Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/1217 Esas 2009/435 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 1217
Karar No: 2009 / 435
Karar Tarihi: 15.04.2009

(657 S. K. m. 72, 76)

Davacı 20.11.2008 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesi ile cevaba cevap dilekçesinde özetle; MSB. lığı MTİY. Fiyat Maliyet Analiz Grup Başkanlığında Fiyat ve Maliyet Analiz Uzmanı olarak görevli iken MSB. lığı AR-GE ve Teknoloji D.Bşk.lığına atandırılması talebinde bulunduğunu, ancak bu talebinin davalı idarece reddedildiğini öne sürerek atanma talebinin reddi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; endüstri mühendisi olan davacının, MSB. lığı MTİY. Fiyat Maliyet Analiz Grup Başkanlığında Fiyat ve Maliyet Analiz Uzmanı olarak görevli iken 05.08.2008 tarihinde MSB. lığı AR-GE ve Teknoloji D.Bşk.lığına atandırılması talebinde bulunduğu, talebinin gerekçesi olarak da atanma istediği kadronun mesleğine daha uygun olduğunu beyan ettiği, buna dair tanzim ettiği atanma istek formunun, 1’nci ve 2’nci sicil üstleri tarafından yerine personel atanması kaydıyla talebin uygun görüldüğü belirtilerek üst makama gönderildiği, ancak davacının yerine personel atanamadığından davalı idare tarafından atanma isteğinin reddedildiği ve keyfiyetin 25.09.2008 tarihinde davacıya tebliğ edilmesi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 72/1’nci maddesi; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır. hükmüne,

Aynı kanunun 76’nci maddesi ise; (Değişik: 30.05.1974-KHK/12; Aynen kabul: 15.05.1975 - 1897/1 md.)

Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68’inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.

Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.

Aşağı dereceye atananların 68’inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir. hükmünü içermektedir.

MSB. lığı, Gnkur. Bşk. lığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin Temel İlkeler başlıklı 4’ncü maddesinde ise; Yer değiştirme suretiyle atamalarda esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki Devlet memurlarının mahallinden temin edilmesi ve hizmet alanlarındaki görevin sürekliliği esastır.

b) Yer değiştirme sureti ile atamalarda, atanmak istenilen hizmet bölgesi ve alanındaki kadro imkanları öncelikle dikkate alınır.

c) Hizmet ihtiyacı nedeniyle yapılacak atamalarda, görevin özelliğine göre hizmet bölgeleri ve alanları arasında memurların adil ve dengeli dağılımının sağlanması esastır.

d) Atanacak memurun asaletinin onaylanmış olması gerekir.

e) Atanma isteklerinin değerlendirilmesinde birlik komutam veya kurum amirlerinin görüşleri de dikkate alınır. hükmüne yer verilmiştir.

Görüldüğü üzere, bir memurun kurum içi kadrolar arasında naklen atanabilmesi için, sadece bu yöndeki isteği yeterli olmayıp, hizmet ihtiyacının da bu talebe uygun olması ve nihayet memurun amirlerinin bu talebi olumlu karşılaması gerekmektedir.

Bu açıklamalar ışığında, somut her hangi bir zaruret ve ihtiyaç hali olmaksızın sadece meslek kapsamı ve yetenek olarak daha yararlı olmak şeklinde bir gerekçeye dayanan atama isteği üzerine davacının amirleri tarafından, ancak davacının yerine personel atanması durumunda bu talebin uygun görülmesi karşısında, davacının yerine atanacak personel bulunmaması nedeniyle bu talebin reddedilmesi ve davacının istekte bulunduğu kadroya atanmaması işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varılarak, yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy