Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/1100 Esas 2009/592 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 1100
Karar No: 2009 / 592
Karar Tarihi: 20.05.2009

(657 S. K. m. 48, 98) (4045 S. K. m. 1) (1602 S. K. m. 52) (Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği m. 9)

Davacı vekili, 31.10.2008 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Topçu ve Füze Okulu K.lığında görev yapmakta olan müvekkilinin, MSB. lığının 26.09.2008 gün ve 2008/60 sayılı kararı ile güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle memurluğuna son verildiğini, tesis edilen bu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2.D.nin 14.01.2009 gün ve 2008/3213-1100 Gensek-Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemin reddine karar verilmiştir.

Dava ve özlük dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; KKK. lığında 21-24 Kasım 2006 tarihleri arasında açıktan sivil memur temini kapsamında yapılan sınavı, Polatlı/Ankara ili Psikolog branşındaki kadro için asil olarak kazanan ve akabinde sivil memur adayı (psikolog) olarak 23.03.2007 tarihinde ataması yapılıp 13.04.2007 tarihinde göreve başlayan davacının, güvenlik soruşturması bakımından incelemeye devam edildiği, 13.04.2008 tarihinde asaleti onaylanmayarak aday memurluk statüsüne devam edildiği, ilgili birimlerden alınan istihbarat bilgileri çerçevesinde durumunun KKK. lığı Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilerek güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğuna karar verildiği, bu nedenle MSB. lığının 26.09.2008 gün ve 2008/60 sayılı kararı ile memuriyetine son verilmesi ve 17.10.2008 tarihinde memuriyetle ilişiğinin kesilmesi üzerine AYİM'de işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Davacının devlet memurluğundan çıkarılma işleminin hukuki sebebi incelendiğinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 98/b maddesi gereği memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi olarak belirtilmiştir. Bunun dayanağı da MY 114-1 (B) Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesine göre davacının güvenlik ve tahkikat sonucunun KKK. lığı Değerlendirme Komisyonunun 23.07.2008 gün ve 1 nolu toplantı tutanağı ile olumsuz kabul edilmesidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak özel şartları düzenleyen 48 nci maddesinin B) bendinin 2 numaralı alt bendi Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak. düzenlemesini içermektedir. Dava konusuna ilişkin olarak, 4045 sayılı Güvenlik Soruşturmasının Yapılmasına İlişkin Kanunun 1 nci maddesi; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kamu kurum ve kuruluşlarında, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile askeri, emniyet ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel hakkında yapılacağını, Devletin güvenliğini, ulusun varlığını ve bütünlüğünü iç ve dış menfaatlerinin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgeler ile gizlilik dereceli kamu personeli ile meslek gruplarının tespiti, birim ve kısımların tanımlarının yapılması, güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının usul ve esasları ile bunu yapacak merciler ve üst kademe yöneticilerinin kimler olduğunun Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulacak yönetmelik ile düzenleneceğini belirtmektedir. Bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması başlığını taşıyan 9 ncu maddesi; Türk Silahlı Kuvvetlerinin kadro ve kuruluşlarında yer alacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının, Türk Silahlı Kuvvetlerince bu Yönetmeliğe uygun olarak hazırlanacak yönerge uyarınca yapılacağını belirtmektedir. Belirtilen bu mevzuat uyarınca çıkarılan MY 114-1 (B) Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilecek personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının nasıl yapılacağını düzenlemektedir.

Dava konusuna dönüldüğünde; davalı idarece 1602 sayılı AYİM Kanununun 52/son maddesi kapsamında gönderilen GİZLİ gizlilik dereceli belgelerin incelenmesinden; güvenlik soruşturması sonucunda elde edilen bilgilerin Silahlı Kuvvetler İKK, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi (MY 114-l(B))'nin 3 ncü Bölüm 1 nci Kısım 9/d maddesi kapsamında olumsuz olduğu, bu itibarla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/B-2 maddesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinde Devlet Memurluğuna alınacaklarda aranan özel şartlardan güvenlik soruşturmasının müspet sonuçlanması şartını taşımadığı anlaşılan davacının 657 sayılı DMK'nun 98/b maddesi gereğince memuriyetine son verilmesi yönünden tesis edilen dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uyarlı olduğu kanaatine varılarak, davanın reddine, karar verilmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle; Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy