Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/217 Esas 2008/1016 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 217
Karar No: 2008 / 1016
Karar Tarihi: 15.10.2008

(1602 S. K. m. 56) (1086 S. K. m. 91, 92, 95) (Tıpta Uzmanlık Tüzüğü m. 2, 18, 36) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 133) (Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği m. 2, 4, 13)

Davacı,12.02.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına giren dava dilekçesinde özetle; 2008 yılında TSK Sağlık K.lığının açmayı planladığı tıpta yan dal uzmanlık kadrolarının 24.01.2008 tarihli mesaj emri ile bildirildiğini, aynı emirde sınavın ÖSYM tarafından merkezi sistem ile yapılacağının da bildirildiğini, söz konusu sınavın her kurum tarafından ayrı ayrı yapıldığı halde 28.04.2007 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile artık merkezi sistem ile ÖSYM tarafından yapıldığını, bu yönetmeliğin Gülhane Askeri Tıp Akademisini de kapsadığını, 28.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliğinde ilgili sınava girebilmek için ilgili dalda uzman olmanın yeterli olduğu belirtilmekte iken GATA Yönetmeliğine göre söz konusu sınava girebilmek için 1 yıl uzman olmak şartı arandığını, TSK Sağlık K.lığının intranet sayfasında yayınlanan 08.02.2008 tarihli emir ile daha önce açılacağı bildirilen kadroya ait sınavın, GATA Yönetmeliğine göre 28-29 Şubat 2008 tarihinde sözlü sınav ile yapılacağının bildirildiğini, ancak 28.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelikte söz konusu sınavın merkezi sınavla ÖSYM tarafından yapılacağının bildirildiğini, daha önce yayınlanan mesaj emrinde bildirilenin aksine, sınavın ÖSYM tarafından değil de mevcut GATA Yönetmeliğine göre yapılmasının nedeni olarak YÖK tarafından bu sene yapılacak olan sınavların tüm yan dalları kapsamayacağının bildirilmesinin gösterildiğini, 28.04.2007 tarihinde yayınlanan Yönetmelik sonrası Türkiye’deki hiçbir eğitim kurumunun kendisine ait bir sınav düzenleyerek yan dal uzmanlık öğrencisi almadığını, kendisinin 15.10.2007 tarihinde Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı olduğunu, eğer GATA Yönetmeliğine göre sınav yapılacak olursa bir yıllık uzmanlık şartı gereği Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Hastalıkları kadrosuna başvuramayacağını, fakat sınav ÖSYM tarafından yapılırsa uzmanlık süresine ait bir şart olmadığı için bahse konu kadroya başvurabileceğini, bu sebeple anılan Yönetmelik hükmünün ve sınavın iptali yönünden kişisel, güncel menfaat ihlalinin mevcut olduğunu, GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin, 28.04.2007 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği ile zımnen kaldırıldığını belirterek, 28-29 Şubat 2008 tarihinde yapılacak olan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş sınavı ile GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM İkinci Dairesinin 30 Nisan 2008 gün ve Gensek No.:2008/526, Esas No.:2008/217 sayılı kararıyla yürütmenin durdurulmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Genkur.Bşk.lığının 07.01.2007 tarihli yazısı ile 2008 yılı tıpta yan dal uzmanlık eğitimine başlayacak personelin seçiminin ÖSYM tarafından uygulanacak merkezi sınavla yapılacağının bildirilmesinden sonra Genkur. Bşk.lığının 08.02.2008 tarihli yazısı ile TSK Personel Yetiştirme Planlarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla 2008 tıpta yan dal uzmanlık sınavının GATA K.lığınca 28-29 Şubat 2008 tarihlerinde yapılacağının bildirildiği, Sağlık Bakanlığının 22.02.2008 tarihli yazısı ile GATA K.lığınca 2008 yılı Şubat ayı içerisinde yan dal uzmanlık giriş sınavının mevcut mevzuat hükümlerine göre yapılmasının mümkün olmadığının ve söz konusu sınavın ÖSYM Bşk.lığınca yapılacağının bildirilmesi üzerine söz konusu sınavın iptal edildiği anlaşılmıştır.

28-29 Şubat 2008 tarihinde yapılacak olan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının iptali istemi yönünden yapılan değerlendirmede;

Sağlık Bakanlığının 22.02.2008 tarihli yazısı ile mevcut mevzuat hükümleri uyarınca 2008 yılı Şubat ayı içerisinde yan dal giriş sınavının GATA K.lığınca yapılmasının mümkün olmadığının bildirilmesi üzerine söz konusu sınavın iptal edildiği anlaşılmaktadır.

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 92’nci maddesinde; kabul, iki taraftan birinin diğerinin netice-i talebine muvafakat etmesi şeklinde tanımlanmış olup, uyuşmazlığın kesin suretle sona erdiren, davanın esasına girmesini önleyen ve kesin hükmün bütün sonuçlarını doğuran taraf beyanıdır.

Davacının iptalini talep ettiği 28-29 Şubat 2008 tarihinde GATA K.lığınca yapılacak olan tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavının idarece iptal edilmiş olması karşısında, davalı idarenin davayı bu yönüyle kabul ettiği değerlendirilerek bu dava konusu uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin iptali istemi yönünden yapılan değerlendirmede; 19.06.2002 gün ve 24790 numaralı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün Tanımlar başlıklı 2 nci maddesinin a) fıkrası; a) Bakanlık Sağlık Bakanlığı, hükmünü, Yan Dal Asistanlığı başlıklı 18 nci maddesi; madde 18-Yan dal asistanlığı; Tüzüğe ekli Çizelgede belirtilen yan dallarda, yan dalın bağlı olduğu ana dalın uzmanlarının görebileceği uzmanlık eğitimidir. Yan dalı uzmanlık eğitimi yapmak isteyenlerin ana dallarda olduğu gibi eğitim gördükleri kurumların ilgili birimlerinin kadrolarında fiilen asistanlık yapmaları ve girecekleri seçme ve yeterlilik sınavında başarılı olmaları zorunludur. Bunlara uygulanacak seçme ve yeterlilik sınavının usul ve esasları ile sınava giriş şartları yönetmelikle düzenlenir. hükmünü, Yönetmelik Çıkarılması başlıklı 36 ncı maddesi; madde 36- Bu Tüzükte çıkarılması öngörülen yönetmelikler, Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği adı altında, YÖK’ün uygun görüşü alınmak kaydıyla bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Bakanlıkça hazırlanarak yürürlüğe konulur. hükmünü içermektedir.

Tüzüğün bu hükümleri birlikte değerlendirildiğinde Yan dal uzmanlık eğitimi ile ilgili yönetmelik çıkartma yetkisi Sağlık Bakanlığına verilmiştir. Sağlık Bakanlığınca bu tüzüğe dayanılarak, Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği hazırlanarak, 28 Nisan 2007 tarih ve 26506 numaralı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile daha önce yan dal uzmanlık eğitim veren kurumlarca kendi mevzuatlarına göre,bu kurumlar tarafından yapılan yan dal uzmanlık sınavı yapma yetkisi merkezi olarak ÖSYM’ye bırakılmıştır. Yan Dal Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı Yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce, GATA Komutanlığında yapılan yandal uzmanlık eğitimine katılacak personelin seçme sınavları GATA K.lığınca yapılmakta idi. Yapılacak bu seçme sınavlarına ilişkin hususlar ile sınav sonucunda yandal uzmanlık eğitimine hak kazanan adayların eğitim ve öğretimlerine ilişkin esaslar ise GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinde düzenlenmiştir.

GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesi; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, Tıpta Yarı Dal Uzmanlık Eğitim-Öğretimi Tababet Uzmanlık Tüzüğü esaslanına göre yaptırılır.

(Değişik:26/3/1990-20473) Tıpta yandal uzmanlık eğitim-öğretime başvuranların seçimi her yıl ŞUBAT ayının son iki haftasında biri içinde Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yapılır. Seçim tarihi ve açık bulunan kadrolar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca Genelkurmay Başkanlığına bildirilir. Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığının Personel Temin Yetiştirme planlarını ve bu konudaki görüşlerini de dikkate alarak saptayacağı kontenjanları seçim tarihinden (3) ay önce Türk Silahlı Kuvvetlerine yayınlar. Seçim için başvuracak adaylar başvurularını, seçim tarihinden 15 gün önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığında bulunacak şekilde silsileler yoluyla yaparlar.

(Değişik: 26/3/1990-20473; Yeniden düzenleme:18.4.1998-23317) Başvuruda bulunacak adaylarda;

1) Bir ana dalda tıpta uzmanlık unvanı almış olmak,

2) Tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra bir yıl uzmanlık kadrolarında çalışmış olmak, şartı aranır. Gülhane Askeri Tıp Akademisine başvuran adayların seçimi (3) öğretim üyesinden oluşacak kurullar tarafından yapılır. Seçimi kazananların isimleri, atamaları yapılmak üzere Genelkurmay Başkanlığına bildirilir. Kuvvet Komutanlıkları Jandarma Genel Komutanlığı ve GATA Komutanlığınca ihtiyaç duyulan fakat GATA Komutanlığında bulunmayan veya eğitim verilmeyen bilim dallarında tabip, diş tabibi, eczacı ve veteriner hekimlerin Tıpta yandal uzmanlık eğitimleri Genelkurmay Başkanlığının müsaadesi ile GATA dışındaki üniversitelerin ilgili bilim dallarına yaptırılabilir.

Tıpta yan dal uzmanlığı eğitim-öğretimine başlayanlar bu yönetmeliğin tıpta uzmanlık eğitim öğretimi gören personele uygulanan hükümlerine tabidirler. (Ek:22/10/1995-22441) Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve GATA Komutanlığınca ihtiyaç duyulan fakat GATA Komutanlığında bulunmayan veya eğitim verilmeyen bilim dallarında tabip, diş tabibi, eczacı ve veteriner hekimlerin tıpta yan dal uzmanlık eğitimleri Genelkurmay Başkanlığının müsaadesi ile GATA dışındaki üniversitelerin ilgili bilim dallarında yaptırılabilir.” hükmünü amirdir.

28.04.2007 tarihli 26506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliğinin Kapsam başlıklı 2 nci maddesinde; Bu Yönetmelik, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yan dal uzmanlık eğitimi yapacak uzman tabipleri ve uzmanlık eğitimi verilen kurumları kapsar. hükmü yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4 ncü maddesi; (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünü,

c) Tüzük: 14/5/2002 tarihli ve 2002/4198 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tıpta Uzmanlık Tüzüğünü,

ç) Kurum: Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yan dal uzmanlık eğitimi veren; Bakanlık ve Üniversiteler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Adli Tıp Kurumunu,

d) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

e) Uzmanlık eğitimi: Tüzük hükümlerine göre uzman olabilmek için gereken eğitim ve öğretimi,

f) Sınav: Yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavını,

g) Birim: Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Tıp Fakülteleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi ve Adli Tıp Kurumunda, yan dal uzmanlık eğitimi verilen klinik, bilim dalı, servis ve laboratuarları, ifade eder. hükmünü amirdir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; 28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılan hükümler başlıklı 13 ncü maddesinde açıkça GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin yürürlükten kaldırıldığına ilişkin bir hüküm bulunmamakla birlikte, anılan Yönetmeliğin Kapsam başlıklı 2 nci maddesinde, bu yönetmeliğin Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre Yan Dal Uzmanlık eğitimi yapacak uzman tabipleri ve uzmanlık eğitimi verecek kurumları kapsadığının belirtildiği, yine söz konusu Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4 ncü maddesinde Kurumun Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yan dal uzmanlık eğitimi veren Bakanlık ve Üniversiteler ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Adli Tıp Kurumu’nu ifade ettiği belirtilmiştir. Bu hükümler karşısında GATA Komutanlığınca yapılacak Yan Dal Uzmanlık Sınavı ve öğretiminin bu Yönetmeliğe göre yapılacağı açıktır. Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinde bulunan bu Yönetmeliğe aykırı hüküm ve ibarelerin hukuka aykırı olduğu ve uygulanma alanın kalmadığı, bu nedenle de GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinde bulunan Yandal Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı Yönetmeliğine aykırı hüküm ve ibarelerin iptaline karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

1. 1602 sayılı Kanun 56 ncı maddesi atfıyla HUMK’un 91-95 maddeleri uyarınca KABUL nedeniyle 21-29 Şubat 2008 tarihinde GATA K.lığınca yapılacak olan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının iptali istemi yönünden DAVANIN ESASI HAKKINDA BİR KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,

2. GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin 1 nci fıkrasının, (Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, Tıpta Yan Dal Uzmanlık eğitim-öğretimi Tababet Uzmanlık Tüzüğü esaslarına göre yaptırılır.) 2 nci fıkrasının (Değişik:26/31990-20473 Tıpta yandal uzmanlık eğitim-öğretime başvuranların seçimi her yıl ŞUBAT ayının son iki haftasından biri içinde Gülhane Tıp Akademisinde yapılır.), 3 ncü fıkrasının seçim tarihi ve ibarelerinin, 4 ncü fıkrasının (Seçim için başvuracak adaylar başvurularını, seçim tarihinden 15 gün önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığında bulunacak şekilde silsileler yoluyla yaparlar.) 5 nci fıkrasının 2 nci alt bendinin ((2) Tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra bir yıl uzmanlık kadrolarında çalışmış olmak şartı aranır.) ve 6 ncı fıkrasının (Gülhane Askeri Tıp Akademisine başvuran adayların seçimi (3) öğretim üyesinden oluşacak kurullar tarafından yapılır.) İPTALİNE,

3. 1602 sayılı AYİM Kanununun 71 nci maddesi gereğince yargılama giderlerinin DAVALI İDAREYE YÜKLETİLMESİNE, ancak 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi gereğince muaf tutulan davalı idare aleyhine harca hükmedilmesine YER OLMADIĞINA,

4. Davacı tarafından peşin yatırılan 74,00 YTL. (YETMİŞDÖRT YENİ TÜRK LİRASI) harcın istemi halinde DAVACIYA İADESİNE,

5. Davacı tarafından peşin yatırılan ve sarf edilen 13,50 YTL. (ONÜÇ YENİ TÜRK LİRASI ELLİ YENİ KURUŞ) posta giderinin davalı idareden alınarak DAVACIYA VERİLMESİNE,

AYRIŞIK OY

GATA Yönetmeliğinin 133 ncü maddesinin, sayın çoğunluk görüşünde belirtilen fıkralar ve bentler çıkarıldığında 7 nci fıkrası hariç anlam bütünlüğünün kalmadığı, 9 ncu fıkrasının ise 7 nci fıkranın 1 nci cümlesi hariç bu fıkranın aynısı olduğu, bu nedenle yönetmeliğin 7 ve 8 nci fıkraları hariç olmak üzere diğer kısımlarının tamamının iptal edilmesi gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluk görüşüne katılamadım. 15.10.2008 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy