Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/891 Esas 2012/1386 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 891
Karar No: 2012 / 1386
Karar Tarihi: 06.12.2012

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 6, 14, 53)

Davacı, 11 Haziran 2012 tarihinde Bursa Bölge İdare Mahkemesi kaydına, 15 Haziran 2012 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle: 1988 yılında Piyade Okulundan mezun olduktan sonra 12.09.1988-18.11.1988 tarihleri arasında Isparta / Eğirdir'deki (2 ay 6 gün) (1-C) Dağ ve Komd. Okulunda İç Güvenlik Harekat Kursuna katıldığını, 19.11.1988-26.06.1990 tarihleri arasında İstanbul (1 yıl 7 ay 7 gün) (1-A) garnizonunda görev yaptığını, 1990 yılı genel atamaları ile Erzurum / Paşapınarı (2-D) garnizonuna, 1992 yılı genel atamaları ile Erzurum/Pasinler (2-D) garnizonuna atandığını, 1993 yılına kadar bu garnizonda görev yaptığını, 1993 yılı genel atamaları ile Kayseri / Zincidere (1-C) garnizonuna atandığını, 1997 yılı genel atamalarına kadar bu garnizonda görev yaptığını, 1997 yılı genel atamaları ile Kayseri/Köşkkışla (1-B) garnizonuna atandığını, 2000 yılına kadar bu garnizonda görev yaptığını, 2000 yılı genel atamaları ile KKTC (1-C) garnizonuna atandığını, 2003 yılına kadar bu garnizonda görev yaptığını, 2003 yılı genel atamaları ile Balıkesir (2'nci Dereceli) garnizonuna atandığını, 2012 yılı genel atamalarına kadar bu garnizonda görev yaptığını, 2012 yılı genel atamaları ile daha önce 1-C garnizonu olan Kayseri / Zincidere ve KKTC garnizonlarında olmak üzere toplamda 7 yıl görev yapmış olmasına rağmen 3'üncü dereceli garnizon olan Erzurum'a atandığını, isteği olan İzmir'e atamasının yapılmayarak 3'üncü derece garnizon olan Erzurum'a mükerrer olarak yapılan atama işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması yönündeki talebi, AYİM Nöb. Dairesinin 8 Ağustos 2012 gün ve Gensek No:2012/2045, Esas No:2012/194 sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde, 1988 yılında Piyade Okulundan mezun olan davacının İstanbul (198 8-1990/1-A); Erzurum -Paşapınarı ve Pasinler (1990-1993/2-D); Kayseri-Zincidere (1993-1997/1-C); Kayseri-Köşkkışla (1997-2000/1-B); Kıbrıs (2000-2003); Balıkesir (2003-2012/2'nci derece) garnizonların da görev yaptığı, 2012 genel atamalarında 3'üncü dereceli Erzurum garnizonuna atandınldığı, bunun üzerine anılan atama işleminin iptali istemiyle işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 118'inci maddesinde; Subay ve astsubayların atama ve yer değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, sosyal, iklim ve ulaşım durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önünde tutularak tespit edilen bölge ve garnizonlara -(a) meslek programları, meslek içi ve kadro ihtiyacı-(b) Sağlık durumu-(c) İdari, asayiş ve zaruri sebepler -(d) istekte bulunduğu yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir.
Aynı Kanunun 119'uncu maddesi de; Yukarıdaki maddede yazılı esaslar dahilinde bölge ve garnizonların tespiti, bölgelerin ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri, atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususlar Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanacak yönetmelik ile tespit edilir. şeklinde düzenlenmiştir.

926 sayılı TSK Personel Kanunun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (18 Aralık 2005 tarih ve 26027 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) 14'üncü maddesinde; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır, a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları, c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç) Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları, e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler. Subay ve astsubaylar, kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, mümkün olduğu kadar, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askeri gazino, ve benzeri), levazım amirlikleri, ihale / muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat-emlak, asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak, son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye / belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz. hükmü bulunmaktadır.

Anılan Yönetmeliğin Hizmet ihtiyacına göre değişik garnizonlara atama ilkesi başlıklı 6'ncı maddesinde; Subay ve astsubaylar; Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmet ihtiyacı esas alınarak ve bu Yönetmelikte düzenlenmiş esaslar kapsamında, meslek hayatları boyunca değişik garnizonlarda vazife görecek şekilde atama işlemine tabi tutulurlar. hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğin Bütün garnizonlarda görev yapma esası başlıklı 53'üncü maddesinde; Subay ve astsubayların, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi, kadro, rütbe, branş ve personelin ihtisası ile safahatı esas alınarak, Kara Kuvvetleri Atama Yönergesinde belirtilen her dereceli garnizonda görev yapmaları esastır. 4 ve 5'inci derecedeki garnizonlar sıralı hizmet garnizonlarıdır. Personel sıralı hizmet garnizonlarına idare tarafından belirlenecek bir sıraya göre atanır. Personelin kadro, sınıf, rütbe ve branşı itibarıyla karşılaşılacak tahditler nedeniyle atamada bu iki derecedeki garnizonlar birlikte değerlendirilir. / 24'üncü maddede belirtilen hallerin yanında Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 3'üncü derece garnizonlara atama ihtiyacı", garnizon hizmet süresini tamamlamadan atandırılmayı gerektiren haller arasındadır. düzenlemesi bulunmaktadır.

Atama Yönetmeliğinin 53'üncü maddesinin 5'inci fıkrasında; atama durumunda olan personelden; Elazığ Merkez, Erzurum Büyükşehir Merkez, Diyarbakır (Büyükşehir Merkez ve Orgeneral Bilge Garnizonu), Erzincan Merkez, Şanlıurfa Merkez, Malatya (Merkez ve Battalgazi), Gaziantep (Merkez, Nizip ve Oğuzeli), Sivas Merkez, Kahramanmaraş, ve Osmaniye garnizonlarına safahat itibarıyla atanabilecek personel miktarının az olması veya sınıf, rütbe ve branş bazında bu garnizonlardaki kadroları karşılamaması durumunda; ihtiyaç duyulan nasıplılar arasında, 1 ve 2'nci derecedeki garnizonlarda en az 5 yılını tamamlayanlardan (sıralı hizmet garnizonu sırasında olanlar ile ertesi yıl sıralı hizmet garnizonuna gidiş sırası kesin olarak gelecekler ve kritik görevlere seçilenler hariç), toplam safahat puanı en fazla olandan başlamak üzere görev ihtiyaçları göz önüne alınarak, bulundukları garnizonda garnizon hizmet süresi tamamlama şartı aranmaksızın personel atandırılır. düzenlemesi yer almaktadır.

Yönetmeliğin 54'üncü maddesinde; 3'üncü derece garnizona öncelikle, atama durumunda olan personelden safahatı uygun olanların atanacağı belirtilmektedir.

2012 yılı genel atamalarında bakım sınıfından 3'üncü derece garnizona 34 kadroya personel atanmıştır. Davacının toplam hizmet puanına göre, bakım sınıfı Astsubaylardan 3'üncü derece garnizona atanacaklar listesinde 46'ncı sırada olduğu görülmektedir. Bu listeye göre 10 personelin kendi istekleri ile sıra harici olarak 3'üncü dereceli garnizona atandırıldıkları, sıralamaya göre davacının önünde bulunan 2 (iki) personelin sıralı hizmet garnizonu hizmetine atandırıldığı, 11 (on bir) personelin özel kuvvetlerde görev yapması nedeniyle atamalarının ertelendiği, 3 (üç) personelin sağlık nedeniyle ertelemeye tabi tutulduğu, davacının önünde bulunan 19 (on dokuz) personelin 3'üncü derece garnizonuna atandığı, ayrıca hizmet puanına göre davacıdan sonraki sırada bulunan 4 (dört) personelin de 3'üncü derece garnizonuna atamasının yapıldığı, bu bağlamda davacı dahil 2012 yılı atamalarında, 3'üncü derece garnizonunda boşalan 34 kadro görev yerinin tamamlandığı görülmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında, bulunduğu Balıkesir garnizonunda (2'nci derece) 9 (dokuz) yıl görev yapan ve 3'üncü derece garnizona atanacak personel çizelgesine göre atanma sırası gelen davacının, 3'üncü derece bir garnizon olan Erzurum garnizonuna atanma işleminde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE,

6 ARALIK 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy