Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2011/1603 Esas 2012/180 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2011/ 1603
Karar No: 2012 / 180
Karar Tarihi: 21.02.2012

(926 S. K. m. 38) (Subay Sicil Yönetmeliği m. 116)

Davacı, 5 Ekim 2011 tarihinde Van Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı, 11 Ekim 2011 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına geçen dava dilekçesinde, özetle; 2009 yılı genel atamalarıyla Van Jandarma Filo K.lığına atandığını; halen bu görevi yürüttüğünü; 2010 yılı kıdem sıralamasında jandarma sınıfı subaylar arasında dördüncü olmasına rağmen J-Net ortamında açıklanan üstün başarılı personel listesinde, bir yıl evvelki sıralamada önünde ve arkasında bulunan kişilere kıdem verildiğini öğrendiğini; yapılan işlemin TSK Personel Kanunu'nun 38'nci ve Subay Sicil Yönetmeliğinin 116'ncı maddesine aykırı olduğunu belirtmek suretiyle üstün başarı kıdemi verilmemesi işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; 2011 yılında üstün başarı kıdeminden yararlanma sırasında bulunan davacının, yükselmeye esas naspı 30 Ağustos 2006 olan diğer muharip sınıf (pilot, istihkam, muhabere) jandarma üsteğmenler ile sıralamaya tabi tutulduğu, toplam 17 personeli kapsayan Üstün Başarılı Personel Sıralama Formunda 3'üncü sırada bulunan davacının üstün başarı kıdemi alamadığı, mevcut personel sayısına oranla, üstün başarı kıdemi alacak kontenjan sayısının mevzuat çerçevesinde 2 olarak belirlendiği, davacının iki kişilik kontenjana giremediği, ilk iki sırada bulunan personele üstün başarı kıdemi verildiği, bunun üzerine davacının üstün başarı kıdemi verilmemesi işleminin iptali istemiyle işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

926 sayılı TSK. Personel Kanununun Subayların Rütbe terfii Şartları ve Esaslarını düzenleyen 38'inci maddesinin (c) fıkrasında; / Üstün başarılı üsteğmen, yüzbaşı ve binbaşıların terfi esasları: Üsteğmen, yüzbaşı ve binbaşıların bu rütbelerine ait bekleme sürelerinin bitiminden bir yıl önce bu rütbelere ait her yılki sicil notu, sicil tam notunun yüzde doksan beş ve daha yukarısı ve sicil notu ortalaması da sicil tam notunun yüzde doksan ve daha yukarısı olanlardan; bu rütbelerde en az iki ayrı birinci veya ikinci sicil üstünden sicil notu alanlar veya rütbe bekleme süresinin bitiminden bir yıl önce alacak olanlar, sicil notu ortalaması en üstün olandan başlanarak rütbelerine göre kendi sınıfları içerisinde ayrı ayrı sıralanırlar. Bu şekilde sıralanan subaylardan, sicil notu ortalaması en üstün olanlardan başlanmak suretiyle kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanı tarafından uygun görülenler, kendi sınıf mevcudunun, muharip sınıflar için yüzde sekizi, yardımcı sınıflar için yüzde dördü oranında bir üst rütbeye yükseltilebilirler. / Her yıl düzenlenecek sicil belgelerinin şekli ve muhtevası ile sınıf, rütbe ve görevlerin özelliklerine göre ne surette, kimler tarafından, hangi zamanlarda doldurulacağı, sicil notunun verilme esasları ve birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sebeplerle terfi edemeyenlerin gelecek yıldaki terfi işlemlerinin ne şekilde yapılacağı, sivil değerlendirme denetleme kurullarının kuruluş ve çalışma esasları ile görevleri ve ayrıca üstün başarı sebebiyle terfi usul ve şartlan Subay Sicil Yönetmeliğinde gösterilir. hükmü bulunmaktadır.

Subay Sicil Yönetmeliğinin 116'ncı maddesinin (a) fıkrasında; Üstün başarı nedeniyle terfi usul ve şartları ile lisansüstü öğrenim kıdemlerinin verilme usul, esas ve şartlan aşağıda belirtilmiştir: / a) (Değişik:15.7.2009-27289/1 md.) Üstün başarı nedeniyle terfi usul, esas ve şartları aşağıda belirtilmiştir: / Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarınca, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan terfi şartlarını haiz olan üsteğmen, yüzbaşı ve binbaşıların rütbelerine ait bekleme sürelerinin bitiminden bir yıl önce, bu rütbelere ait her yılki sicil notu, sicil tam notunun % 95 ve daha yukarısında ve sicil notu ortalaması da sicil tam notunun % 90 ve daha yukarısında olanlardan; bu rütbelerde en az iki ayrı birinci veya ikinci sicil üstünden, sicil notu alanlar veya rütbe bekleme süresinin bitiminden bir yıl önce alacak olanlar, sicil notu ortalaması en üstün olandan başlanarak rütbelerine göre kendi sınıfları içerisinde; kurmay subaylar sınıflarına bakılmaksızın kendi aralarında, muharip sınıflarda mevcudu 12 ve daha az olan sınıflar, yardımcı sınıflarda mevcudu 24 ve daha az olan sınıflar, sınıflarına bakılmaksızın birleştirilerek sıralanırlar. / Bunlardan; sicil notu ortalaması aynı olanlar, hizmette bulundukları rütbedeki geçerli sicil notlarının ortalamasına göre kendi aralarında sıralanırlar. Bu durumda da eşitlik varsa eşitlik bozuluncaya kadar sıra ile bir önceki rütbelerine ait geçerli sicil notlarının ortalamalarına bakılarak sıralama tespit edilir. Eşitliğin yine bozulmaması hâlinde bulundukları rütbede daha fazla sayıda ayrı birinci ve ikinci sicil üstünden sicil almış olanlar şeklinde sıralanırlar. Bu durumda dahi eşitlik bozulmaz ise bu Yönetmeliğin 93 üncü maddesi hükümleri uygulanır. / Bu şekilde, EK-4'de yer verilen Üstün Başarılı Personel Sıralama Formuna sıralanan subaylardan; sicil notu ortalaması en üstün olandan başlanmak suretiyle kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanınca uygun görülenler, kendi sınıf mevcudunun muharip sınıf ve kurmaylar için % 8'i, yardımcı sınıflar için % 4'ü oranında bir üst rütbeye yükseltilebilirler.

Mevcudunun az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıflarda, sıralama sonucunda aynı sınıftan birden fazla personelin kontenjana girmesi hâlinde, bu sınıftan sadece bir personel üstün başarı nedeniyle bir üst rütbeye yükseltilebilir. Kontenjanın geri kalan kısmı ise, sıralamadaki sıraya göre diğer sınıflarda kullanılabilir. Ancak mevcutlarının az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıfların toplam mevcudunun, muharip sınıflar için % 8'i, yardımcı sınıflar için % 4'ü, bir tam sayının altında küsuratlı çıkması hâlinde bu sayı, bir tam sayıya tamamlanarak dikkate alınabilir. Üstün başarı nedeniyle üst rütbeye yükseltilmede, bulunduğu rütbede daha fazla süre fiili olarak kıta komutanlığı görevi yapan personele, komando ihtisas kursu görmüş ve komando birliklerinde görev yapmış olan personele, iç güvenlik harekâtında görev yapan ve şerit rozet, madalya veya ödül ile taltif edilen personele veya subaylıkta geçen hizmet süresi fazla olan personele Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanınca öncelik verilebilir. / Müstakilen veya birleştirilerek hesaplanan sınıfların kontenjan tespitinde; / a) Muharip sınıfların % 8'i, yardımcı sınıfların % 4'ü tam sayı çıkmadığı takdirde, küsuratın üst tama çevrilmesi, / b) Rütbelerine göre muharip sınıfların ve yardımcı sınıfların küsuratının toplamı sonucu ortaya çıkan kontenjan artışının ilgili kategorideki sınıflara taksimi, / Kuvvet Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanınca sınıf özellikleri ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak yapılır. / Üstün başarı nedeniyle terfi edenlerin toplamı, o yıl rütbe bekleme süresinin bitimine bir yıl kalan üsteğmen, yüzbaşı ve binbaşılarda; kendi sınıf mevcudunun muharip sınıflar için % 8'ini, yardımcı sınıflar için % 4'ünü; eğer bu oranlar küsuratlı çıktıysa üst tama çevrilmeleri sonucu bulunan tam sayıyı geçemez. / Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı yukarıdaki esaslara göre sıralanmış olan subaylardan mahkemelerce veya disiplin amirlerince cezalandırılmış olanları, askeri veya adli mahkemelerde herhangi bir suçtan yargılanması devam edenleri seçmeyebilirler. / Üstün başarı nedeniyle terfıden üsteğmen rütbesinde bir defa, yüzbaşı rütbesinde bir defa ve binbaşı rütbesinde bir defa olmak üzere en fazla üç defa yararlanılır. düzenlemesi yer almaktadır.

Önceden jandarma sınıfına dahil olan pilot branşı 27 Ocak 2011 tarihli onayla sınıf olarak ayrılmış olup; üstün başarı kıdemi değerlendirilmesinin yapıldığı 27 Temmuz 2011 tarihinde diğer muharip sınıflar (pilot, istihkam ve muhabere) içerisinde değerlendirmeye alındığı, 2011 yılında yükselmeye esas nasbi 30 Ağustos 2006 olan diğer muharip sınıf jandarma üsteğmenlerin toplam mevcudunun 17 olduğu, Subay Sicil Yönetmeliğinin 116'ncı maddesi a/2 bendine göre 2011 yılında, 30 Ağustos 2006 nasıplı üsteğmenler için üstün başarı kontenjanının iki olarak belirlendiği, mevzuat hükümlerine uygun olarak oluşturulan Üstün Başarılı Personel Sıralamasında, davacının 3'üncü sırada bulunduğu, anılan sıralamaya uygun olarak ilk iki sırada bulunan personele üstün başarı kıdemi verildiği, kontenjana giremeyen davacının üstün başarı kıdemi almasının hukuken mümkün olmadığı, dolayısıyla dava konusu işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE, 21 ŞUBAT 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy