Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/191 Esas 2012/1367 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 191
Karar No: 2012 / 1367
Karar Tarihi: 06.12.2012

(2709 S. K. m. 125) (1602 S. K. m. 21) (Subay Sicil Yönetmeliği m. 5)

Davacı, 21.12.2011 tarihinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığında, 26.12.2011 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 1997 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra 2011 yılına kadar 14 yıl süreyle bir çok sicil amirinden sicil notu aldığını; sicil sıralamasında üst sıralardayken 2011 yılı sicil sıralamasında 80 kişi gerilediğini; mesai mevhumu gözetmeksizin çalışarak kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalıştığını; sicil dönemi içerisinde hiç disiplin cezası almadığını belirterek, 2011 yılı sicil üstü sicil işlemlerinin iptalini talep etmiştir.

Dava dosyası, özlük dosyaları ile sicil belge ve defterlerinin incelenmesi neticesinde; davacının 1998 yılından itibaren sicil almaya başladığı, dava konusu 2011 yılı sicil döneminde; 1'inci sicil üstlerince; 10.03.2011 tarihinde tam nota yakın çok iyi seviyesinde görevden ayrılma sicili düzenlendiği, sicil belgesinin olumsuz kabul edilen alt kıstaslarına işaretleme yapılmadığı ve ilave kanaat belirtilmediği, normal yıllık sicilinde ise yeterli süre çalışma şartı gerçekleşmediğinden henüz kanaat edinemedim şeklinde sicil düzenlendiği; 10.03.2011 tarihinde düzenlenen görevden ayrılma sicilinde 2'nci sicil üstünün 1'inci sicil üstünün değerlendirmelerine katıldığı ve ilave kanaat belirtmediği, normal yıllık sicilinde ise yeterli süre çalışma şartı gerçekleşmediğinden henüz kanaat edinemedim şeklinde sicil düzenlendiği; bu sicil döneminde 3 adet takdirinin bulunduğu ve cezasının bulunmadığı; mesleki safahatı süresince 70 adet takdirinin, 4 adet Şerit Rozetinin, 3 adet Ödülünün bulunduğu ve cezasının bulunmadığı görülmüştür.

Subay Sicil Yönetmeliğinin Sicil Üstlerinin Görev ve Sorumluluğu başlıklı 5'inci maddesinde; Sicil üstleri emri altındakiler hakkında sicil düzenlerken; üstlük ve komutanlığın en önemli olan özel yetkilerinden birini kullanırlar. Sicil üstleri; bu görevin önemini göz önünde tutarak, sicil belgelerindeki nitelikleri tam bir tarafsızlık, adalet ve vicdani kanaatle değerlendirmekten sorumludurlar. Aksi durum, ehliyetli olmayanların layık olmadıkları rütbe ve makamlara yükselmelerini, dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetenekten yoksun kişilerin elinde görevini yapamaz duruma düşmesi sonucunu doğurur. Hissi ve aşırı merhamet duygusuyla verilecek sicillerin, hak eden başka personelin hakkını ihlal edeceği, daima göz önünde bulundurulur... denilmektedir.

Bilindiği üzere, askerlik müessesesinde her türlü yükselme, taltif, yurtiçi ve yurtdışı kurs, öğrenim ve görevlendirmelerde personelin sicilleri büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle sicil üstleri üstlük ve komutanlığın en önemli özel yetkilerinden olan sicil verme yetkisini kullanırken mutlaka objektif olmak durumundadırlar. Ayrıca her ne kadar sicil işlemlerinin idarenin diğer işlemlerine göre takdir yetkisinin daha yoğun olarak kullanıldığı işlemler grubunda olması ve T.C.Anayasasının 125/4 ve 1602 sayılı Kanunun 21/2'nci maddelerinde belirtildiği üzere, takdir yetkisini ortadan kaldıracak biçimde yargı kararı verilemeyeceği göz önünde tutulsa da, burada denetlenemeyecek olan husus hukuka uygun kullanıldığı tespit edilen takdir yetkisi olup, bu yetkinin hukuka aykırı kullanıldığının anlaşılması halinde, idarenin sicil tanzimi konusundaki takdir yetkisi de denetlenebilecektir.

Sicil işlemlerindeki hukuka aykırılığın kendisini gösterdiği durum ise; uzun yıllar boyunca belirgin bir çoğunlukta çok yüksek sicil notları ve olumlu kanaatler ile takdir edilen personelin, genel gidişata ve uygulamaya istisna teşkil edecek biçimde ve göze çarpacak nitelikte, ayrıca birden bire düşüşü açıklayan makul nedenler öne sürülmeksizin düşük sicil notları ile takdir edilmesi ve hakkında olumsuz kanaatlerin belirtilmiş olmasıdır.

Yukarıda belirtilen ölçütler doğrultusunda dava konusu sicil işlemleri değerlendirildiğinde; 2011 yılı sicil döneminde 1'inci ve 2'nci sicil üstlerince yapılan görevden ayrılma sicil değerlendirmelerinin (işaretlemelerin ve bunların nota tahvil edilmesi sonucunda ortaya çıkan sicil puanının) tam nota yakın çok iyi seviyesinde olmakla, ortaya çıkan sicil notlarının davacının genel sicil alma eğilimi ile uyumlu olduğu, sicil safahatı içerisinde ani ve açık bir düşüş meydana getirmediği, birkaç puanlık farkın sicil üstlerinin takdir yetkisinde olduğu değerlendirilerek, 2011 yılı sicil üstü sicil işlemlerinde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan 2011 yılı sicil üstü sicil işlemlerinin iptali isteminin REDDİNE,

06 ARALIK 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy