Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2011/1200 Esas 2011/1707 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2011/ 1200
Karar No: 2011 / 1707
Karar Tarihi: 25.10.2011

(3466 S. K. m. 19)

Davacı vekili 29.06.2011 tarihinde kayıt altına alınan dava dilekçesinde özetle; İstanbul Silivri İlçe J.K.lığı emrinde görevli olan müvekkilinin 2010 yılında sıralı hizmet garnizon sırası gelmesi nedeniyle Bingöl İl J.K.lığı emrine atandığını, aynı yıl oğlunun, özel yetenek sınavı ile girilebilen Tekirdağ Valiliği Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Resim Bölümünü kazanarak bu liseye kaydını yaptırdığını, Bingöl iline giderken ailesini Tekirdağ ilinde bıraktığını, Bingöl ilinden 2011 yılında batıya atanacak olması nedeniyle oğlunun okuduğu güzel sanatlar ve spor liseleri bulunan iller arasında atama tercihi yapan müvekkilinin davalı idare tarafından Antalya İl J.K.lığı emrine atandığını, bu ilde davacının oğlunun nakledilebileceği bir okul bulunduğunu fakat atama işlemini müteakip bu ildeki okula nakil için müracaat edildiğinde Antalya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinde resim bölümü 10'ucu sınıf için boş kontenjan bulunmadığından nakil işleminin gerçekleştirilemediğini, bu suretle müvekkilinin aile bütünlüğünün tehlikeye girmesi üzerine davalı idareye müracaat ederek Antalya'ya yapılan atamadan sarfınazar edilerek oğlunun eğitim görmekte olduğu Tekirdağ iline atamasının yapılmasını talep ettiğini, Çanakkale'de boş kontenjan olduğu için Tekirdağ olmasa bile atamasının Çanakakale'ye yapılmasını telefonla da atama makamına bildirdiğini, ancak davalı idarenin bu talebe istinaden Antalya iline yapılan atamadan sarfınazar ederek müvekkilini bu kez Gaziantep'e atadığını, müvekkilinin oğlunu bu ilde nakledilebileceği bir okul bulunduğunu fakat 10'ncu sınıf resim bölümü için kontenjan bulunmadığından bu ildeki okula da naklinin mümkün olmadığını, bu nedenle müvekkilinin mağdur olduğunu öne sürerek Gaziantep iline yapılan atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi, AYİM Nöb. Dairesinin 10.08.2011 gün ve 2011/177 E. Sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının 2010 yılında sıralı hizmet garnizon sırası gelmesi nedeniyle Bingöl İl J.K.lığı emrine atandığı, oğlunun aynı yıl, özel yetenek sınavı ile girilebilen

Tekirdağ Valiliği Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Resim Bölümünü kazanarak bu liseye kaydını yaptırdığı, 20.05.201 1 tarihli genel atamalar ile SHG hizmet süresini tamamlaması nedeniyle Antalya İl J. K.lığı emrine atandığı, bu atama işleminden sonra Antalya Kepez Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ne nakil için yapılan müracaatın boş kontenjan bulunmaması nedeniyle reddedildiği, müteakiben davacının atamasının Tekirdağ'a yapılması için 27.05.2011 tarihli dilekçe ile davalı idareye müracaat ettiği, ancak bu müracaat üzerine 22.06.2011 tarihli dava konusu atama işlemi ile Antalya iline yapılan atamadan sarfınazar edilerek Gaziantep İl J.K.lığı emrine atandırılması üzerine bahse konu atama işleminin iptali istemiyle AYİM'de bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 19'uncu maddesi; Atamalar Jandarma Genel Komutanlığının teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile yapılır. İllerde görev yapmak üzere atanacaklar iller emrine, diğerleri doğrudan görev yapacakları birlikleri emrine atanır. İller emrine atananların görev yerleri İl Jandarma Alay komutanının teklifi, valinin onayı ile belirlenir, diğer birliklere atananların görev yerleri ise ilgili komutanlarınca belirlenir./ (Değişik İkinci Fıkra:27.2.2008-5744/1 md.) Uzman Jandarma Okulunu başarı ile bitirenler, altı ay süre ile stajyer olarak görevbaşı eğitimine tabi tutulmak üzere kura ile atanır. Sağlık durumu, idari, asayiş ve diğer zorunlu sebepler dışında atandıkları görev yerlerinde asgari iki yıl kalmayanlar yeniden atamaya tabi tutulmaz. İl içindeki yer değiştirme işlemleri bu şarta tabi değildir. / Atamayla ilgili diğer hususlar yönetmelikte belirtilir. hükmünü amirdir.

Uzman Jandarma ve Atama Sicil Yönetmeliğinin 8'inci maddesi; Hizmetin aksatılmadan yürütülmesine bağlı olarak, uzman jandarmaların atama ve yer değiştirmelerinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır. / a) Hizmet ihtiyacı, / b) Kıt'a hizmeti zorunluluğu, /c) Meslek içi eğitimle kazanılan ihtisas, /ç) Kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının çok önemli sağlık durumu, / d)Atanma istek kartlarında belirtilen yerler, / e) İdari, asayiş ve diğer zaruri sebepler. / Eşleri Devlet kuruluşlarında görevli uzman jandarmaların atamalarında, eşlerin memuriyet görevi göz önünde tutulur. Talep ettikleri garnizonlara atanmaları; muvazene, kadro ve ihtiyaç durumu ile bölge hizmet sırası dikkate alınarak öncelikle yapılabilir. düzenlemesi mevcuttur.

Aynı Yönetmeliğin 11'inci maddesi; Uzman jandarmalar; aşağıda belirtilen sebeplerden herhangi birinin bulunması durumunda 9'uncu maddede belirtilen bölge ve garnizon hizmet sürelerini bitirmeden diğer bölge ve garnizonlara atandırılabilir, a) Lağv, tensik, kadro ve konuş değişikliği, / b) Kendisinin, eşinin veya velayeti altındaki çocuklarının sağlık durumu, / c) İdari, asayiş ve diğer zaruri sebepler, / ç) Kazandığı ihtisasla ilgili göreve atanma, / d) İkinci coğrafi bölge hizmet sırasında bulunma, / e) 68'inci madde gereğince yapılacak atamalar (yetersizlik). Uzman jandarmaların, birinci coğrafi bölgede iken bulundukları garnizon statüsü ve derecesi değiştiği hallerde atanmaları, birinci coğrafi bölgeye en son atandığı tarihten sonra görev yaptığı garnizonların herhangi birinde kaldıkları süre, kalınması gereken sürenin 2/3 si veya daha fazla ise o garnizon, aksi taktirde (2/3'sinden daha az ise) yeni garnizon hizmet süresine göre hesaplanarak yapılır. Bu hesaplamada hizmet süresi aynı olan garnizonlar birlikte değerlendirilir. Ancak, bu şekildeki yer değişikliklerinde personel; garnizonların hiç birinde kalınması gereken sürenin 2/3'sini tamamlayamamış ise en son bulunduğu garnizon hizmet süresine tabi tutulur. düzenlemesi bulunmaktadır.

Aynı Yönetmeliğin 28'inci maddesi de; Uzman jandarmaların kendisi, eşi ve çocukları için aldığı sıhhi raporu ile hastalığın gerektirdiği muayyen uzmanların bulunduğu yerlere atanmaları gerekenlerin, atanacakları yerlerde yalnız askeri hastaneler değil, Devlet sağlık müesseselerindeki uzmanlardan da istifade edileceği göz önüne alınarak atamaları yapılır. / Sağlık nedeniyle faal kıt'a görevi yapamayacağı raporla belgelenenler, karargah ve kurumlarda istihdam edilir. / Birlik komutanları, karargah ve kurum amirleri ile mülki amirlerce yer değiştirmelerde personelin şahsi ve ailevi durumları (sağlık durumları, çocukların tahsil durumları vs. gibi) mevcut imkanlara göre dikkate alınır. Yönetmelikte geçen personel hizmetlerine ait müracaat ve şikayetlerin incelenmesi J.Gn.K.lığı Personel Başkanlığınca yapılır. Komutana bilgi verilerek alınan emir gereğince personele cevap verilir. hükmünü içermektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine nazaran uzman jandarmaların atama ve yer değiştirme işlemlerinde, çocuklarının tahsil durumunun ve buna bağlı olarak atanma isteğinde belirttiği yerlerin de dikkate alınmasının gerektiği anlaşılmaktadır.

Davalı idarece, davacının ataması ile ilgili müracaatı üzerine, çocuğunun Gaziantep ilinde eğitim ve öğrenimine devam edebileceğinin okul yetkilileri ile yapılan telefon görüşmesi sonucunda tespit edildiği bildirilerek Antalya iline yapılan atamasından sarfınazar edilip Gaziantep'e atandırılmış olduğu öne sürülmüş bulunulmaktadır. Ancak, bahse konu atama işleminden sonra davacının müracaatı üzerine Gaziantep Ticaret Odası Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinin 23.06.2011 tarih ve 510/234 sayılı yazısından bu okulda da boş kontenjan bulunmadığı, dolayısıyla davacının çocuğunu Gaziantep iline naklettirebilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; davalı idarece dava konusu işlem tesis edilirken, davacının çocuğunun naklinin mümkün olacağı illerin tespitine yönelik resmiyet ve bağlayıcılık taşımayan iletişim yöntemleri ile ve ihtimallere dayalı olarak yapılan araştırmaların esas alınmış olduğu, buna bağlı olarak davacının tercihi dışında çocuğunun nakline ve öğrenimine engel bir garnizona atandırıldığı göz önüne alınarak davalı idarece takdir yetkisinin kişi yararı ile kamu yararı arasındaki denge gözetilmeksizin objektif bir şekilde kullanılmamış olması nedeniyle dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı olan atama işleminin İPTALİNE,

25 EKİM 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy