Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2013/1186 Esas 2014/585 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2013/ 1186
Karar No: 2014 / 585
Karar Tarihi: 11.06.2014

(2803 S. K. m. 24)

Davacı 15.11.2013 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2008 yılı genel atamaları ile Mersin İl J.K.lığı emrine atandığını, 2013 yılma kadar KOM Şb.Md. olarak görev yaparken 2013 yılı genel atamalarında Mersin İl J.K.lığı Asyş.Şb.Md. olarak atamasının yapıldığını, sağ dizindeki ağrılarının artması üzerine Adana ilindeki Özel Ortopedi hastanesinde 11.06.2013 tarihinde sağ dizine atroskopi uygulandığını, 12.06.2013 tarihinden itibaren 45 gün hava değişimi verildiğini, istirahat bitiminde 29.07.2013 tarihinde Asys.Şb.Md. olarak görevine başladığını, 30.07.2013 tarihinde aynı hastanede sağ dizine yapay kıkırdak enjekte edilerek bir kez daha 45 gün hava değişimi verildiğini, hava değişimi
sürecinde kendisine istirahatını kesip göreve başlamasının telefonda şifahi olarak söylendiğini, kendisinin hava değişimini kullandığını, 2013 yılı Eylül ayı atamalarında İl.J.K.nın teklifi üzerine personel arasında kızak görev olarak kabul edilen Mersin İl J.K.lığı Hrk.Eğt.Şb. Müdürü olarak atamasının yapıldığını, dizindeki rahatsızlığının devam ettiğini, yapılan atamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek dava konusu atama işleminin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması yönündeki talebi Dairemizin 26.11.2013 tarihli, 2013/1186 Esas sayılı Kararı sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasından; davacının sınıf okulu sonrasında 29,03.1993- 09.07.1993 tarihleri arasında İzmir’de, 1993-1994 tarihleri arasında Ankara’da, 1994-1997 yılları arasında Bingöl’de, 1997-1999 yılları arasında Aydın’da, 1999-2001 yılları arasında Siirt/Baykan’da, 2001-2006 yılları arasında Kocaeli’nde, 2006-2008 yılları arasında Van/Çatak’da görev yaptığı, 2008 yılı genel atamaları ile Mersin İl J.K.lığı KOM Şb.Md.lüğüne atandığı, 2013 yılı genel atamalarıyla Mersin İl J.K.lığı Asyş.Şb.Md. olarak atamasının yapıldığı, 2013 yılı Eylül ayı atamalarında ise İl.J.K.lığının teklifiyle Mersin İl J.K.lığı Hrk.Eğt.Şb. Müdürü olarak atamasının yapıldığı, bunun üzerine davacının yapılan bu son il içi atama işleminin iptali istemiyle AYİM’de süresinde işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu mevzuata baktığımızda; 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 24’üncü maddesi uyarınca çıkarılmış olan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin “Atama Ve Yer Değiştirmede Uygulanacak Esaslar” başlığı altındaki 183’üncü maddesinde; atanma ve yer değiştirmelerin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara; meslek programları, meslek içi eğitim esasları, kadro ihtiyacı, kıt’a hizmeti zorunluluğu, terfi durumu, sınıf ve ihtisasları, sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler göz önünde bulunarak Türk Silahlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmelik ile buna dayalı olarak çıkartılacak yönerge esaslarına göre yapılacağı belirtilmektedir. Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14’üncü maddesinde buna paralel bir hükme yer verilmektedir.

Aynı Yönetmeliğin “Asgari Sayıda Garnizon Değiştirme İlkesi” başlıklı 8’inci maddesinde; “Kadro ve rütbe değişiminin getirdiği kısıtlamalar ölçüsünde atamalarda personelin asgari sayıda garnizon değiştirmesi esas alınır. Subay ve astsubayların, asgari 2 yıl çalışabilecekleri garnizonlara atandırılmaları göz önünde bulundurulur. ” düzenlemesi,

Aynı Yönetmeliğinin “Kadroya Göre Atama tikesi ” başlıklı 5 nci maddesinde; “Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıta, karargah ve kurumlara kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz düzenlemesi yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin “garnizon hizmet süresine ve genel atama dönemine bağlı kalınmaksızın atama yapılabilecek haller” başlıklı 23’üncü maddesinde; “k) Diğer idari, asayiş ve zaruri sebepler. ” koşulu sayılmaktadır.

Jandarma Genel Komutanlığı Atama Yönergesinin Beşinci Bölümünün l’inci maddesinin “Garnizon hizmet süresine ve genel atama dönemine bağlı kalınmaksızın atama yapılabilecek haller:” başlıklı fıkrasında; “(a) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının hayati önemi haiz atamaya esas sağlık durumu, (b) Terfi, (c) istifa, emeklilik veya ölümden dolayı kadroların boşalması, (ç) Sicil nedeniyle yeniden değerlendirmeye tabi tutulma (Sicil notu, sicil tam notunun %60'ından aşağı düşen subay ve astsubaylar, öncelikle bulundukları garnizon dahilinde, bunun mümkün olmaması halinde garnizon hizmet süresine bakılmaksızın diğer garnizonlara, sicil üstleri değişecek şekilde atandırılabilirler), (d) Sıralı sicil üstlerince görevde verimli olunamadığının saptanması, (e) Kuvvet veya sınıf değişikliği, (f) Gördüğü kurs veya öğrenimle ilgili olan boş kadrolara atanma, (g) Eğitimden göreve atama veya eğitime seçilme nedeniyle boşalan kadrolara atanma, (ğ) Eş veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ölümü, (h) Görev ihtiyaçları, (ı) Kritik kadroların zorunlu boşalması, (i)Konuş, kuruluş ve kadro değişiklikleri, (j)Statü değişikliği, (k) Diğer idari, asayiş ve zaruri sebepler. ” Düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinden açıkça anlaşıldığı üzere idare, atama işlemini tesis ederken “hizmetin aksatılmadan yürütülmesi” ilkesini gözetmek durumundadır. Dolayısıyla hizmetin gerektirdiği durumda, diğer bir deyişle koşullarının mevcut olması durumunda kişinin görevinden alınıp intibak atamasıyla başka bir göreve verilmesi de hukuken mümkün görünmektedir. Bu bağlamda tartışılması gereken husus hizmetin davacının atanmasını gerektirip gerektirmediğidir.

Yasal ve yönetsel düzenlemelerde hizmetin zorunlu kıldığı durumların (idari, asayiş ve zaruri sebeplerin) neler olduğu belirtilmediğinden, bunların hukuki ve maddi olay olarak ne zaman gerçekleşmiş sayılacağı ve böylece atama işlemi tesis etmenin gerekip gerekmediği konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı görünmektedir. Kuşku yok ki, diğer bütün kamusal yetkilerde olduğu gibi idarenin takdir yetkisi de kamu yararı amacı ve hizmet gerekleriyle sınırlı bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde atama işlemini değerlendirdiğimizde; davacının 2013 yılı genel atama döneminde Mersin İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğüne atandığı, Mersin İlinin diğer illere nazaran önemli bir nüfus yoğunluğunun bulunduğu, deniz kıyısında yer alması nedeniyle yaz aylarında nüfusun daha da arttığı, aynı şekilde asayiş olaylarının yıldan yıla arttığı, önemli sanayi tesislerinin bölgede bulunduğu, emniyet ve asayişle ilgili faaliyetlerin takip ve kontrolünün Asayiş Şube Müdürlüğü uhdesinde olduğu, davacının ise 12.06.2013 tarihinde ayağındaki rahatsızlığı nedeniyle 45 gün istirahat aldığı, bu istirahatının bitiminden sonra da 30.07.2013 tarihinde de ikinci kez 45 gün istirahat aldığı, dolayısıyla yaklaşık 3 ay süreyle görevinin başında olmadığı, davacının ili içi atamaya tabi tutulması için birlik teklifinin yapıldığı, teklif doğrultusunda atama işleminin yapıldığı, rütbe ve kadro durumu açısından hukuka aykırılık iddiasının bulunmadığı, aile mağduriyetinin söz konusu olmadığı, her ne kadar istirahat alma hali tek başına atama için bir sebep oluşturmamakta ise de, davacının birliğinden ayrı kaldığı süre ve bölgenin asayiş durumu dikkate alındığında; hizmetin aksamadan yürütülmesi çerçevesinde, iş yoğunluğunun fazla olduğu Asayiş Şube Müdürlüğünden, birlik teklifi gözetilerek iş yoğunluğu daha az olan Harekat Eğitim Şube Müdürlüğüne yapılan atama işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun davanın REDDİNE,

11 Haziran 2014 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy