B) Özür Grubu: Eş Durumu,

C) Özür Grubu: Eğitim Durumu;

Bu özür gruplarında yukarıda belirtilen öncelik sırası esas alınır. hükmüne, aynı Yönetmeliğin Eğitim Durumunun Belgelendirilmesi başlıklı 12’nci maddesi; Memurun (c) özür grubuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini yapmak üzere sınav kazanmış olması ve durumunu belgelendirmesi şartıyla, eğitim-öğretim yapacağı okulun bulunduğu bölgeye isteği üzerine sınıf ve unvanına uygun kadro bulunması halinde ataması yapılabilir. Bu özre dayanılarak ataması yapılan memurun kalan zorunlu hizmet süresi, eğitim ve öğretimini tamlamasını müteakip, daha önce görev yaptığı aynı bölgede tamamlattırılır. hükmünü amirdir.

Davacının Eğitim Durumu özür grubuna dayanılarak atamasının yapılabilmesi için, Yönergenin aradığı şartlara haiz bir okulda okumanın yanında bu okulun bulunduğu bölgede sınıf ve unvanına uygun kadrosunun bulunması gerekir. Milli Savunma Bakanlığının Kastamonu ilinde davacının sınıf ve unvanına uygun kadrolarının bulunmaması nedeniyle davacının bu özür durumuna göre atandırılması mümkün olmadığından davacının bu yöndeki iddialarında itibar edilmemiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy