Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/337 Esas 2008/1266 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 337
Karar No: 2008 / 1266
Karar Tarihi: 17.12.2008

(2709 S. K. m. 128) (657 S. K. m. 2, 3, 68) (217 S. KHK. m. 2) (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği m. 7) (Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik m. 6)

Davacı 06.03.2008 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde ve savunmaya karşı cevap dilekçesinde özetle; 20 Temmuz 1987 tarihinden itibaren İzmir Adliyesinde zabıt katibi olarak görev yaptığını, 23 Eylül 1997 tarihinden, 24 Ocak 2003 tarihine kadar da Güney Dz.Saha K.lığı Askeri Savcılığında zabıt katibi olarak çalıştığını, ayrıca Adalet Meslek Yüksek Okulunu bitirdiğini, 25 Ocak 2003 tarihinde İzmir Turan Dz.İkm.Grp.K.lığı İşletme Amirliği Malzeme Grup Amirliği malzeme Şube Md.lüğü Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği kadrosuna atandığını, 07 Nisan - 02 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılacak görevde yükselme sınavına girmek için müracaat ettiğini, ancak son üç yılını zabıt katipliği görevinde geçirmemiş olması sebebiyle talebinin reddedildiğini, ancak devlet memurlarının görevde yükseltilmesinde liyakat ve kariyer ilkelerinin göz önüne alınmasının kamu yararına ve hukuka uygun olduğunu belirterek Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde Yükselme Değişikliğine İlişkin Esaslar başlıklı ikinci bölümünün 7. maddesinin (b) fırkasında yer alan, Yazı İşleri Müdürü kadrosuna atanabilmek için son üç yılının M.S.B.lığı, Gnkur Bşk.lığı ve ilgili Kuvvet Komutanlıklarında zabıt katipliği görevinde geçmiş olması şeklindeki düzenlemenin ve idari işlemin sebep ve amaç unsurları yönünden hukuka açıkça aykırı olduğundan iptaline, aynı gerekçelerle Deniz K.K.lığının 08 Ocak 2008 tarih ve PER.:1400-10-08/Svl.Me.Ş. (Atm.İşl.)-4408 sayılı Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavları konulu emri ile bu emre istinaden yayınlanan Güney Dz.Sah.K.lığının 16 Ocak 2008 tarih ve PER.: 1400-208-08/İşl.Ks. sayılı emrin 2. maddesinin (a) bendinin (2.)alt bendinde yer alan ... son 3 yılının Deniz Kuvvetleri Komutanlığında zabıt katipliği görevinde geçmiş... şeklinde düzenlenen emir ile eklerinin açıkça hukuka aykırı olması sebebiyle iptaline, Güney Dz.Sh.K.lığının 16 Ocak 2008 tarih ve PER.:1400-208-08/İşl.Ks. sayılı emri uyarınca Görevde Yükselme Eğitimine ve Sınavına Katılma başvurusunun reddine dair idari işlemin hukuka açıkça aykırı olması sebebiyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM İkinci Dairesinin 26 Mart 2008 tarih ve Gensek No.:2008/864, Esas No.:2008/337 sayılı kararıyla yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş, davalı idarenin itirazı üzerine AYİM İkinci Dairesinin 07 Mayıs 2008 gün ve Gensek No.:2008/864, Esas No.:2008/337 sayılı kararıyla yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, 20 Temmuz 1987 tarihinden itibaren Adalet Bakanlığı teşkilatında adliyede zabıt katibi olarak çalışmaya başlayan davacının, 23 Eylül 1997 tarihinde MSB.lığı teşkilatında Güney Dz.Saha K.lığı Askeri Savcılığına atandığı, 25 Ocak 2003 tarihinde ise İzmir Turan Dz.İkm.Grp.K.lığı İşletme A.liği Malzeme Grp.A.liği Malzeme Şube Md.lüğü Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği kadrosuna atandığı, Dz.K.lığının 08.01.2008 tarihli Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavları konulu yazısı ile belirli yazı işleri müdürlüğü ve uzman ünvanlı kadro görev yerleri için açılacak eğitim ve sınavların ilan edildiği, bu kapsamda davacının da 28.01.2008 tarihli dilekçe ile Güney Dz.Sah.K.lığı Adl.Müş.Disiplin Mahkemesi Yazı İşleri Md.lüğü için eğitim ve sınavlara katılmak için müracaat ettiği, davacının son üç yılını zabıt katipliği görevinde geçirmemiş olması sebebi ile Dz.K.K.lığının 13.02.2008 tarihinde yayınlanan sınava katılmaya hak kazananların listesinde ismine yer verilmeyerek talebinin reddedilmesi üzerine süresinde olmak üzere AYİM’de iş bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Anayasanın 128 nci maddesi; Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir, hükmünü içermektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 2 nci maddesi; Bu Kanun, Devlet Memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenler.

Bu Kanunun uygulanmasının göstermek veya emrettiği hususları belirtmek üzere tüzükler çıkarılır. Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur. hükmünü,

Aynı Kanunun Temel İlkeler başlıklı 3 ncü maddesi;

Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:

Sınıflandırma:

A) (Değişik: 31/7/1970 - 1327/2 md.) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.

Kariyer:

B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.

Liyakat:

C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır. hükmünü, Yine aynı Kanun’un 68/B maddesi; Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a. 1 inci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b. 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,

c. 3 ve 4 üncü dereceli görevler için en az 8 yıl, 08/06/1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır..... hükmünü amirdir.

Bu Kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesi; Devlet memurlarının görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi için kurumların çıkaracakları görevde yükselme yönetmeliğinde belirtilen süre kadar bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olmaları şarttır.

Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler. Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır.

Ancak, yeni kurulan kurum ve kuruluşlar ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı kurumda en az iki yıl çalışmış olması şartı aranmaz. hükmünü,

Aynı Yönetmeliğin Sicil ve disiplin başlıklı 7 nci maddesi Kurumlar, atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak sicil ve disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklerinde belirler. Ancak, son sicil notlarının olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalamasının 70 puandan aşağı olmaması şartı aranır. hükmünü içermektedir.

MSB, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuv.K.larında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde; Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan görev unvanlarına görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır:

a) Müdür, müdür yardımcısı, APK uzmanı ve uzman kadroları için fakülte veya 4 yıllık yüksekokul mezunu olması,

b) Yazı işleri müdürü ve yazı işleri müdür yardımcısı kadroları için fakülte, 4 yıllık yüksek okul veya Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olması,

c) Görev tanım formunda yazılı niteliklere ve kadro açıklamasına uygun olması,

ç) Son yıl sicil notunun olumlu olması ve son 3 yıllık sicil notu ortalamasının en az 90 olması,

d) Sıralı sicil amirlerince doldurulmuş olan görevde yükselme nitelik belgesinden en az 70 puan almış olması,

e) Görevde yükselme sınavında başarılı olması, Ayrıca, bu özel şartların yanında aşağıda belirtilen hizmet süreleri de aranır:

a) Müdür kadrosuna atanabilmek için; Asgari 14 yıl kamu hizmetinin olması, bu hizmetin 8 yılının uzman, APK uzmanı veya müdür yardımcısı görevlerinde ve son 5 yılının atamanın yapılacağı Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında geçmiş olması,

b) Yazı işleri müdürü kadrosuna atanabilmek için; Asgari 14 yıl kamu hizmetinin olması, (AYİM 2. D.sinin 07.05.2008 gün ve 2007/1164 E., 2008/528 K. sayılı kararıyla iptal edilmiştir.) bu hizmetin 6 yılının zabıt katipliği görevinde ve son 3 yılının atamanın yapılacağı Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında zabıt katipliği/yazı işleri müdür yardımcılığı görevinde geçmiş olması,

c) Müdür Yardımcısı kadrosuna atanabilmek için; Asgari 12 yıl kamu hizmetinin olması, 4 yılının uzman veya APK uzmanı görevlerinde ve bu hizmetin son 4 yılının atamanın yapılacağı Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında geçmiş olması,

ç) Yazı İşleri Müdür Yardımcısı kadrosuna atanabilmek için; Asgari 12 yıl kamu hizmetinin olması, 6 yılının zabıt katipliği görevinde ve son 2 yıllık hizmetinin atamanın yapılacağı Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında zabıt katipliği görevinde geçmiş olması,

d) Araştırma, Planlama ve Koordinasyon (APK) Uzmanı kadrosuna atanabilmek için; Asgari 12 yıl kamu hizmetinin ve uzmanlıkta 6 yıl hizmetinin olması, bu hizmetin son 3 yılının atamanın yapılacağı Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında geçmiş olması,

e) Uzman kadrosuna atanabilmek için; Asgari 6 yıl kamu hizmetinin olması ve bu hizmetin son 3 yılını atamanın yapılacağı kadronun bulunduğu Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya Kuvvet Komutanlıklarında geçirmiş olması. hükmü bulunmaktadır.

Davacı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde Yükselme Değişikliğine İlişkin Esaslar başlıklı 7 nci maddesinin (b) fıkrasında geçen ...son üç yılının MSB., Gnkur.Bşk.lığı ve ilgili kuvvet komutanlıklarında zabıt katipliği görevinde geçmiş olması şeklindeki düzenlemenin ve bu düzenlemeye dayanılarak yayımlanan Dz.K.K.lığının 08.01.2008 tarihli emrinin 2’nci maddesinin (a) bendinin (2). Alt bendinde yer alan paralel düzenlemenin üst normlarına aykırılık teşkil ettiğini iddia ettiğinden öncelikle bu hususun açıklığa kavuşturulması gerekir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik Bakanlık üstü siyasi irade makamı olan Bakanlar Kurulunca tesis edildiğinden normatif olarak daha üstte bir düzenlemedir. Bu itibarla iptal davasına konu Yönetmelik hükümleri Genel Yönetmeliğe aykırı olamaz. Genel Yönetmeliğin Hizmet süresi başlıklı 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrası görevde yükselme atamaları konusunda, kurumların çıkaracakları yönetmelikle, bulunduğu kurumda ve diğer kurumlarda çalışmasını düzenleyeceklerini belirttikten sonra, bu sürelerin en az 2 yılının atamasının yapılacağı kurumda geçirilmesini şart koşmuştur. Yönetmelik kurumlara görevde yükselme suretiyle atama konusunda kurumlara düzenleme hakkı tanırken ve aynı kurumda en az 2 yıl çalışmış olma şartını öngörürken, yönetmeliklerde bu iki yıldan daha uzun bir süre çalışılması şartının öngörülemeyeceği iradesinin olduğu şeklinde yorum yapılamaz. Bu itibarla MSB.lığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli memurların görevde yükselmesi konusunu düzenleyen yönetmelikte aynı kurumda en az 3 yıl görev yapmış olma şartının üst normu ihlal ettiği veya liyakat esasını gözetmediği iddiası kabul edilemez. Genel Yönetmeliğin ilgili hükmü sadece gözetilmesi gereken sürenin alt sınırını belirlemiştir. Üst sınırı konusunda takdiri ilgili kurumlara bırakmıştır.

Yine aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin b fıkrasında düzenlenen ve yazı işleri müdürlüğü kadrosuna müracaat için öngörülen belirli bir süre zabıt katipliği görevinde bulunma ve yine bu zabıt katipliğinin belli bir kısmının atamanını yapılacağı kurumda geçirilmiş olması şartı da genel olarak liyakat sistemine uygundur. Çünkü yazı işleri müdürlüğü gibi uzmanlık gerektiren bir kadroya atama yapılırken, bu karda görevinin alt birimi olan zabıt katipliği görevini belli bir süre yapan ve bu konuda belli bir bilgi ve tecrübeye sahip olan kişiler arasından seçim yapılması hem liyakat ilkesine hem de kamu yararı ilkesine uygun olur. Ancak zabıt katipliğinde geçen bu sürenin son üç yıl ile sınırlandırılması uzun yıllar zabıt katipliği görevi yapan ve bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olan ancak çeşitli sebeplerle (eş durumu, sağlık durumu, hizmet süresi gibi) sınav tarihinden önceki üç yıl içinde başka bir göreve atanan şahısların bilgi ve tecrübelerinin hiçe sayılarak bu kadrolara atanmalarına engel olunması gerek liyakat ilkesine gerekse kamu yararı ilkesine aykırı olur.

Dava konusu olayda yaklaşık olarak 15,5 yıl süreyle çeşitli kurumlarda zabıt katipliği görevinde bulunan ve bu zabıt katipliği görevinin yaklaşık 5,5 yılını Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birimlerde yerine getiren, ayrıca bu görevlere yönelik eğitim veren Adalet Meslek Yüksek Okulundan mezun olan davacının son üç yılını Deniz Kuvvetleri Komutanlığında geçirmediği için yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atanmak için eğitim ve sınava katılma talebinin reddinin liyakat ve kamu yararına uygun olmadığı, dolayısıyla MSB.lığı Gnkur.Bşk.lığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7 nci maddesini 2 nci fıkrasının b bendinde yer alan son ibaresinin Devlet Memurlarının atanmaları ve görevde yükselmeleri konusunda gözetilecek esas ilke olan liyakat ilkesi ve kamu yararı ilkesini ihlal eden ve bu yönü ile üst normlara aykırılık teşkil eden bir düzenleme olduğu bu nedenle de iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Yine aynı sebepler ve gerekçelerle Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 08.01.2008 tarih ve PER:1400-10-08/Svl.Me.Ş.(Atm.İşl)-4408 sayılı Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavları konulu emrinde ve bu emre istinaden çıkarılmış olan Güney Deniz Saha Komutanlığın 16.01.2008 tarih ve PER.:1400-208-08/İşl.Ks.sayılı emrinde geçen son ibaresinin de hukuka aykırı olduğu ve iptaline karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Davacı yönetmeliğin 7 nci maddesinin (b) fıkrasında yer alan Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek için son üç yılının MSB.lığı, Gnkur. Bşk.lığı ve ilgili Kuvvet Komutanlıklarında zabıt katipliği görevinde geçirilmiş olması şeklindeki düzenleme ile Dz.K.K.lığının 08 Ocak 2008 tarihli emrindeki benzer düzenlemenin iptaliyle birlikte kendisinin görevde yükselme eğitim ve sınavına katılma başvurusunun reddine dair idari işlemin de iptalini talep etmektedir.

Yukarıda açıklandığı üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 7 nci maddesine göre kurumlar atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak sicil ve disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklere göre belirleyeceklerdir. Ancak sön sicil notlarının olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalamasının 70 puandan aşağı olmaması şartı aranacaktır. Buna göre kurumlar atama yapacakları kadrolar için aranacak sicil şartlarını düzenlerken, son üç yıllık sicil notu ortalamasını çıkaracakları özel yönetmelikle belirlemek şartıyla takdir yetkisine sahiptirler, Ancak belirlenen bu sicil notu ortalamasının 70 puandan aşağı olmaması gerekir. Genel Yönetmelikte son üç yıllık sicil notu ortalamasıyla ilgili olarak alt sınır belirtilirken üst sınırı belirleme yetkisi ilgili kurumlara bırakılmıştır. Bu düzenlemeye uygun olarak Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin 1 nci fıkrasının ç bendinde, bu kurumlarda görevli devlet memurlarının görevde yükselme suretiyle atanabilmeleri için son üç yıllık sicil notu ortalamasının en az 90 olması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Davacının şahsi dosyasının incelenmesinden, son üç yıllık sicil notu ortalamasının 90 puandan aşağı olması nedeniyle Görevde Yükselme Eğitimine ve Sınavına katılma başvurusunun reddine dair işlemin hukuka uyarlı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle:

1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 3 ncü maddesinde öngörülen liyakat ilkesine aykırı olan Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde Yükselme Değişikliğine İlişkin Esaslar başlıklı 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının, b bendinde yer alan ...son ... ibaresinin üst normlara aykırı olması sebebi ile İPTALİNE, iptali talep edilen diğer ifade ve ibarelerde hukuka ve üst normlara aykırılık görülmediğinden son ibaresi haricindeki ifadelerin ve ibarelerin iptali isteminin REDDİNE,

2. Aynı sebepler ve gerekçeler ile Dz.K.K.lığının 08.01.2008 tarih ve PER.:1400-10-08/Svl.Me.Ş. (Atm.İşl.) - 4408 sayılı Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavları konulu emrinde ve bu emre istinaden çıkarılmış olan Güney Dz.sah.K.lığının 16.01.2008 tarih ve PER.: 1400-208-08/İşl.Ks. sayılı emrinde geçen son üç yılının Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Zabıt Katipliği Görevinde Geçmiş şeklindeki ifadede sadece son ibaresinin İPTALİNE, diğer kısmın iptali isteminin REDDİNE,

3. Davacının Görevde Yükselme Eğitimine ve Sınavına katılma başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali isteminin REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy