Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2011/1501 Esas 2012/256 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2011/ 1501
Karar No: 2012 / 256
Karar Tarihi: 29.02.2012

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 5, 14, 22)

Davacı, 28.09.2011 tarihinde Bandırma 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, 04.10.2011 tarihinde de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2002 yılında halen görev yaptığı Bandırma ...Ana Jet Üs K.lığına atandığını, sınıfı ve ihtisası ile ilgili görevlerde bulunduğunu, en son Hv.K.K.lığının 06.12.2010 tarihli nokta ataması ile ....Ana Jet Üs K.lığı Mlz. K.lığı Uçk. Bkm. K.lığı Uçk. Mht. ve Tçh. Bkm. K.lığı Uçk. Pry. Bkm. Ati. K.lığı Uçk. Mot. Bkm. ve Bores Ati. Mot. Tek. Kont. Tekns. olarak atandırıldığını, 29.06.2011-30.08.2011 tarihleri arasında Mrk.K.lığı emrinde geçici olarak görevlendirildiğini, ardından da Hv.K.K.lığının 24.08.2011 tarihli nokta atamaları ile Mrk. K.lığı emrine atandırıldığını, Mrk. K.lığının TMK'sı incelendiğinde mensubu olduğu Uçk. Bkm. sınıfının Mrk. K.lığında atamalı olarak görev yapabileceği bir kadronun bulunmadığının görüleceğini, Mrk. K.lığında Kd.Bçvş. rütbesinde piyade sınıfından bir kadro mevcudunun eksik olduğunu, piyade sınıfına ait bir kadroya atandırılmasının hukuka aykırı olduğunu, asli görevinin Jet Motor Teknisyenliği olduğunu, piyade sınıfından bir astsubayın jet motor teknisyenliğini yasalara uygun olarak yapması ne kadar mümkün ise kendisinin de piyade sınıflı bir astsubayın yapması gereken inzibat astsubaylığı görevini yasalara uygun olarak yapmasının mümkün olduğunu, tesis edilen atama işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 1'inci Dairesinin 15.11.2011 ve 2011/4349 Gensek, 2011/1501 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Uçak Bakım sınıfı ve Jet Motor Teknisyeni ihtisasına sahip olan davacının, 2002 yılı genel atamaları ile Bandırma ...Ana Jet Üs K.lığı emrinde Jet Motor Teknisyenliği kadro görev yerine atandığı, dava konusu atama işlemine kadar sınıf ve ihtisası ile ilgili olarak birlik içi intibak atamaları gördüğü, en son ....Ana Jet Üs K.lığı Mlz. K.lığı Uçk. Bkm. K.lığı Uçk. Mht. ve Tçh. Bkm. K.lığı Uçk. Pry. Bkm. Ati. K.lığı Uçk. Mot. Bkm. ve Bores Ati. Mot. Tek. Kont. Tekns.olarak görev yapmakta iken, önce 6'ncı Ana Jet Üs Kliğinin 11.07.2011 tarihli görevlendirme emri ile 29.06.2011-30.08.2011 tarihleri arasında ....Ana Jet Üs K.lığı Mrk.K.lığı emrinde geçici olarak görevlendirildiği, müteakiben de birlik komutanlığının atama teklifi üzerine Hv.K.K.lığının 24.08.2011 tarihli astsubay nokta atamaları ile .....Ana Jet Üs K.lığı Mrk.K.lığı emrine atandırıldığı, davacı tarafından bu atama işleminin iptali istemi ile süresi içerisinde AYİM'de işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun, Atamalarda dikkate alınacak hususlar başlıklı 118'inci maddesinde; subay ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak; memleketin ekonomik, sosyal, iklim ve ulaştırma durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölge ve garnizonlara; meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı, sağlık durumu, idari, asayiş ve zaruri sebepler, istekli bulunduğu yerler şeklinde esaslar da dikkate alınmak suretiyle sıra ile yapılması öngörülmüştür.

Aynı Kanunun 119'uncu maddesinde de; 118'inci maddede yazılı esaslar dahilinde bölge ve garnizonların tespiti, bölgelerin ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri ve atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususların Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanacak yönetmelik ile tespit edileceği belirtilmiştir.

926 sayılı TSK. Personel Kanununun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 18.12.2005 gün ve 26027 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin:

Atamalarda dikkate alınacak esaslar başlıklı 14'üncü maddesi; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır.

a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları,

b) Kadro ihtiyaçları,

c) Kıta hizmeti zorunluluğu,

ç) Terfi durumu,

d) Sınıf branş ve ihtisasları,

e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları,

f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler,

g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler.

Subay ve astsubaylar, kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, mümkün olduğu kadar, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askerî gazino, ve benzeri), levazım amirlikleri, ihale/muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat-emlak, asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak, son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye/belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz. hükmüne,

Kadroya göre atama ilkesi başlıklı 5'inci maddesi; Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıta, karargâh ve kurumlara kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz. hükmüne,

Atamada kadronun gerektirdiği niteliklerin dikkate alınması başlıklı 22'nci maddesi; Personel atamalarında atama yapılacak kadronun gerektirdiği nitelikler dikkate alınır. İsmen atama teklifinde bulunulmaz. hükmüne amirdir.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Görev ve sorumluluk başlıklı 4'üncü maddesinde de; Silahlı Kuvvetlere mensup subayların ve astsubayların görev ve sorumlulukları Türk Silahlı Kuvvetleri iç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile diğer kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, talimatname ve hizmet kadrolarının açıklamalarında gösterilir., hükmü yer almaktadır.

Yukarıda serdedilen mevzuat hükümlerinden, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esası ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak yapılacak atamalarda; personelin sınıf, branş ve ihtisaslarının, atama yapılacak kadronun gerektirdiği niteliklerin ve özelliklerin dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu kapsamda dava konusu atama işlemi irdelendiğinde; davacı, kadro ihtiyacına ve .. ..Ana Jet Üs K.lığının atama teklifine binaen Hv.K.K.lığının dava konusu atama işlemi ile ....Ana Jet Üs K.lığı Mrk.K.lığı emrine atandırılmış ise de; davacının sınıfının Hava Uçak Bakım sınıfı olduğu, branşının da Jet Motor Teknisyenliği olduğu, atama gördüğü Mrk.K. lığı TMK.sı incelendiğinde; davacının sınıfına ait bir kadro görev yerinin bulunmadığı, iki P.Bçvş. bir P.Kd.Bçvş. ve bir de Per.Kd.Bçvş. sınıf ve rütbeli kadro görev yerinin bulunduğu, dolayısıyla dava konusu atama işleminde; davacının sınıf, branş ve ihtisası dikkate alınmadığı gibi, atama yapılacak kadronun gerektirdiği nitelikler ve özelliklerin de dikkate alınmadığı anlaşıldığından, tesis edilen dava konusu garnizon içi atama (intibak ataması) işleminin hukuka ve mevzuata uyarlı olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan garnizon içi atama (intibak ataması) işleminin İPTALİNE,

29 ŞUBAT 2012 tarihinde Üye P.Kur. Alb. İbrahim ÖZER ve Üye Hv.Mu.Kur.Alb. Ali BOZKURT'un Karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Davaya ilişkin yapılan inceleme neticesinde;

1. Davacının; Hava Uçak Bakım sınıfı Jet Motor Teknisyeni ihtisasında, 7 ehliyet seviyesinde ve Kd.Bçvş. rütbesinde olduğu ve ....Ana Jet Üs MIz.K.Uçk.Bkm.K.lığında görevli iken Merkez Komutanlığına görevlendirildiği ve bilahare görevlendirildiği kadroya nokta atamasının yapıldığı,

2. Merkez Komutanlığındaki görevlerin 7 ehliyet seviyeli personel tarafından yürütüldüğü, ...Ana Jet Üs K.lığının personel sınıfı kadrosunun 33, mevcudun 28 olduğu ve bunlardan 19 personelin 7 ehliyet seviyesinde olduğu, piyade sınıfı kadrosunun ise 19, mevcudun 18 olduğu ve bunlardan 10 personelin 7 ehliyet seviyesinde bulunduğu, birlikte her iki ihtisasta da personel eksiğinin bulunduğu ve bu ihtisaslarda 7 ehliyet seviyeli personel sıkıntısının yaşandığı, davacının ihtisasında ise birlik kadrosunun 71, mevcudun 72 olduğu ve kadro fazlası olan bir personelin kadrosu dışında çalıştırılmasının kaçınılmaz olduğu,

3. Diğer tüm birliklerde de davacının ihtisasında kadro fazlası personel bulunduğu, bu kadro fazlası personelin tüm F-16 birliklerine dağıtıldığı ve kadro dışında istihdam edilmelerinin zorunlu olduğu anlaşıldığından, ...Ana Jet Üs MIz.K.Uçk.Bkm.K.lığında görevli davacının, 29 Haziran 2011-25 Ağustos 2011 tarihleri arasında Merkez Komutanlığına görevlendirilmesi ve bilahare görevlendirildiği kadroya nokta atamasının yapılması işleminin, hizmetin aksatılmadan daha verimli yürütülebilmesi ve hizmet ihtiyacı ilkesine uygun olduğu ve idarece takdir yetkisinin hukuka uygun olarak kullanıldığı, davacı tarafından ileri sürülen iddiaların sübjektif değerlendirmeler olduğu kanaatinde olduğumuzdan, sayın çoğunluğun görüşüne katılmadık. 29.02.2012 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy