Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2013/54 Esas 2013/34 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2013/ 54
Karar No: 2013 / 34
Karar Tarihi: 16.01.2013

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 6, 7, 14)

Davacı vekili, 09.07.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesi ile aşamada sunduğu cevaba cevap dilekçesinde, özetle: KHO Rehberlik ve Danışma Şube Müdürü olarak görev yaptığı sırada 2012 yılı genel atamaları ile İzmir Ulş. ve Per. Okl. ve Eğt. Mr. K.hğı Eğt. Dent. ve Değ. Sb.lığı görevine atanan müvekkilinin atandığı kadronun branşının "motor", müvekkilinin branşının ise "rehberlik" olduğunu, dolayısıyla müvekkilinin branşı ile ilgili olmayan bir kadroya atandığını; hakkında resmi belgede sahtecilik suçundan adli bir soruşturma yürütüldüğünü fakat C. Savcısının dava açmaya yeterli şüpheye ulaşmadığını; müvekkilinin yerine atanan personelin müvekkili ile aynı branştan ve 12 yıldır Ankara'da olduğunu; 2001 yılından beri Ankara'da görevli olup atama görmeyen başkaca personel (Örn: Öğ. Yb. M.O'nun) bulunduğunu; 2012 yılı atamaları öncesinde Ankara garnizonunda EDOK'ta ve İzmir garnizonunda ise Maltepe As. Lisesinde Reh. Dnş. Ks. A.liği kadrosunun bulunduğunu; bir çok yerde Reh. Dnş. Ş. Md.nün tankçı, piyade vb. sınıf subay olduğunu belirterek dava konusu atama işleminin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerden: 2001 yılından itibaren Ankara garnizonunda KHO K.lığı bünyesinde görev yapan davacının, 2001-2003 yılları arasında PDR Ş. Md., 2003 - 2007 yılları arasında Dek. Öğt. Elemanı ve 2007 - 2012 yılları arasında da Reh. ve Dnş. Ş. Md. olarak görev yaptığı; hakkındaki şikayet üzerine yapılan idari tahkikat neticesinde K.K.K.lığı Askeri Savcılığınca 28.02.2012 tarihinde resmi belgede sahtecilik suçunu işlediğinden bahisle yürütülen soruşturmaya konu eylemi nedeniyle Kara Harp Okulu K.lığının 28.03.2012 tarihli yazısıyla KHO K.lığı dışında bir birliğe atanmasının teklif edildiği, bunun üzerine 2012 genel atamaları ile İzmir Ulş. ve Per. Okl. ve Eğt. Mr. K.lığı Eğt. Dent. ve Değ. Sb.lığına atanan davacının, işbu atama işleminin iptali istemi ile süresinde bu davayı açtığı; K.K.K.lığı Askeri Savcılığının 28.05.2012 tarihli kararıyla görevsizlik kararı verilerek soruşturma dosyasının Ankara C. Başsavcılığına gönderildiği, soruşturmanın halen devam ettiği, öğretmen sınıfı subay olan davacının branşının "Rehber", atandığı kadronun branşının ise "Motor" olduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 118'inci maddesi; subayların ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara; meslek programları, meslek içi eğitim esasları, kadro ihtiyacı, sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağını buyurmaktadır. Aynı Kanunun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (RG. 18.12.2005/ 2602) "Hizmet ihtiyacına göre değişik garnizonlara atama ilkesi" başlığı altındaki 6'ncı maddesinde, Subay ve astsubayların Yönetmelikte düzenlenmiş esaslar kapsamında, meslek hayatları boyunca değişik garnizonlarda vazife görecek şekilde atama işlemine tabi tutulacakları; "Atamada dikkate alınacak esaslar" başlığı altındaki 14'üncü maddesinde ise sınıf, branş ve ihtisasın atamada bir kriter olduğu; "Atamada planlı değişim ilkesi" başlığı altındaki 7'nci maddesinde de, subayların atanmalarının, sınıf/branş/ihtisas, mesleki gelişim plan / paternlerine uygun olarak, atamada planlı değişimi sağlayacak şekilde yapılacağı belirtilmiştir.

Yukarıda serdedilen mevzuat hükümlerinden; atamaların, "hizmetin aksatılmadan yürütülmesi" esasına bağlı olarak ve aralarında "branş"ın da bulunduğu bir çok kriter nazara alınarak bir sıra dâhilinde farklı garnizonlarda görev yapacak şekilde tesis edileceği ana fikrinin benimsendiği açıkça anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan Subay Meslek Programlan Yönetmeliğinin (R.G.: 08.08.1968 112911) "Atanma ile ilgili esaslar" başlığı altındaki 14'üncü maddesinde de "Subayların atanmaları, Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği esaslarına ve meslek, programlarının maksadını tahakkuk ettirecek şekilde hazırlanmış sınıf/branş gelişme planları ile şahsi gelişme kartlarına uygun olarak, atanmada planlı değişimi sağlayacak şekilde yapılır. " hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda serdedilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar kapsamında dava konusu atama işlemi irdelendiğinde: Davacının idari tahkikata ve dolayısıyla K.K.K.lığı Askeri Savcılığınca görevsizlik kararı verilmiş olması nedeniyle Ankara C. Başsavcılığınca yürütülmekte olan soruşturmaya konu eylemi nazara alındığında, KHO K.lığı bünyesindeki Reh. ve Dnş. Ş. Md. görevinden alınmasında idari zaruret bulunduğu dolayısıyla dava konusu atama işleminin davacının bulunduğu görevden alınması kısmında hukuka aykırılık bulunmadığı açıktır. Ne var ki "Rehber" branşında öğretmen olan davacının dava konusu atama işlemi ile atandırıldığı İzmir Ulş. ve Per. Okl. ve Eğt. Mr. K.lığı Eğt. Dent. ve Değ. Sb. kadrosunun branşı "Motor"dur. Dolayısıyla davacı dava konusu işlemle branşı dışında bir kadroya atanmıştır. Davalı idarece her ne kadar, öğretmen sınıfına ait idari görevlerde branş uygunluğu şartının bulunmadığı, davacının atandığı kadronun branşının motor olmasına karşın motor ihtisasını gerektiren bir görev olmadığı, idari görev kadrolarında "kadroya dayalı personel yetiştirme" planına esas oluşturması amacıyla branş kaydının bulunduğu, davacının atandığı kadronun K.K. bağlısı bir çok birlikte yer alan, her sınıf ve branştan atama yapılabilen bir görev olduğu ileri sürülmüş ise de, hizmeti en etkin ve verimli şekilde yürütmek için hangi görevi hangi nitelikleri haiz personel ile ifa edeceği hususunda takdir yetkisine sahip olan idarenin bu konudaki takdir yetkisini rütbe, sınıf, branş ve ihtisasını önceden belirlediği kadrolar ile objektifleştirdiği bir gerçektir. Dolayısıyla atamada esas alınması gereken olgu, fiili durum değil kadrodur. Bu itibarla, davacının atandığı kadroda her branştan öğretmen atanabileceğine ilişkin bir kadro açıklamasının bulunmadığı nazara alınarak farklı bir branşa yapılan atamanın yukarıda serdedilen atama mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan atama işleminin İPTALİNE;

16 OCAK 2013 tarihinde Üye Hv.Mu.Kur. Alb. Ali BOZKURT ve Üye Topçu Kur.Yb.Salih BUÇUKOĞLU'nun karşıoyu ve OYÇOKLUĞU ile karar

KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen atama işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılmadık. 16.1.2013 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy