Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/566 Esas 2008/1255 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 566
Karar No: 2008 / 1255
Karar Tarihi: 24.12.2008

(657 S. K. m. 152) (1602 S. K. m. 71) (Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 160) m. E- Uygulamaya İlişkin Ortak Açıklamalar)

Davacı, 08.05.2008 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; K.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığı Bakım Bölüğünde Teknik Hizmetler Sınıfında tekerlekli araç teknisyeni sivil memur olarak 1994 yılından bu yana görev yapmakta olduğunu, görevi gereği birliğe ait kaza yapmış ve yolda arızalanan araçları tamir etmek için birlik dışında (kapalı mahaller dışında) arazi ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışmakta olduğunu, Bakanlar Kurulunun 2008/13055 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin kararının (Sivil Personel Yan Ödeme Kararnamesi) II sayılı cetvelin (E) Teknik hizmetler başlığı 6’ncı maddesinde; Teknik hizmetler sınıfında bulunan personelden; ... ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için ... ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. hükmü yer aldığını, bu çalışmaları ile ilgili olarak bu mevzuat gereği 10.04.2008 tarihli Ek Özel Hizmet Tazminatı Ödemesi konulu dilekçesi ile Ocak - Mart 2008 tarihleri arasındaki çalışmaları sonunda hazırlanan hizmet çizelgesine istinaden Ek Özel Hizmet Tazminatı ödenmesi için idareye başvurduğunu, davalı idarenin 18.04.2008 tarihli yazısı ile talebine olumsuz cevap verildiğini, tesis edilen bu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; K.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığı emrinde Teknik Hizmetler Sınıfı ve Motor Teknisyeni unvanı ile Svl.Me. olarak görev yapmakta olan davacının da aralarında bulunduğu personele günlük çalışma çizelgesi de eklenmek suretiyle Ankara K.K.Des.Kt.Grp.K.lığının 10.04.2008 tarihli yazısı ile ek özel hizmet tazminatı ödenmesinin K.K.K.lığından istenildiği, K.K.K.lığının 18.04.2008 gün ve PER: 9600-16133-08/Mrk.D.Büt.ve Özl.Hak.Ş. sayılı cevabı yazısı ile söz konusu ek özel hizmet tazminatının, atölye, işletme ve benzeri kapalı mahaller dışında kalan yol, tünel, demiryolu gibi açık çalışma mahallinde süreklilik arz eden, programlanmış ve önceden bilinen işlerde fiilen çalıştırılan personeli kapsadığı, bu nedenle K.K.Des.Kt.Grp.K.lığında görevli motor teknisyeni personelin münferit ve muhtemel arızalar nedeniyle kışla dışındaki faaliyetlerine ek özel hizmet tazminatı ödenmesinin mümkün olamayacağının değerlendirildiği belirtilmek suretiyle 18.04.2008 tarihinde olumsuz cevap verilmesi üzerine 08.05.2008 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesi ile işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152 nci maddesine göre Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın Bakanlar Kurulu’nca 17.04.2006 tarihinde 2006/10344 sayılı kararla kararlaştırılarak 05.05.2006 gün ve 26159 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği ve bahse konu Bakanlar Kurulu Kararına ekli II sayılı cetvelin E(Teknik Hizmetler) bölümünün 6 ncı maddesinin: Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez.

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara.............. 3,0

b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara.......... 2,0

c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara................ 1,2

Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır. Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara............... 60

b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara........... 40

c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara................. 24 oranlarını aşamaz. şeklinde düzenlenmiş olduğu anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlık davacının kadro görevi itibariyle fiilen yapmış olduğu işin açık alan ek özel hizmet tazminatı ödenmesini gerektirip gerektirmediği noktasındadır.

K.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığı emrinde Teknik Hizmetler Sınıfı ve Motor Teknisyeni unvanı ile Svl.Me. olarak görev yapmakta olan davacının, (Zam ve Tazminatlara ilişkin 160 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin 6. maddesinde de belirtildiği şekilde) K.K.Kh.Des.Kt.Bak.Bl.K..tarafından hazırlanan Ocak-Şubat-Mart 2008 aylarına ait açık alanda çalışma çizelgesine dahil edilmiş olduğu, Mahkememizin 12 Kasım 2008 tarihli ara kararına istinaden verilen cevapta davacının Bakım Bölük K.lığı bakım ve onarım sorumluluğunda bulunan araçlardan kışla dışında kaza yapan ve arızalanarak yolda kalmış araçları mümkünse bulunduğu yerde tamir etmek, değilse çekiciyle birliğe getirmek için görevli kuruluşu TMK:9-23515 numaralı KKK. Kh.Des.Kt.Gr.Klığı Bakım Bölük K.lığı TMK.sında belirtilmiş birimde görevli olduğunun belirtildiği, dolayısıyla icra ettiği görevin 05.05.2006 gün ve 26159 sayılı resmi gazete ile yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının II sayılı cetvelin E (Teknik Hizmetler) bölümünün 6’ncı maddesinde sayılan açık alanda çalışmayı gerektiren büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen icra edilen (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), işlerden sayılabilmesi imkanının bulunmadığı, ayrıca davacının atölye dışında icra ettiği acil müdahale görevinin de süreklilik arz eden, programlanmış ve önceden bilinen işlerden olmadığı, bazen dışarıda çalışması gerekse de, Bakanlar Kurulu Kararının kabul ettiği anlamda yoğun olarak dışarıda çalışmak suretiyle hava şartlarına maruz kalması sebebiyle emsallerine nazaran daha fazla yıprandığını söylemenin mümkün olmadığını, bu nedenle davacıya 05.05.2006 gün ve 26159 sayılı resmi gazete ile yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ll sayılı cetvelin E (Teknik Hizmetler) bölümünün 6 ncı maddesinde belirtilen açık alan ek özel hizmet tazminatının ödenmemesi işleminin hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle

1. Davacı Erol BEŞTEPE’nin açık alanda çalışma ek özel hizmet tazminatının ödenmemesi işleminin iptali istemi ile açtığı DAVANIN REDDİNE,

2. 1602 sayılı Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu’nun 71 nci maddesi gereğince yargılama giderlerinin(Posta giderleri dahil) DAVACI ÜZERİNDE BIRAKILMASINA,

KARŞI OY GEREKÇESİ

Ankara K.K.Des.Kt.Grp.K.lığında Teknik Hizmetler sınıfında Motor Teknisyeni olarak görevli olan davacının, (Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinde de belirtildiği şekilde) hazırlanan Ocak - Şubat - Mart 2008 aylarına ait açık alanda çalışma çizelgesine dahil edilmiş olduğu, davacının birlik dışında arazi ve yol gibi açık alanlarda kaza yapmış, yolda arızalanmış araçları yerinde tamir etmek suretiyle açık çalışma mahallerinde fiilen çalışmasının, 05.05.2006 gün ve 26159 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının II sayılı cetvelin E (Teknik Hizmetler) bölümünün 6 ncı maddesinde sayılan açık alanda çalışmayı gerektiren büro, atölye, ısı santrali, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen icra edilen (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) işlerden olduğu, bu nedenle davacıya 05.05.2006 gün ve 26159 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının II sayılı cetvelin E (Teknik Hizmetler) bölümünün 6 ncı maddesinde belirtilen açık alan ek özel hizmet tazminatının ödemesinin gerektiği, aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu kanaatindeyiz.

Her ne kadar sayın çoğunluk görüşünde söz konusu ek özel hizmet tazminatının, atölye, işletme ve benzeri kapalı mahaller dışında kalan yol, tünel, demiryolu gibi açık çalışma mahallinde süreklilik arz eden, programlanmış ve önceden bilinen işlerde fiilen çalıştırılan personeli kapsadığı kabul edilmiş ise de; söz konusu ek özel hizmet tazminatının ödenebilmesi için büro, atölye, ısı santrali, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde Teknik Hizmet Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelin, sürekli çalışmasına dair gerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun konu ile ilgili 152’nci maddesinde, gerek 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının II Sayılı Cetvelin E (Teknik Hizmetler) bölümün 6’ncı maddesinde ve gerekse Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 160)’nın C-II Sayılı Cetvele İlişkin Açıklamalar başlıklı 6 ncı maddesinde herhangi bir düzenleme bulunmadığı, belirtilen mevzuat hükümleri gereğince söz konusu personele mevzuatta belirtilen açık çalışma mahallerinde fiilen çalıştıkları her gün için özel hizmet tazminatı ödeneceğinin belirtildiği, kaldı ki K.K.K.lığı Ds.Kt.K.lığınca gönderilen K.K.Kh.Ds.Kt.Grp.K.lığı Bakım Bl. K.lığına ait TMK’(Teşkilat Malzeme Kadro)ya göre davacının kadro görevinin bakım onarım kademelerinde sabit görevli olarak bulunup, arizi olarak dış göreve gönderilmediği, sadece dışarıda arıza yapan araçların tamiri ve çektirilmesi görevini yapan mobil onarım timi tekerlekli araç teknisyeni olduğu, yani yaptığı görevin geçici bir görev olmayıp sürekli bir görev olduğu, ayrıca davacının birliği komutanlığınca hazırlanan açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma çizelgesinde davacının Yol -Arazi açık çalışma mahallinde Araç Tamir Bakımı işi ile kaç gün görevlendirildiğinin belirtildiği, bu itibarla davacıya ek özel hizmet tazminatı ödenmesinin gerektiği düşüncesiyle aksi yönde oluşan çoğunluk görüşüne katılamadık. 24.12.2008 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy