Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2008/1011 Esas 2009/533 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 1011
Karar No: 2009 / 533
Karar Tarihi: 06.05.2009

(657 S. K. m. 36)

Davacı 24.09.2008 tarihinde AYİM. kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bölümünden mezun olduğunu, 2006 yılında J.Okl.K.lığı Öğretim Bşk.lığı Ölçme Değerlendirme ve Soru Bankası Şube Md.lüğünde Ölçme Değerlendirme Uzmanı olarak göreve başladığını, görev yapmakta olduğu bu kadronun genel idari hizmetler sınıfı içerisinde yer almakta olduğunu, genel idari hizmetler sınıfı ile eğitim öğretim hizmetleri sınıfı arasında statü ve mali açıdan farklılıklar bulunduğunu, halen ifa ettiği görev itibariyle eğitim faaliyetlerinde bizzat yer alması nedeniyle eğitim öğretim hizmetleri sınıfına geçirilmesi hususunda davalı idareye yapmış olduğu başvurusunun hukuka aykırı bir şekilde reddedildiğini öne sürerek sınıf değişikliği talebinin reddi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bölümünden mezun olarak 24.07.2006 tarihinde J.Okl.K.lığı Öğretim Bşk.lığı Ölçme Değerlendirme ve Soru Bankası Şb. Md. lüğü emrindeki genel idari hizmetler sınıfı içerisinde yer alan Ölçme Değerlendirme Uzmanlığı kadrosunda görev yapmaya başladığı, bilahare davacının davalı idareye müracaat ederek görev yapmakta olduğu Ölçme Değerlendirme Uzmanlığı kadrosunun genel idari hizmetler sınıfı içerisinde değil eğitim öğretim hizmetleri sınıfı içerisinde yer alması gerektiğini öne sürerek sınıf değişikliği talebinde bulunduğu, bu talebinin J.GnK.lığının 29.07.2008 gün ve PER.: 1200-61768-08/Svl.Me. ve İşçi İşl.Ş. sayılı cevabi yazısı ile reddedilmesi üzerine AYİM'de bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesi;

Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.

I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI:

Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.

IV - EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI:

Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri ilköğretim müfettişlerini ve yardımcılarını kapsar.

... hükmüne amirdir.

JGY: 51-12 J.Gn.K.lığı Sivil Memur İşlemleri Yönergesinin 1 nci Bölümünün Hizmet Sınıfları başlıklı 7 nci maddesinin ç bendinde de Eğitim ve öğretim vazifesiyle fiilen görevlendirilen öğretmenler, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfını teşkil eder. düzenlemesine yer verilmiştir.

Jandarma Okullar Komutanlığı Öğretim Başkanlığı Ölçme Değerlendirme Uzmanlığı görev tanım formuna göre ölçme değerlendirme uzmanının görevleri;

a) J.Okullar K.lığı emrindeki tüm öğretmenlere ölçme ve değerlendirmeyle ilgili bilgi verir; konusuyla ilgili olarak yardımcı kitap, broşür ve yardımcı doküman hazırlanmasını sağlar.

b) Ölçme-değerlendirme faaliyetleriyle ilgili olarak şubeler, bölüm ve grup başkanlıklarıyla gerekli koordineyi sağlar; danışmanlık hizmeti verir.

c) Ölçme araçlarının eğitim ve öğretimin amaçlarına uygun olarak seçilmesini sağlar.

ç) Öğretimin her aşamasında mevcut durumu değerlendirerek öğretimin varsa aksayan taraflarını belirler ve aksaklıkların giderilmemsi için çalışmalar yapar.

d) Soru Bankası Uzmanı ve Not Kayıt ve Arşiv Uzmanıyla koordineli olarak Jandarma Okullarında yapılacak ara, genel bütünleme ve engel sınavlarında sorulacak soruların hazırlanmasını, çoğaltılmasını, sağlar; sınav evraklarını sınav tarihine kadar muhafaza eder.

e) Uygulanacak sınavlarla ilgili hazırlıkların tamamlanmasını ve çoğaltılan sınav sorularının sınav salon mevcutlarına göre paketlenmesini ve sınav tarihine kadar muhafazasını sağlar.

f) Yapılan sınavların değerlendirilmesini sağlar.

g) Sınav sonuçlarına göre madde analizi ve konu analizlerinin yapılmasını sağlar.

ğ) Konu analiz sonuçlarına göre geri besleme programlarına alınacak öğrencileri belirler ve geri besleme planlan hazırlar.

h) Sınav sonuçlarının ve not çizelgelerinin, öğretmenlere tebliği amacıyla bölüm başkanlıklarına; kursiyer ve öğrencilere tebliği amacıyla da ilgili birimlere yayımlanmasını sağlar.

ı) Ölçme Değerlendirme ve Soru Bankası faaliyetlerinde kullanılacak bilgisayar programlarının hazırlanması için ilgili ünitelerle koordinede bulunur.

i) J.Gn.K.lığı tarafından yapılan sınavlara ait soruların hazırlanması, çoğaltılmasını sağlar.

j) Öğretim Başkanı ve Şube Müdürünün kendisine verdiği diğer görevleri yapar. şeklinde belirtilmiştir.

Açıklanan mevzuat hükümlerine nazaran; davacının Eğitim Fakültesinden mezun olmasının tek başına eğitim öğretim hizmetleri sınıfına alınabilmesi için yeterli olmadığı, keza davacının J.Okl.K.Öğretim Bşk.lığı Ölçme Değerlendirme ve Soru Bankası Şb.Md.lüğü bünyesinde ölçme değerlendirme uzmanı olarak görev yapmakta olması nedeniyle görev konusu eğitim ve öğretim vazifesiyle ilgili olmakla beraber 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/IV maddesinde ve JGY: 51-12 Yönergesinde açıkça belirtildiği üzere fiilen eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmen statüsüyle görev yapmadığı göz önüne alınarak eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından davalı idarece sınıf değişikliği talebinin reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Davacı dava dilekçesinde kendisiyle aynı görevi yapan Deniz Harp Okulu Komutanlığı Ölçme Değerlendirme uzmanının Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfında görev yaptığını bu durumun Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etmiş, ancak Deniz Eğitim Kliğinin 21 Nisan 2009 tarihli yazısıyla gönderilen Deniz Harp Okulu Dekanlığı Sekreterliği Ölçme Değerlendirme Şube Müdürlüğü TMK. sından Ölçme Değerlendirme Uzmanının Genel İdari Hizmetler sınıfında görev yaptığı anlaşılmıştır. Bu nedenle tesis edilen işlemlerin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy