Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/732 Esas 2008/1217 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 732
Karar No: 2008 / 1217
Karar Tarihi: 03.12.2008

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 33, 35)

Davacı 02.07.2008 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Sivil Memur Görevde Yükselme Eğitimi sonunda 22.02.2008 günü yapılan sınav sonucunda 77,25 puan alarak başarılı olduğunu, durumuna uygun olarak TSK Reh. Ve Bkm.Mrk.Bşk.lığı Personel ve İdari İşler Uzmanlığı kadrosuna atandığını, ancak VHKİ kadrosu olan Spinalkord kliniği sekreterliği görevini yapacağının tarafına bildirildiğini, itirazı üzerine tekrar atandığı kadrosuyla bağlantısı bulunmayan Sıhhi İkmal görevine atandığını, 20.05.2008 tarihinde Atama kadrosunda çalışma istemi hakkında vermiş olduğu dilekçe ile TMK’da yer olan ancak uygulamada mevcut bulunmayan Eczane Sıhhi İkmal kısmı Personel ve İdari İşler Uzmanlığı kadrosunda görevlendirildiğini iddia ederek 19.06.2008 tarihli görevlendirme işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2 nci D.sinin 20.08.2008 tarih ve Esas No.:2008/226 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş, AYİM 2 nci D.sinin 05.11.2008 tarihli kararıyla da davalı idarenin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması yönündeki talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının Devlet Memurları Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği eğitim ve sınavına katıldığı, sınavı kazanması üzerine Milli Savunma Bakanlığının 14.04.2008 tarihli onayı ile davacının TSK Reh. ve Bak. Mrk. Bşk.lığı Hst. İdare Amirliği Personel Ş.Md. lüğü Personel ve İdari İşler Uzmanı (ANKARA) kadrosuna atandığı, bu görevine 28.04.2008 tarihinde katılan davacının şifahi olarak Spinalkord Kliniği Sekreterliği görevine görevlendirildiği, 30.04.2008 tarihli yazı ile TSK Reh. Ve Bkm.Mrk.Bşk.lığı 200 Yataklı Reh.Hst.Bştbp.liği Bştbp.Yrdc.lığı Rehabilitasyon Bölüm Şefliği Poliklinikler İdari işler uzmanlığına atandığı, davacının 20.05.2008 tarihli dilekçe ile atandığı kadro görev yerinde çalışmayı talep ettiği, TSK Reh. ve Bkm. Mrk. Bşk.lığının 23.05.2008 tarihli yazısı ile Eczane Sıhhi İkmal Kısmı Personel ve İdare İşler Uzmanlığı kadrosuna atandığının 13.06.2008 tarihli yazı ile aynı tarihte davacıya tebliği üzerine 02.07.2008 tarihinde kayda giren dilekçe ile işlemin iptali istemiyle işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; Anayasanın 128’inci maddesinde memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği belirtmiştir.

Anayasanın belirtilen kuralı gereğince yürürlüğe konulan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, Sınıflandırma başlığını taşıyan II. Kısmının Kadroların tespiti başlıklı 33. maddesinde yer alan Kadrosuz memur çalıştırılamaz.; Kadro cetvelleri başlığını taşıyan 35. maddesindeki Her kurum için gerekli kadroların sınıfı, derecesi, ünvanı ve adedi gösterilir. ve 45. maddesinde yer alan Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz. yolundaki hükümler birlikte değerlendirildiğinde memurun kendi kadro görevinde çalışmasının temel ilke olarak kabul edildiğinde kuşkuya yer bulunmamaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda aynı kurum içinde geçici görevlendirme konusu düzenlenmemiş olmakla birlikte, bir kamu kurumunun mevzuatla belirlenmiş olan görev alanı içinde yer alan geçici nitelikteki bir hizmeti, ya da, değişen ve gelişen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sonucu olarak ortaya çıkan, henüz örgütsel altyapısı oluşturulmamış ve bir kadro ile ilgilendirilmemiş olan yeni bir kamu hizmetini yürütmek amacı ile, durumu uygun olan kamu görevlilerinin, kadroları ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak üzere atamaya yetkili amir tarafından geçici olarak görevlendirilmeleri olanaklıdır.

Genelkurmay Başkanlığında görevli Devlet Memurlarının geçici görevlendirmesiyle ilgili bir mevzuat bulunmamakla birlikte Genelkurmay Başkanlığında görevli Devlet Memurlarına da uygulanan KKY-52-2A KKK Sivil Memur Yönergesinin Altıncı Bölüm 15 nci maddesi; Sivil Memurların Kuvvet Komutanlığınca atandırıldıkları görev yerlerinde çalıştırılmaları esastır. Ancak ivedi ve zaruri hallerde ve takdir hakkı objektif kullanılmak üzere asgari Tüm/Tuğ.K.lıklarınca azami altı ay süre ile atandırıldıkları görev yeri dışında görevlendirilmeleri mümkündür. Bu sürenin sonunda memurlar atandırıldıkları kadro görev yerine iade edilir ya da geçici görevlendirildikleri yerde kadronun müsait olması halinde, 01 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında K.K.K.lığına (Gnkur. Bşk.lığına) atama teklifleri gönderilir. hükmünü amirdir.

Yönergenin anılan hükmünden de anlaşılacağı üzere geçici görevlendirme yetkisi asgari Tüm/Tuğ. K.lıklarına verilmiştir. Davacının geçici görevlendirmesi asgari Tüm/Tuğ K.lığının eşidi olan Genelkurmay Merkez Daire Başkanı tarafından yapılması gerekirken, TSK Reh. ve Bkm. Mrk. Başkanı tarafından yapılmıştır. Bu durumda işlem yetki unsuru yönünden hukuka aykırıdır. Belirtilen mevzuat hükümleri ile idareye atamalar konusunda takdir yetkisinin verildiği anlaşılmakla birlikte, bu takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda kullanılmasının gerektiği açıktır. İdare hukukunun finalist özelliğini belirten bu durumun yanı sıra idare hukukunun kozalist özelliğinin bir gereği olarak her idari işlemin bir sebebinin de bulunması gerekmektedir.

KKY-52-2A KKK Sivil Memur Yönergesinin ilgili maddesinde açıkça belirtildiği gibi geçici görevlendirme ancak ivedi ve zaruri hallerde ve takdir hakkı objektif kullanılmak üzere yapılabilir. Dava konusu olayda davacının atandığı kadro dışında çalışmasını gerektiren ivedi ve zaruri hallerin varlığını ortaya koyan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır, bu haliyle davalı idarenin takdir hakkını kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda objektif kriterlere göre kullandığından söz edilemez. Bu nedenle tesis edilen işlemin amaç unsuru yönüyle de hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı Uzm.Svl.Me…………..’in Devlet Memurları Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği eğitimi ve sınavı sonucunda atandırıldığı TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı Hastane İdare Amirliği Personel Şube Müdürlüğü, Personel ve İdari İşler Uzmanlığı kadrosu dışına yapılan geçici görevlendirme İŞLEMİNİN İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy