Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/847 Esas 2013/412 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 847
Karar No: 2013 / 412
Karar Tarihi: 10.04.2013

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 5, 11, 14, 23, 24, 31, 70)

Davacı vekili, 05.06.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçelerinde özetle; müvekkilinin, 1989 yılında İzmir Hv. Teknik Okullar K.lığından astsubay olarak mezun olduğunu, 1989-2000 yıllarında B/2 Bölgesi olarak Eskişehir'de, 2000-2005 yılları arasında B/2 Bölgesi olarak İzmir'de, 2005-2012 yılları arasında D/4 Bölgesi olarak Malatya'da görev yaptığını, 2012 atama döneminde isteği dışında Hava Er Eğt.Tugayı C/3 Bölgesi'ne (Kütahya) atamasının yapıldığını, 23 yıllık meslek yaşamında A/l Bölgesine hiç atanmadığını, kendisinin ve çocuğunun yaşamsal sağlık sorunları olduğundan Kütahya'ya yapılan atamanın hukuka aykırı olduğunu, başka garnizonlarda yedi yıl ve daha üzeri kalan personeller bulunduğunu, müvekkilinin birinci derece garnizonlarda hiç görev yapmadığını belirterek hukuka aykırı atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması yönündeki talebi, AYİM Nöbetçi Dairesinin 01.08.2012 gün ve 2012/138 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerden; davacının 1989-2000 yıllan arasında Eskişehir'de (2.drc), 2000-2005 yılları arasında İzmir/Karabelen'de (2.drc), 2005-2012 yılları arasında Malatya'da(4.drc.) görev yaptığı, 2012 yılı genel atamalarıyla Kütahya Hv.Er Eğt.Tug.K.lığı Des.Grp.K.lığı Is.Bkm.bl.K.Pl.Prj. ve Iş.Kont.Ks. Emrine atandığı, davacının yapılan bu son atama işleminin iptali istemiyle süresinde işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu mevzuata baktığımızda; Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubayların atanmasında dikkate alınacak hususlar 926 sayılı TSK. Personel Kanunu'nun 118'inci maddesinde ve aynı kanuna dayanılarak çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği'nde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kanunun 118'inci maddesinde subay ve astsubayların atama ve yer değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak sosyal iklim ve ulaşım durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önünde tutularak tespit edilecek bölge ve garnizonlara, a) Meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı, b) Sağlık durumu, c) İdari asayiş ve zaruri sebepler, d) İstekte bulunduğu yerler nazara alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir. 119'uncu maddesi de; "Yukarıdaki maddede yazılı esaslar dahilinde bölge ve garnizonların tespiti; bölgelerin ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri, atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususlar Milli Savunma ve içişleri Bakanlıklarınca hazırlanacak yönetmelik ile tespit edilir. " hükmüne yer vermektedir.

Bu hükme dayanılarak çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğin" Garnizon hizmet süresinin tamamlanması ilkesi" başlıklı 11 'inci maddesi; "Subay ve astsubayların atandığı garnizonda hizmet süresini tamamlamaları esastır. Subay ve astsubaylar bu Yönetmeliğin 23 ve 24'üncü maddelerinde belirtilen sebepler hariç olmak üzere garnizon değiştirmek suretiyle atamaya tabi tutulamazlar. " ve "Atamalarda Dikkate Alınacak Esaslar" başlıklı 14'üncü maddesi: "Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır. a)Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları, c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç)Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları, e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g)Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler....." şeklindedir.

Aynı Yönetmeliğin; "Kadroya Göre Atama İlkesi" başlıklı 5'inci maddesinde; "Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıta, karargâh ve kurumlara kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz. " düzenlemesi,

Aynı Yönetmeliğinin 31 'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında; "Subay ve astsubaylardan kendisi, eşi ve çocukları için aldığı atamaya esas sağlık raporlarında belirli uzmanların bulunduğu garnizonlara atanmaları gerektiği belirtilenlerin, atanacakları garnizonlarda askeri hastaneler ile diğer kamu sağlık kurumlarındaki uzmanlardan da istifade edebileceği göz önüne alınarak atamaları yapılır." hükmünü, aynı maddenin 4'üncü fıkrası ise, "Atanma (hazırlık) emrini tebellüğ eden personel, kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için bulunduğu yere en yakın ve tam teşekküllü askeri hastaneden alacağı 'Hayati önemi haizdir, tedaviden yararlanır' kayıtlı veya belirli uzmanları bulunan, hastalığının tedavi edileceği sağlık teşkilleri ile iklim, yer ve tedavi koşullarını öngören sağlık kurulu raporlarının yetkili makamlarla tasdik şekline göre bir yıl için bulunduğu garnizonda bırakılır veya ataması, sağlık raporunun uygun gördüğü garnizona yapılır. " düzenlemesi yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin "Hava Kuvvetleri Komutanlığına Ait Hükümler" bölümünün 70'inci maddesinde; "Subay ve astsubayların garnizonlarda kalma süreleri: 1 'inci ve 2 'nci derece garnizonlarda 5 yıl, 3 'üncü ve 4 'üncü derece garnizonlarda 4 yıl, 5 'inci derece garnizonlarda 3 yıldır. Subay ve astsubaylar bu garnizonlarda görevin özelliğine de bağlı kalarak sıra ile hizmet görecek şekilde atanmaya tabi tutulurlar. Görevin özelliğine göre garnizonlardaki bu süreler, 23 'üncü maddede belirtilen bağlayıcı sebepler mevcut değilse, aynı statüye bağlı diğer subay ve astsubayların haklarını ihlal etmemek kaydı ile uzatılabilir. " Düzenlemesi yer almaktadır.

HKY 12-3 (D) Subay ve Astsubay Atama Esasları Yönergesinin 'Astsubaylara Ait Atama Prensipleri" başlıklı maddesinin h. bendinde;

"Garnizonlara yapılacak atamalarda sıra;

(1) 1 'inci, 2 'nci ve 3 'üncü dereceli garnizonlar için atama safahatı uygun istekli personel sayısının yetersiz kalması durumunda, her garnizon ayrı ayrı değerlendirilerek o garnizonda en uzun kalışlı personelden, kalış sürelerinin aynı olması hâlinde en kıdemli personelden.....başlamak üzere belirlenir."

Düzenlemesi,

Aynı Yönergenin Üçüncü bölümünün 1'inci maddesinin r fıkrasında; "kadro görev yerlerinde istihdam edilecek personelin ataması, subaylar için EK Kıta komutanlığı olmayan -D, astsubaylar için EK-E'de gösterilen kadrolara yapılır. Kıta komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinde istihdam edilecek personel statüsüne geçen subay ve astsubay, atamak olduğu birlikte uygun kadro görev yeri yok ise, birlik komutanlığı emrine alınıp hastalık ve arızalarına uygun yerlerde görevlendirilebilir. Bahsi geçen personelin durumu, garnizon hizmet süresi de dikkate alınarak atama dönemi veya atama dönemi dışında değerlendirilebilir. " Düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde davacının atama işlemini; işlemin alınma ayağı açısından değerlendirdiğimizde; davacının 2005 yılından itibaren Malatya Garnizonunda görev yaptığı, garnizonda asgari kalış süresini doldurduğu, diğer yandan Malatya'nın 4'üncü derece garnizon olarak en fazla tercih edilen garnizonlardan olduğu, davacının kendi ihtisasıyla ilgili emsalleri arasında Malatya'da en fazla kalan personel statüsünde olduğu, İdarenin 2012 yılında 481/x0 ihtisasında bulunup ta 7 yıl ve üzeri kalan tüm personeli atamaya tabi tuttuğu, davacının emsal olarak gösterdiği ve 7 yıldan fazla görev yapan personelin ise başka garnizonlarda görev yaptıkları, dolayısıyla Malatya Garnizonu açısından emsal teşkil etmediği, buna göre; davacının bulunduğu garnizondan alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Yapılan atama işlemini verilme ayığı açısından değerlendirdiğimizde; davacının safahatına bakıldığında daha önce 3 ve 1'inci dereceli garnizonlarda görev yapmadığı, buna göre atamada planlı değişim ilkesi gereği idarenin davacıyı 3 veya 1'inci dereceli garnizonlardan birisine vermesi gerektiği, davalı idarenin de 3'üncü dereceli garnizonu tercih ettiği, dolayısıyla davacının 3'üncü derece garnizona atandırılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Davacı hakkında düzenlenen 28.01.2008 tarihli 329 nolu sağlık kurulu raporunda; "sınıfının kıta komutanlığı olmayan uygun kadro ve görev yerlerinde görevlendirilmesi uygundur" kararının belirtildiği, buna göre davacının kıta komutanlığı olmayan uygun kadro ve görev yerlerine atanması gerektiği, davacının atandığı görev yerini raporu açısından değerlendirdiğimizde; istihkam sınıfı astsubaylar için HKY 12-3 (D) Subay ve Astsubay Atama Esasları Yönergesinin EK-E'sinde yer alan listede "Birlik Harekât Plan Proje, Eğitim Amirliği, İş Hazırlama Kısım Amirliği ve İş Kontrol Amirliği Kadroları"nın kıta olmayan görevler olarak sayıldığı, davacının da atandığı Hv.Er Eğt.Tug.K.lığı Des.Grp.K.lığı İs.Bkm.Bl.K.Pl.Prj. ve İş.Kont.Ks.nm bu listede yer aldığı, davacının bu birliğe verilmesinde hukuka ayıkırlılık bulunmadığı, ancak davacının yukarıda belirtilen yönetmelik hükmü gereği belirli bir kadroya atanması gerektiği, davacının ise ara kararı üzerine verilen cevabı yazı ekinde gönderilen belgelerden anlaşıldığı üzere İş.Kont.Ks. Emrine atandığı, Atama Yönergesinin Üçüncü bölümünün l'inci maddesinin r fıkrasındaki düzenlemenin; atama dönemi geçtikten veya atama dönemi gelmeden önce alman raporlar sonrasında yapılacak atamayı düzenlediği, davacının raporunu bilen idarenin, genel atama döneminde davacıyı raporuna uygun şekilde emre değil de doğrudan kadroya ataması gerektiği, diğer yandan davacının atandığı yerde boş kadro olarak "Üçvş." Kadrosunun bulunduğu, buranın da davacının rütbesine uygun olmadığı, sonuç olarak davacının atama işleminin "Emre atama" açısından hukuka aykırı olduğu kanaatine varılmıştır.

Diğer yandan davacı vekili Kütahya'nın sıcaklık durumunu belirterek davacının Kütahya'ya atanmaması gerektiğini ileri sürmüş ise de; raporda davacının hangi sıcaklıkta çalışacağına ilişkin bir kayıt bulunmadığı, davacının çocuğuna ilişkin sunmuş olduğu raporunun ise atamaya esas teşkil eden rapor niteliğinde olmadığı anlaşılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacının Malatya 7'inci Ana Jet Üs K.lığından Kütahya Hv.Er Eğt.Tug.K.lığı Des.Grp.K.lığı İs.Bkm.Bl.K.Pl.Prj. ve İş.Kont.Ks. Emrine yapılan atama işleminin iptaline,

10 NİSAN 2013 tarihinde Üye Hv.Mu.Kur.Alb. Ali BOZKURT ve Topçu Kur.Yb. Salih BUÇUKOGLU 'nun karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.


KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen atama işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılamadık. 10.04.2013 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy