Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/815 Esas 2013/91 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 815
Karar No: 2013 / 91
Karar Tarihi: 22.01.2013

(926 S. K. m. 36) (2547 S. K. m. 3) (Subay Sicil Yönetmeliği m. 4, 5, 6, 116) (Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği m. 18)

Davacı, 17.05.2012 tarihinde kayda geçen dava dilekçesiyle özetle; Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalında başlamış olduğu doktora öğrenimini 18.07.2011 tarihinde tamamlayarak mezun olduğunu, doktora öğrenimi kıdemi verilmesi için yapmış olduğu müracaatının herhangi bir yasal engel bulunmamasına rağmen davalı idarece 20.03.2012 tarihli cevabi yazı ile reddedildiğini, doktora öğrenim kıdemi verilmemesi yönünde tesis edilen bahse konu işlemin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi, AYİM 1 ’inci Dairesinin 12.06.2012 tarih ve 2012/815 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyada mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Öğ. Yzb. sınıf ve rütbesinde bulunan davacının 03.08.2005 tarihinde Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalında tamamlamış olduğu yüksek lisans öğrenimi nedeniyle 02.03.2006 tarihinde 03.08.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıl yüksek lisans öğrenim kıdemi aldığı, bilahare Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalında 13.09.2006 tarihinde başlamış olduğu doktora öğrenimini 18.07.2011 tarihinde tamamlayarak mezun olduğu, doktora öğrenimi kıdemi verilmesi için 12.08.2011 tarihinde davalı idareye yapılan müracaatın 20.03.2012 tarihli cevabi yazı ile reddedilmesi üzerine AYİM’de bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

926 sayılı Kanunun 36/d maddesi (Değişik: 5621-5.4.2007); “Kuvvet Harp Akademileri öğrenimini tamamlayıp kurmaylığı onaylanan subaylara iki yıl, bunlardan Silâhlı Kuvvetler Akademisinden mezun olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl;

Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen ve iki yarı yıllık programı içeren komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimini bitiren subaylara bir yıl;

Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan bilim dallarında yüksek lisans öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükâfatlar ve cezalar ile Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı namına ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylara bir yıl, bunlardan doktora yapanlara bir yıl, doğrudan doktora yapanlara iki yıl, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl;

Tıpta uzmanlık belgesi alanlara, diş tabipliğinde, veterinerlikte, eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl;

kıdem verilir.

...” hükmünü taşımaktadır.

Diğer taraftan, konuya ilişkin daha ayrıntılı düzenlemeler içeren Subay Sicil Yönetmeliğinin 116 ncı maddesinin (b) fıkrası; “b) Lisansüstü öğrenim kıdeminin verilme usul, esas ve şartları:

4) Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının insan gücü temin ve yetiştirme plânlarında belirlenecek ihtiyaç duyulan dallarda yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) öğrenimi yapanlara bir yıl, yüksek lisans öğrenimi yapanlardan doktora yapanlara bir yıl, doğrudan doktora yapanlara iki yıl, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl,

5) Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının insangücü temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda, daha önce lisansüstü öğrenim yaptığı daldan farklı bir dalda, yüksek lisans veya doktora yapmak veya doçent olmak suretiyle ilave bir lisansüstü öğrenim yapan subaylara en fazla bir yıl daha

Kıdem verilir.

6) Kıdem alanların nasıpları buna göre düzeltilir.

...” düzenlemesini içermekte iken;

5621 sayılı Kanun ile 926 sayılı TSK Personel Kanununun 36 ncı maddesinin (d) fıkrasında yapılan değişikliğe paralel olarak 09.06.2008 gün ve 2691 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Subay Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesi ile değişikliğe uğramış ve bu değişiklik sonrasında Subay Sicil Yönetmeliğinin 116 ncı maddesinin (b) fıkrası; "Lisansüstü öğrenim kıdeminin verilme usul, esas ve şartları:

4)Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek bilim dallarında yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükâfatlar ve cezalan ile Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı namına ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylara bir yıl kıdem verilir. Bu şekilde kıdem almış olanlardan, kıdem almış olduğu yüksek lisans bilim dalına dayalı olarak doktora yapanlara bir yıl daha, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir.

5) Aynı bilim dalında yüksek lisans eğitimi yapmaksızın doğrudan doktora yapanlardan; daha önce farklı bir bilim dalından yüksek lisans öğrenim kıdemi almış olanlara bir yıl, daha önceden yüksek lisans öğrenim kıdemi almamış olanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl daha olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir. Doğrudan doktora nedeniyle iki yıl kıdem alan personel yüksek lisans eğitimi kıdemini de almış sayılır.

6) Temin ve Yetiştirme Planlarında belirlenen bilim dallarından birinde kendi nam ve hesabına yüksek lisans yapanlardan, bu Yönetmelikteki ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğindeki şartları taşımaması nedeniyle kıdem alamayan personele, yüksek lisans eğitimine dayalı olarak daha sonra bitireceği doktora nedeniyle de kıdem verilmez.

Ancak 17 Kasım 2007 tarihine kadar başvurarak yüksek lisans kıdemi almış olan personele; yüksek lisans kıdemi aldığı bilim dalının, doktora kıdemi almak için müracaat ettiği tarihteki temin ve yetiştirme planında bulunması koşulu ile, kıdem almış olduğu yüksek lisans eğitimine dayalı olarak yapacağı doktora için bir yıl kıdem verilir.

7) Bir personel birden fazla yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) veya doktora kıdemi alamaz.

8) Kıdem alanların nasıpları buna göre düzeltilir.

...” şeklini almıştır.

Dava konusu uyuşmazlığın çözümü davacının doktora öğrenim kıdemi verilmesi yönündeki talebinin Subay Sicil Yönetmeliğinin yukarıda ifade edilen 4, 5 ve 6”ncı maddelerinden hangisine göre değerlendirilmesi gerektiği noktasında düğümlenmektedir.

Davacının, kontenjana girerek yüksek lisans öğrenim kıdemi almış bir personel olmadığı dolayısıyla Subay Sicil Yönetmeliğinin 116 ncı madde (b/4) bendi hükümlerine göre doktora kıdemi almasının mümkün olmadığı konusunda bir tereddüt bulunmamaktadır.

Dava dosyasında mevcut KKK.lığının 20.03.2012 tarih ve PER: 1430- 89041-12/Tyn.D.Sicil ve Kd.Ş.Sb.Ks. sayılı yazısında; konu ile ilgili olarak YÖK Başkanlığının cevabi yazısında tamamlamış olduğu doktora programının kıdem aldığı yüksek lisans eğitimine dayalı veya devamı niteliğinde olmadığının belirtilmiş olması gerekçesiyle davacıya doktora öğrenimi kıdem verilmemiş olduğunun bildirildiği görülmektedir. Bu itibarla; davalı idarece davacı hakkında Subay Sicil Yönetmeliğinin 116/b-6 ncı maddesi ikinci paragrafı kapsamında yapılan değerlendirmede mevzuatta öngörülen diğer şartlar yönünden doktora öğrenim kıdemi almasına engel bir hali bulunmamakla beraber yapmış olduğu doktora öğreniminin yüksek lisans öğrenimine ‘’dayalı” olmaması nedeniyle kıdem verilmemiş olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak, Subay Sicil Yönetmeliğinde geçmekte olan bahse konu “dayalı” kavramından ne anlaşılması gerektiği noktasında ilgili mevzuat hükümlerine bakıldığında; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 3/(t)-(2) maddesinde “Doktora” kavramının ‘’Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisans veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.” şeklinde tanımlanmış olduğu; Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 18/b maddesinde de doktora programlarının, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 adet dersi, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 42 kredilik 14 adet dersi kapsayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda, dava dosyasında mevcut davacının doktora programına ilişkin mezuniyet transkript belgesi incelendiğinde; öğrenim süresinin 4 yarıyıllık (2 yıllık) programı kapsadığı, kredili ders safhasının toplam 10 adet dersten ve 24 krediden oluştuğu görülmektedir. Şu halde, açıklanan mevzuat hükümlerine nazaran davacının mezun olduğu doktora programının lisans derecesi ile kabul edilen doğrudan doktora programı olmayıp daha önce mezun olduğu ve kıdem aldığı yüksek lisans öğrenimine dayalı olduğunun kabulü gerektiği değerlendirilmiştir.

Bu itibarla; Subay Sicil Yönetmeliğin 116’ncı maddesinin (b) fıkrasının (6) numaralı bendinin ikinci paragrafı uyarınca 5621 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre (17 Kasım 2007 tarihine kadar müracaat ederek) yüksek lisans kıdemi alan ve bu yüksek lisans öğrenimlerine dayalı olarak doktora öğrenimi yapanlara da doktora öğrenimi nedeniyle bir yıl kıdem verilmesinin gerektiği; bu kapsamda 5621 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre yüksek lisans öğrenim kıdemi alan davacıya, yüksek lisans öğrenimine dayalı olarak gördüğü ve 5621 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra bitirip kıdem almak için müracaat ettiği doktora öğrenimi nedeniyle bir yılkıdem verilmesinin gerektiği, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan doktora öğrenimi kıdemi verilmemesi işleminin İPTALİNE,22 OCAK 2013 tarihinde Üyeler Hv.Mu.Kur.Alb. Ali BOZKURT ve Top.Kur.Yb. Salih BUÇUKOGLU’nun karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen kıdem verilmemesi işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılamadık. 22 Ocak 2013 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy