Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/1181 Esas 2009/594 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 1181
Karar No: 2009 / 594
Karar Tarihi: 20.05.2009

(2709 S. K. m. 72)

Davacı, 13.11.2008 tarihinde Malatya İdare Mahkemesinde, 20.11.2008 tarihinde AYİM' de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; nüfus kayıtlarına göre babası olan ve vefat etmiş bulunan...........'in baba adının .............. olarak gözükmesine rağmen Malatya Askerlik Şubesi Bşk.lığı kayıtlarında Dayip olarak geçtiğini, kaydın düzeltilmemesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek işleminin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi AYİM 2.D.nin 05.12.2008 tarih ve GENSEK NO:2008/3386, ESAS NO:2008/1181 sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; nüfus kaydına göre davacının babasının ...........-........... oğlu 01.07.1945 doğumlu Malatya-Yazıhan İlçesi Boyaca Köyü nüfusuna kayıtlı ............ olduğu, ancak askerlik şubesi kayıtlarında bu kimlik bilgilerine sahip şahsın kaydının bulunmadığı, baba adı .......... olmayan ancak aynı doğum tarihli baba adı ........... olan ...........'in bulunduğu anlaşılmaktadır.

Anayasanın 72 inci maddesinde vatan hizmeti, her Türk için hak ve ödev olarak kabul edilmiş, yükümlülerin sahip bulundukları niteliklere göre bu hak ve ödevlerini, hangi statü altında, nasıl yerine getirecekleri (geneli itibariyle) 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda öngörülmüştür. Sözü edilen Kanunlar incelendiğinde askerlik çağına giren yükümlülerin, yoklama döneminden başlayarak, muvazzaflık hizmeti için çağrılmaları ve sevkleri, muvazzaflık hizmetini bitirenlerin terhisleri, kıtalarından izinli ayrılacaklar, cezalı askerlik ve firar ve izin tecavüzü suçunu işleyenler hakkında yapılacak işlemlerin neler olduğu ayrıntılı biçimde düzenlemiştir. Askerlik hak ve ödevi idarenin hüküm ve tasarrufu altında kanunlarda belirtilen hallere uygun olarak belli süre kadar, belli bir yerde hizmet görmek suretiyle yerine getirilen bir kamu hizmetidir. Bu yönüyle de bir yükümlülüktür. İdarenin hüküm ve tasarruf alanında yerine getirilen bu hizmetle ilgili tüm kayıt ve kuyudatın idare tarafından tutulması ve kişi hak ve hallerine ilişkin olması nedeniyle de uzun süre saklanması ve korunması gerekmektedir. Kişinin açıkça askerlik hizmeti yapmadığını, suçluluğu nedeniyle takipte olduğunu gösteren bir kanıt yoksa yükümlüden askerlik yaptığını kanıtlayan belge istenmesi, düzenli idareden beklenen bir çözüm ve tavır olmamalıdır. Davacı yönünden idarenin hizmeti iyi kuramadığı, düzenli ve sağlıklı biçimde işletemediği görülmektedir. Bireylerin devlete, bir diğer deyişle idareye karşı olan yükümlüğünü ifa edip etmediğini kanıtlama külfeti, bu konuyla ilgili tüm kayıt ve kuyudatı tutmakla, muhafaza etmekle birinci derecede görevli olan idareye ait olmak gerekir. Her şeyden önce bu konuda bir bilgi ve belgeye gereksinme duyulduğunda, kişisel başvuruları karşılamak ve istenilen belgeleri kişilere vermek durumunda olan idarenin bizzat kendisidir.

Davacının babasının 1945 doğumlu olup nüfus kaydının bulunmasına rağmen askerlik hizmeti açısından kaydının bulunmadığı, ancak baba adı Tayip olup ............. isimli başka bir şahısın kaydının bulunduğu görülmekle aksi idarece ortaya konulamaması nedeniyle davacının babası ...............'ın baba adının .......... değil, nüfus kayıtlarında olduğu gibi ......... olarak düzeltilmesi ve baba adı ........... olan ..........'in askerlik yükümlülüğünü yerine getirdiğinin kabulü gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle; askerlik yükümlülüğünü yerine getiren davacının babası ...........'in baba isminin askerlik kayıtlarında düzeltilmemesi işleminin hukuka aykırı olması sebebiyle iptaline karar verilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı .............'ın babası.............'ın (Malatya/Yazıhan/Boyaca Köyü nüfusuna kayıtlı, ............-........ oğlu, 01.07.1945 doğumlu, 21.05.1948 tarihinde nüfusa tescil edilen, 31.05.2004 tarihinde vefat eden, T.C.No.: 34684975118) babasının askerlik kayıtlarındaki ........... şeklinde geçen adının nüfus kayıtlarına uygun olarak .......... şeklinde düzeltilmemesi İŞLEMİNİN İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy