Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/987 Esas 2013/199 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 987
Karar No: 2013 / 199
Karar Tarihi: 12.02.2013

(926 S. K. m. 118, 119) (1602 S. K. m. 52) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 31, 55)

Davacı, 10.07.2012 tarihinde Eğridir Asliye Hukuk Mahkemesinde kayda geçirdiği, 13 Temmuz 2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesi ile cevaba cevap dilekçesinde özetle; 2012 yılı atamaları kapsamında Burdur garnizonundan sıralı hizmet garnizon hizmeti kapsamında Bayburt 48.Mot.P.Tug.2.Mot.P.Tb. Ikm.Sb.lığı görevine atandığını, bu birliğin konuş yeri Bayburt olmakla beraber garnizon dışı harekat görevi nedeniyle Şırnak'a intikal etmiş bulunduğunu, rahatsızlıkları nedeniyle sınıfının kıt'a hizmeti olmayan kadrolarında görev yapmasının uygun olduğuna ilişkin raporunun bulunduğunu, atandığı görevin esas itibariyle karargah görevi olduğunu ancak birliğin konuşlu olduğu bölgenin özelliği ve görevin niteliği gereği bu atamanın sağlık durumu ili uyumlu olmadığını, atamanın safahatına uygun olmadığım belirterek atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dairemizin 11.09.2012 tarihli ve 2012/987 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden; davacının 1996-1998 yıllan arasında Edirne Kırkağaç Garnizonunda, 1998-2000 yılları arasında Mardin Nusaybin Garnizonunda(4. Drc), 2000-2002 yıllan arsında Kıbrıs Garnizonunda(2.Drc), 2002-2008 yılları arasında Kayseri Garnizonunda (2.Drc), 2008-2012 yıllan arasında Burdur Garnizonunda (3.Drc.) görev yaptığı, 2012 yılı genel atamaları kapsamında Sıralı Hizmet Garnizonu olarak Bayburt 48. Mot.P.Tug.2.Mot.P.Tb. İkm.Sb.hğı görevine (4.Drc) atandığı, davacının yapılan bu son atama işleminin iptali istemi ile AYİM' de süresinde bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

Konuyla ilgili mevzuata baktığımızda; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 118'nci maddesinde; subayların ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara; meslek programları, meslek içi eğitim esasları, kadro ihtiyacı,sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir.
Aynı Kanunun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 55'inci maddesinin (b) bendinde; sıralı hizmet garnizonuna ikinci, üçüncü ve müteakip defa gideceklerin, boş bulunan kıta ve karargah hizmetleri için tespit edilecek rütbe ve kıdem ihtiyaçlarını karşılayan nasıplılar arasından, sıralı hizmet garnizonuna evvelki gidiş yıllarına göre ve bunlardan bu bölgedeki evvelki hizmet süreleri az olanlar başa alınmak üzere sıra ile gönderileceği, sıralı hizmet garnizonunda daha önceden çeşitli zaman ve sebeplerle müktesep hak kazananların, bu haklarının müteakip gidişlerde kullanılmasında, hakların kazanıldığı garnizonların emsal değerleri kullanılarak, itibari hizmet sürelerinin bulunacağı, bu sürelerin, itibari olarak müteakip sıralı hizmet garnizonuna gidiş sırasının tespitinde ve sıralı hizmet garnizonlarından çıkarılmada kullanılacağı, sıralı hizmet garnizonuna gidiş yılı ve hizmet süresi aynı olması halinde sıralı hizmet garnizonuna gidiş sırası önde olanın, gidiş sayısının aynı olması halinde ise, sıralı hizmet garnizonunda bir önceki hizmet süresi az olanın öncelik alacağı, personelin isteği üzerine yapılan ertelemelerden dolayı, garnizonlarda geçirilen fazla sürenin hizmet süresinin hesabında dikkate alınmayacağı belirtilmektedir.

Aynı yönetmeliğin 31 'nci maddesinin üçüncü fıkrasında; subay ve astsubaylardan kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için aldığı atamaya esas sağlık raporlarında belirli uzmanların bulunduğu garnizonlara atanmaları gerektiği belirtilenlerin, atanacakları garnizonlarda askeri hastaneler ile diğer kamu sağlık kurumlarındaki uzmanlardan da istifade edebileceği göz önüne alınarak atanmalarının yapılacağı, dördüncü fıkrasında; Atanma (hazırlık) emrini tebellüğ eden personelin, kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için bulunduğu yere en yakın ve tam teşekküllü askeri hastaneden alacağı "Hayati önemi haizdir, tedaviden yararlanır" kayıtlı veya belirli uzmanları bulunan, hastalığının tedavi edileceği sağlık teşkilleri ile iklim, yer ve tedavi koşullarını öngören sağlık kurulu raporlarının yetkili makamlarla tasdik şekline göre bir yıl için bulunduğu garnizonda bırakılacağı veya atamasının sağlık raporunun uygun gördüğü garnizona yapılacağı belirtilmektedir.

KKY 52-3(B) Kara Kuvvetleri Subay ve Astsubay Atama Yönergesinin İkinci Bölümünün 30'uncu Maddesinde; Garnizon Dışı Harekat Görevinin; iç güvenlik, olağanüstü hal, doğal afet, EMASYA, plan görevi, sıkıyönetim gibi idari, asayiş ve benzeri nedenlerle garnizon dışında birliği ile birlikte veya münferiden geçici görevle yürütülen görevler olduğu,

On birinci Bölümün 1/ç.-(1)/(c). maddesinde; Garnizon Dışı Harekat Görevi kapsamında kıtası ile her defasında kesintisiz 30 gün ve daha fazla, münferiden her defasında 15 gün ve daha fazla süreli geçici göreve gönderilen personel bilgilerinin Tayin Daire Başkanlığınca doğru olarak tutulabilmesi maksadıyla geçici görevin başlangıç ve bitim tarihlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığına bildirileceği,

On altıncı Bölümün 27'inci maddesinde; 30 Eylül 2013 tarihine kadar 120 gün ve üzeri Garnizon Dışı harekat Görevine giden personelin eski garnizonstatü, derece ve hizmet süresine tabi olduğu, bu personelin 12 Temmuz 2013 tarihinden itibaren müktesep hak almaya başlayacağı belirtilmektedir.

Aynı Yönergenin Ek-M bölümünde yer alan "sınıfının kıta komutanlığıolmayan kadro görev yerlerinde görevlendirilecek subaylar için tespit edilengörev yerleri"nin 23'üncü sırasında; "Tabur K.lığıKh. Görevleri" sayılmaktadır.

KKY 117-3 Garnizonu Dışında İç Güvenlik Harekatı ile Görevlendirilen Birlik Yönergesinin 1'inci maddesinin a. fıkrasında; "Esas garnizonda bir kısımunsurlarınıbırakarakİGHbölgesinegörevlendirilenbirliklertarafından,görevlendirme emrinde belirtilen şekilde ve görev ihtiyaçları dikkate alınarak asgariTug.K.lıklarınca,görevbölgesinegötürülecekveesasgarnizondabırakılacak unsurlar tespit edilir. Her iki bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak bir kısım personel dönüşümlü olarak görevlendirilebilir."Düzenlemesi,

b. fıkrasında da, "mevcut personelden kimlerin esas garnizonda, kimlerin İGH bölgesinde görev yapacağı, öncelikle görev ihtiyaçları dikkate alınarak Tugay Komutanlarının onayı ile belirlenir." Düzenlemesi yer almaktadır.

Görüldüğü üzereSıralıHizmet Garnizonuna atanmaişlemiileSıralıHizmet Garnizonuna atandıktan sonra; eğer birlik GDHG'inde bulunuyor iseGDHG'inde bulunan birliklere görevlendirilme işlemi farklı prosedüre tabi olmaktadır. Yukarıda belirtilen mevzuattan anlaşıldığı üzere; atanılan birlik GDHG bulunsa dahi, doğrudan GDHG bulunulan birliğe görevlendirme yapılamamaktadır. Görevlendirme işlemi Tugay Komutanlıklarının takdirine bırakılmıştır. Tugay Komutanlıkları, kimlerin GDHG kapsamında görevlendirileceğini, kimlerin asıl atandığı garnizonlarda kalacaklarını belirlemektedir.

Davacı ise sağlık durumunu da ileri sürerek ve Birliğinin bulunduğu Garnizon Dışı Harekat Görevinde görevlendirileceğini belirterek Bayburt Garnizonuna atama işleminin iptalini istemiştir. Dava derdest iken GDHG'ne görevlendirildiğine ilişkin belgeleri ibraz etmiştir.

Bu bağlamda dava konusu atama işlemini değerlendirdiğimizde; davacı hakkında Diabetesmellitus rahatsızlığı nedeniyle Ankara GATA hastanesi Sağlık Kurulu tarafından 09.01.2008 tarihinde "B 40 F-2 sınıfının kıta komutanlığı olmayan uygun kadro görev yerlerinde görevlendirilmesi uygundur. Komando olamaz" kararı verildiği, aynı mahiyette Isparta Asker Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından da 16.07.2009 tarihinde rapor verildiği, 12.01.2012 tarihinde Isparta Asker Hastanesinde muayene olduğu, aynı mahiyette kendisine rapor verildiği, son olarak 27.03.2012 tarihinde Isparta Asker Hastanesinde muayene olduğu, kendisine "B 40 F-2 kıta olmayan karargah ve kurumlarda görev yapar. Komando olamaz" raporu verildiği, ancak son raporunda, daha önceki raporlardan farklı olarak, "komutanlığı olmayan uygun kadro görev yerlerinde görevlendirilmesi" yerine "kıta olmayan karargah ve kurumlarda görev yapar" ibarelerinin yazıldığı, Atama Yönergesinde; atama kriteri olarak böyle bir kriterin yer almadığı, dolayısıyla bu şekildeki garnizonların belirlenmediği, sağlık problemi olanlar için "sınıfının kıta komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinde görevlendirilecek subaylar için tespit edilen görev yerleri"nin belirlendiği, muhtemelen davacı hakkında sehven belirtilen şekilde rapor düzenlendiği, idare tarafından da davacı hakkında verilen son rapora itirazedildiği, davacının safahatı itibariyle SHG hizmet sırasının geldiği, davacının da zaten SHG'ye gitmemesi gerektiği yönünde bir iddiasının olmadığı, davacının 2012 yılı genel atamaları ile Bayburt 48. Mot.P.Tug.2.Mot.P.Tb. Tabur İkm.Sb.lığı görevine atandığı, davacının atandığı yerin subaylar için tespit edilen kıta komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinden olduğu, atandığı kadronun rütbe ve kıdemine uygun olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı, 2012 yılında genel atama döneminde ataması yapıldıktan sonra; atandığı birliğin Şırnak'ta bulunduğunu, oraya gönderileceğini iddia etmiş, dava derdest iken de vermiş olduğu cevap dilekçesinde Şırnak'a gönderildiğini, Üs Komutanı olarak görevlendirildiğini beyan ederek ilgili evrakı sunmuş ise de; davacı, yukarıda belirtildiği üzere, raporuna uygun bir şekilde, kıta görevi olmayan karargah görevine atanmıştır.

Raporunda, belirli bir uzmanın bulunduğu yerde görev yapacağına dair bir kayıt bulunmamaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere KKY 117-3 Garnizonu Dışında İç Güvenlik Harekatı ile Görevlendirilen Birlik Yönergesinin 1. maddesinin a ve b fıkraları uyarınca İç Güvenlik Harekat Bölgesine gönderip göndermeme konusunda bağlı olduğu Tugay Komutanlığının taktir yetkisi bulunmaktadır. Nitekim 1602 sayılı Kanunun 52'inci kapsamında gönderilen belgelerden de; davacı gibi GDHG olan birliklere atanıp da, harekat bölgesine gönderilmeyen P.Bnb.H.D.,P.Bnb.H.E., P.Bnb.M.A.K., P.Bnb.Z.S.O. gibi bir çok personel bulunduğu anlaşılmaktadır. Davacının atamasının yapılmasından ve dava açmasından sonra, GDHG'ye görevlendirildiğine ve görevlendirildiği yerin de raporuna uygun olmadığına ilişkin iddiası mevcut davanın konusu olmamaktadır. Dolayısıyla hukuka aykırı olup olmadığı hususu üzerinde durulmamıştır.

Sonuç olarak, davacının sıralı hizmet garnizon sırasının gelmiş olması, hakkında kıta görevi olmayan yerlerde görev yapacağına dair rapor düzenlenmesi, atamasının da kıta görevi sayılmayan tabur karargahı ikmal subaylığı görevine yapılması, atandığı kadronun rütbe ve kıdemine uygun olması hususları dikkate alındığında; atamanın hizmetin aksamadan yürütülmesi ilkesine bağlı olarak yapıldığı, atama işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE,

12 ŞUBAT2013 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy