Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/767 Esas 2012/1439 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 767
Karar No: 2012 / 1439
Karar Tarihi: 06.12.2012

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 14)

Davacı, 21.05.2012 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; Kara Kuvvetleri Komutanlığının 07 Mayıs 2012 tarihli emri ile Kara-Net ortamında 11 Mayıs 2012 günü yayınlanan 2012 yılı genel atamalarında, garnizon hizmet süresini doldurmasından dolayı TSK Van Asker Hastanesi Baştabipliği İdare Amirliği Per.Ks.A.lığından İstanbul/Avcılar Askerlik Şubesi Başkanlığı Per.İd.İşler Ks.Per.ve İd.İşl.Astsb.lığına atandığını, aynı sınıftan personel astsubayların istekli oldukları 1'inci sırada yer alan Ankara garnizonuna atamaları yapılırken kendi atamasının atanma istek formunda belirttiği yerlerin dışında istemediği İstanbul/Avcılar'a yapıldığını, Van garnizonunda deprem yaşadığını, atandığı İstanbul/Avcılar bölgesinin de deprem bölgesi olduğunu, bu itibarla istek dışı olarak İstanbul/Avcılar'a yapılan atama işleminin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM 1'inci Dairesinin 05.06.2012 gün ve 2012/767 Esas sayılı kararıyla yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Per.Bşçvş. sınıf ve rütbesinde bulunan davacının Van(SHG) garnizonundaki garnizon hizmet süresini tamamlaması nedeniyle 2012 yılı genel atamalarıyla Van Asker Hastanesi Baştabipliği İdare Amirliği Per.Ks.A.lığından İstanbul/Avcılar(l 'inci derece) Askerlik Şubesi Başkanlığı Per.İd.İşler Ks.Per.ve İd.İşl.Astsb.lığı görevine atandırılması üzerine bahse konu atama işleminin iptali istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli subay ve astsubayların atamalarında dikkate alınacak hususlar, 926 sayılı TSK. Personel Kanunun 118'inci maddesinde ve aynı Kanunun 119'uncu maddesine dayanılarak çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

926 sayılı TSK. Personel Kanununun 118'inci maddesi; Subayların ve astsubayların atanma ve yer değiştirmeleri, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak; memleketin ekonomik, sosyal, iklim ve ulaştırma durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara aşağıdaki esaslar da dikkat nazara alınarak sıra ile yapılır: a) Meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı, b) Sağlık durumu, c) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, d) İstekli bulunduğu yerler hükmüne amirdir.

Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır, a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları. c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç) Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları. e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler... hükmünü,

Aynı Yönetmeliğin 5'inci maddesi (Kadroya göre atama ilkesi);

Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıta, karargâh ve kurumlara kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz.,

6 ncı maddesi (Hizmet ihtiyacına göre değişik garnizonlara atama ilkesi);

Subay ve astsubaylar; Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmet ihtiyacı esas alınarak ve bu Yönetmelikte düzenlenmiş esaslar kapsamında, meslek hayatları boyunca değişik garnizonlarda vazife görecek şekilde atama işlemine tabi tutulurlar, hükmünü,

9'uncu maddesi de (Hizmet safahatı puanı ilkesi); Kritik/kilit kadrolar hariç olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan atamalarda, aynı sınıf ve ihtisasa sahip personelden aynı garnizonu tercih edenlerin atanmasında atama kriterleri içerisinde safahat puanları da göz önünde bulundurulabilir. hükmünü içermektedir.

Açıklanan mevzuat hükümlerine göre, personelin isteği de atamada bir kriterdir, ancak tek kriter değildir. Bu bağlamda idare, atama işlemini tesis ederken hizmetin aksatılmadan yürütülmesi çerçeve normunu gözeterek, diğer bir çok kriter yanında personelin safahatını, hizmet ve kadro ihtiyacı ile muvazene planı gibi diğer kriterleri de nazara almak durumundadır.

Bu çerçevede davacının atama safahatına bakıldığında; 2003-2004 yılları arasında 1'inci Komd. Tug. Hv. İnd. Tb. 1 inci Hv. İnd. Bl. 3'üncü Tk. Astsb. KAYSERİ 1 yıl, 2004-2008 yılları arasında 1'inci Komd. Tug. Hv. İnd. Tb.1'inci Hv. Ind. Bl. 2'nci Komd. Kolu Komd. Des. Unsur (Des. Unsur K.) KAYSERİ 4 yıl, 2008-2010 yılları arasında 1'inci Komd. Tug. Hv. İnd. Tb. 1'inci Hv. İnd. Bl. 2'nci Komd. Kolu 2'nci Komd. Mnv. Unsuru (Mnv. Unsur K.) KAYSERİ 2 yıl, 2009-2010 yılları arasında V inci Kor. 6'ncı Hd. A. Hav. Bl. 3'üncü 120 mm Hav. Tk. 1'inci AİM Ks. (Aİ Astsb.) VAN 1 yıl, 2010-2012 yılları arasında VAN As. Hst. Hst. İdare A. Per. Ks. (Ks. A.) olarak (sıralı hizmet garnizonu hizmeti) görevini yapmış olması karşısında SHG garnizonu çıkışında daha önce görev yapmamış olması nedeniyle 1'inci derece garnizon adayı olduğu görülmektedir.

Davacı tarafından 2012 yılı genel atamalarına ilişkin olarak atanma istek formunda sırasıyla 1.Antalya (1'inci derece), 2.Alanya (2'nci derece), 3.Marmaris (2'nci derece), 4.Fethiye (2'nci derece) ve 5.Niğde (3'üncü derece) tercihlerinde bulunulmuş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, davalı idarece Antalya garnizonuna 2012 yılı genel atamalarında davacının sınıfında duyulan hizmet ihtiyacına nazaran sadece 2 astsubayın (Per.11.Kad.Kd.Bşçvş.D.G., Per.Kd.Çvş.MA.) atandırılmış olduğu ve atanan bu astsubayların hizmet safahat puanlarının davacıdan düşük olduğu; davacının safahatında Kayseri (2'nci derece) garnizonu bulunduğundan atanma önceliği 2'nci dereceli garnizonlar olmamakla beraber tercih ettiği 2'nci dereceli garnizonlardan Alanya garnizonuna atanan bir personel (Per.Bşçvş. Ö.K.)'den de hizmet safahat puanının yüksek olduğu, 3 ve 4'ncü tercihleri olan Marmaris ve Fethiye garnizonlarına da kuradan 2011 neşetli personel planlanmış olduğu, personel sınıfı astsubayların kuralarının 04.05.2012 tarihinde çekildiği ve dolayısıyla 2012 yılı genel atamaları ile bu garnizonlara personel atandırılmadığı; 5'inci tercihi olan Niğde garnizonuna ise hiçbir personelin ataması planlanmayarak 2012 yılı atamalarında atama yapılmadığı; öte yandan davacının atanmış olduğu İstanbul garnizonunda atama yapılacak 27 astsubay kadrosuna karşılık 23 personelin bu garnizonu tercih etmiş olduğu; diğer taraftan davacının dava dilekçesinde emsal gösterdiği Per.Kd.Üçvş. M.K.'in safahatında hiç 1'inci dereceli garnizon bulunmadığı ve meslek hayatının büyük bölümünün 3'üncü dereceli garnizonlarda geçmiş olması, Per.Kd.Bşçvş. Ö.A.'ın da atamaya esas sağlık raporu nedeniyle 1'inci tercihleri olan ANKARA (1'inci derece) garnizonuna atanmış oldukları, dolayısıyla bu personellerin durumunun davacı hakkında tesis edilen dava konusu atama işlemine emsal teşkil etmeyeceği göz önüne alınarak davacının atanma istek formunda tercih etmemiş olmakla beraber hizmetin aksatılmadan yürütülmesi çerçevesinde hizmet ve kadro ihtiyacı ile muvazene planı da dikkate alınarak safahatına uygun bir şekilde İstanbul/Avcılar'da (1'inci derece garnizonda) sınıf ve rütbesine uygun bir kadroya atandırılması işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE,

06 ARALIK 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy