Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2012/1511 Esas 2012/1440 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2012/ 1511
Karar No: 2012 / 1440
Karar Tarihi: 11.12.2012

(1602 S. K. m. 40, 45, 62)

Davacı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesine 23 Kasım 2012 tarihinde sunduğu, 29 Kasım 2012 tarihinde de Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; kendisine 13 Temmuz 2012 tarihinde sınıfının kıta komutanlığı olmayan, uygun kadrolarında görevlendirilmesi uygundur raporu verildiğini, 2012 yılı Ağustos atamaları ile 2'inci Zırhlı Tugay 1'inci Tank Taburu Karargâh Lojistik Kısmına ikmal astsubayı olarak atamasının yapıldığını, kıta komutanlığı olmayan kadrolara görevlendirilecek astsubaylar için tespit edilen görev yerleri çizelgesinin açıkça hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, KKY 52-3 (B) K.K. Subay Astsubay Atama Yönergesinin EK M.sinde yer alan Astsubaylar için tespit edilen görev yerleri çizelgesinin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyası AYİM Genel Sekreterliğinin 07 Aralık 2012 tarihli yazısıyla 1602 sayılı Kanununun 62'inci maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmek üzere Dairemize gönderilmiştir. Ancak açılan davada süre aşımı bulunması nedeniyle öncelikle bu açıdan davanın incelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

Bu bağlamda sürelere ilişkin mevzuata baktığımızda; 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 40'ıncı maddesinin ikinci fıkrasında: Kanuna göre ilanı gereken düzenleyici ve genel tasarruflara karşı, ilan tarihini izleyen günden itibaren altmış gün içinde dava açılabilir. Ancak bu tasarrufların kendilerine uygulanması üzerine, ilgililer düzenleyici tasarruf veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açmakta muhtardırlar, ilgililer ayrıca düzenleyici tasarrufun kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir düzenleme yapılmasını uygulamadan itibaren altmış gün içinde idareden isteyebilirler. Bu isteklerinin reddi veya altmış gün içinde cevap verilmemesi halinde altmış günün bitiminden itibaren isteklerinin yerine getirilmemesi yolundaki işleme karşı altmış gün içinde dava açabilirler. Düzenleyici tasarrufun kaldırılmaması, değiştirilmemesi veya dava yoluyla iptal edilmemiş olması bu tasarrufa dayalı işlemin iptaline engel olmaz. düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen düzenleme çerçevesinde, ilanı gereken düzenleyici işlemlerde, idari dava açma süresi ilan tarihini izleyen günden başlayarak altmış gün olarak belirlenmiştir. Ancak mevcut yasal düzenlemeye göre ilan tarihini izleyen günden itibaren hesaplanacak olan idari dava açma süresi içerisinde dava açılmamış olması, dava hakkının tümüyle kaybedilmesi sonucunu ortaya çıkarmamaktadır. Nitekim ilgililere düzenleyici işlemlerin uygulanması durumunda, yeni bir dava hakkı daha tanınmaktadır. İdari dava süresi geçmiş düzenleyici işlemlere (düzenleyici tasarruflara) karşı dava açılabilmesi için ortada bir uygulama işleminin bulunması ve ilgilinin de bu emrin uygulanmasından sonra 60 gün içinde davasını açması gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde davacının açmış olduğu davaya baktığımızda; KKY 52-3 (B) K.K. Subay Astsubay Atama Yönergesinin 2006 yılında yayınlanmasından sonra, genel düzenleyici bu işlemin iptali için davacı tarafından dava açılmadığı, ancak 13 Temmuz 2012 tarihinde sınıfının kıta komutanlığı olmayan, uygun kadrolarında görevlendirilmesi uygundur raporu alması üzerine genel düzenleyici tasarruf olan KKY 52-3 (B) K.K. Subay Astsubay Atama Yönergesinin EK M.'sinde belirtilen astsubaylar için sınıfının kıta komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinde görevlendirilecek astsubaylar için tespit edilen görev yerleri çizelgesinin davacı hakkında uygulanarak, davacının 2'inci Zırhlı Tugay 2'nci Tank Tb.2'nci Tnk. Bl. (Ks.K)'dan aynı birlikte 1'inci TnkTb. Tb.Kh.Loj.Ks. (İkm.Astsb)'lığına atandığı, atamaya ilişkin emrin 13 Ağustos 2012 tarihinde yayınlandığı, emrin davacıya 14 Ağustos 2012 tarihinde tebliğ edildiği, yukarıda belirtilen mevzuat gereği davacının emrin kendisine tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde en geç 15 Ekim 2012 tarihinde Yönerge hükmünün iptali için davasını açması gerektiği, ancak davacının 60 günlük süreyi geçirdikten sonra 23 Kasım 2012 tarihinde davasını açtığı, buna göre davanın 60 günlük dava açma süresinin geçirilmesinden sonra açılması nedeniyle davada süre aşımı bulunulduğu sonucuna varılmıştır.

1602 sayılı AYİM Kanununun 45'inci maddesi sürenin geçirilmesi halinde davanın reddine karar verileceğini öngördüğünden;

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davanın süre aşımı nedeniyle REDDİNE,

11 Aralık 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy