Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2011/347 Esas 2011/1557 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2011/ 347
Karar No: 2011 / 1557
Karar Tarihi: 04.10.2011

(Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 4, 8, 15)

Davacı, 21.01.2011 tarihinde kayda geçen dava dilekçesi ile cevaba cevap dilekçesinde özetle; Sakarya İl J.K.lığında görev yaparken garnizon hizmet süresinin dolması üzerine 2008 yılı genel atamaları ile Ankara İl J.K.lığı emrine atandığını, sağlık sorunlarına bağlı olarak verilen hava değişimleri nedeniyle bu görev yerine gecikmeli olarak 30.12.2009 tarihinde katılabildiğini, Ankara Şereflikoçhisar İlçe J.K.lığında istihdam edildiğini ve buradaki görevine devam ederken 2011 yılı atamaları için doğu illerine atanamaya yönelik kafi hazırlık tebligatı yapıldığını, atama mevzuatına göre bir garnizonda 2 yıldan az görev yapanların atamaya tabi tutulamayacağını, kendisinin Ankara Şereflikoçhisar'daki görev süresinin ilişik keseceği Temmuz 2011 tarihinde 18 ay olacağını, bu nedenle kendisine doğu illerine atanmak üzere kati hazırlık tebligatı verilmesi işleminin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

Dairemizin 15.02.2011 tarihli, 2011/347 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Ankara İl J.K.lığı emrinde görev yapmakta olan davacıya, davalı idarece 2011 yılı genel atamalarına esas olmak üzere sıralı hizmet garnizonuna kafi hazırlık tebligatı yapılması üzerine işbu kati hazırlık tebligatı işleminin iptali istemi ile davanın açıldığı anlaşılmıştır.

J.Gn.K.lığı Atama Yönergesi'nin 5'nci Bölüm 3/e maddesi; Sıralı Hizmet Garnizonları Hazırlık Tebligatları:

(1) Genel atamalarda sıralı hizmet garnizonlarına gidecek subay, astsubay ve uzman jandarma miktarları, sınıf ve branşlarına uygun olarak kadro, ihtiyaç ve o yılın birlik destekleme oranları doğrultusunda tespit edilir. İstifa ve emekli miktarı dikkate alınarak sırası gelen yeterli sayıda personele her yılın en geç Mart ayı sonuna kadar Kati veya Muhtemel tebligatları verilir. Ancak, asayiş görevi ve zorunlu durumlarda tebligat şartı aranmaz.

(2) Sıralı hizmet garnizonlarına ilk defa gideceklerin atamaları kur'a ile veya kur'a ile belirlenen sıralı hizmet garnizonuna giriş öncelik sırasına göre yapılır.

(3) Hazırlık tebligatları ihtiyaç duyulan rütbe ve kıdem ihtiyacını karşılayan nasıplılar arasından,

(a) Sınıf/Branş/İhtisas,

(b) Rütbe,

(c) Tamamlanmış hizmet sayısı,

(ç) Sıralı hizmet garnizonuna en son gidiş yılı,

(d) Nasıp,

(e) Mezuniyet

Sıralı hizmet garnizonu hizmet puanı göz önünde bulundurularak ve bu öncelik sırasına göre verilir.

(4) Hazırlık tebligat sırası statülerine göre aşağıda belirtilen rütbe ve kıdem aralıklarında planlanır.

(a) Subaylar:

(b) Jandarma Astsubaylar ile Teknik ve Yardımcı Sınıf Astsubaylar:

(I) II Kademeli Kıdemli Başçavuşlar

(II) I Kademeli Kıdemli Başçavuşlar

(III) Kıdemli Başçavuşlar

(IV) Kademeli Başçavuşlar

(V) Başçavuşlar

(VI) Kıdemli Üstçavuşlar

(VII) Üstçavuşlar

(VIII) Astsubay Kıdemli Çavuşlar

(IX) Astsubay Çavuşlar

(6) 1, 2 ve 3'üncü derece garnizonlar içerisinde atama gören personele bulunduğu yeni garnizonda iki yılını doldurmamışsa tebligat verilmez. Ancak;

(a) Kendi isteğiyle 1, 2 ve 3'üncü derece garnizonlar içerisinde atama gören personel,

(b) Kendi kusuru sonucu (Disiplinsizlik, bulunduğu görevde saygınlığını yitirmek vb. sebeple) Sıralı sicil üstlerince görevde verimli olmadığı tespit edilen personelden (yapılan ikaz ve cezalara rağmen düzelmeyen) görevden alınarak, başka bir garnizona atandırılanlara iki yılını doldurması beklenmeden tebligat verilebilir. hükmünü amirdir.

Davacı, Atama Yönetmeliği'nin 4 ve 8'inci maddelerinde yer alan düzenlemeler karşısında 30.12.2009 tarihinde katıldığı Ankara garnizonundan iki yıldan önce ilişik kesmesine yol açacak şekilde atama tebligatı yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmektedir.

Ancak, davacının Sakarya'dan Ankara'ya ataması 2008 yılı atamaları kapsamında yapılmış, davacı 30.12.2009 tarihine kadar rahatsızlığı nedeniyle hava değişimi verildiği için yeni birliğine katılamamıştır. Davacının bu durumu ile ilgili olarak Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği'nin 15'inci maddesinde düzenleme yer almaktadır. Buna göre özetle, bulundukları garnizona hava değişimi gibi zorunlu nedenlerle 30 Eylül tarihinden sonra katılanlar, 31 Aralık tarihi itibariyle hizmet süreleri tamamladıkları takdirde o yılın atama planlamasına alınabilmektedirler. Paralel bir düzenleme, Jandarma Atama Yönergesi'nin 3'üncü bölüm 3/g maddesinde de yer almaktadır.

Bu nedenle, 2008 yılı atamaları ile atandığı Ankara garnizonuna sağlık sorunları nedeniyle 30.12.2009 tarihinde katılan davacıya, 31.12.2011 tarihinde 2 yıllık asgari süresini tamamlayacak olması karşısında, sıralı hizmet garnizonu hizmet puanı ve bir önceki sıralı hizmet garnizonuna giriş tarihi esas alınarak emsalleri ile birlikte değerlendirilmesi sonucunda ve hizmetin aksatılmadan yürütülmesi çerçeve normuna uygun olarak sıralı hizmet garnizon görevi ihtiyacına binaen 2011 yılı atamalarına esas olmak üzere sıralı hizmet garnizonu kati hazırlık tebligatı yapılmış olmasının hukuka ve mevzuata uyarlı olduğu anlaşıldığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle,

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE,

04 EKİM 2011 tarihinde karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy