Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2010/885 Esas 2010/1118 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2010/ 885
Karar No: 2010 / 1118
Karar Tarihi: 09.11.2010

(2803 S. K. m. 14, 24) (Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m. 183)

Davacı, 02.07.2010 tarihinde Sultandağı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 09.07.2010 tarihinde AYİM.'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; J. Gn. K.’lığının 2009 yılı genel atamalarında Afyonkarahisar II Jandarma Komutanlığı Sultandağı İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı görevine atamasının yapıldığını, 2010 yılı genel atamalarını müteakip il içi atama emri ile Emirdağ İlçe Jandarma Komutanlığı Piribeyli Jandarma Karakol Komutanlığına atandırıldığını, atama işleminin hiç bir idari ve haklı sebebe dayanmadığını, takdir yetkisinin keyfi kullanıldığını, kamu yararı ve hizmet gereklerinin gözetilmediğini, atamanın ceza niteliğini taşıdığını belirterek işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM Nöbetçi Dairesinin 27.08.2010 tarihli kararı ile yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyanın incelenmesinden; 2008 yılı genel atamalarında Afyonkarahisar İl J. K.’lığı emrine atanan davacının Sultandağı İlçe J. Mrk. J. Krk. Komutanı olarak istihdam edildiği; bu görevini sürdürmekte iken davacı hakkında üstü konumundaki J. Kd. Bçvş. S.B.'ye saygısız davrandığı iddiasıyla üste saygısızlık suçundan 02.03.2010 tarihli iddianameyle Eskişehir 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Disiplin Mahkemesinde dava açıldığı; bu nedenle 06.04.2010 tarihli işlemle Emirdağ - Piribeyli J. K.’lığına geçici olarak görevlendirilen davacının (Bu işleme karşı açtığı davada 11.05.2010 tarihinde yetki yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.), bilahare 24.06.2010 tarihli işlemle aynı kadroya (Piribeyli J. Krk. K.’lığına) atandığı; davacının da söz konusu il içi atama işleminin iptali istemiyle işbu davayı tesis ettiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, dayanağını 2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanununun ... nokta ataması yapılmayıp, İl Jandarma Komutanlıkları emrine atanan astsubay ve uzman jandarmalardan emniyet ve asayiş görevi alacak olanların istihdam yerleri ve il içi yer değiştirmeleri II Jandarma Komutanının teklifi üzerine Valinin onayı ile belirlenir. hükmünü içeren 14'üncü maddesinden alan Jandarma personelinin il içi atama işlemlerine, aynı Kanunun 24'üncü maddesi uyarınca çıkartılan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin Atamada ve Yer Değiştirmede Uygulanacak Esaslar başlıklı 183'üncü maddesinin göndermesi uyarınca Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği ile Jandarma Genel Komutanlığı Atama Yönergesi hükümleri uygulanmaktadır.

Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nin 183'üncü maddesinde ve Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (RG.18.12.2005/26027 14'üncü maddesinde hizmetin aksatılmadan yürütülmesinin temel esas olduğu belirtildikten sonra İdari, asayiş ve zaruri sebepler atama işlemlerinin tesisinde nazara alınacak kriterler arasında sayılmıştır. Aynı yönetmeliğin Garnizon hizmet süresini tamamlamadan atandırılmayı gerektiren haller başlıklı 24'üncü maddesinin (h) bendinde de idari, asayiş ve zaruri sebepler bir atama nedeni olarak belirtilmiştir.

Yukarıda serdedilen mevzuat hükümlerinden açıkça anlaşıldığı üzere idare, atama işlemini tesis ederken hizmetin aksatılmadan yürütülmesi ilkesini gözetmek durumundadır. Dolayısıyla hizmetin gerektirdiği yani idari, asayiş ve zaruri nedenlerin mevcut olması durumunda GHS.'ni tamamlamasa dahi kişinin görevinden alınıp başka bir garnizona atanması mümkündür.

Yasal ve idari düzenlemelerde hizmetin zorunlu kıldığı durumların (idari, asayiş ve zaruri sebeplerin) neler olduğu belirtilmediğinden, bunların hukuki ve maddi olay olarak ne zaman gerçekleşmiş sayılacağı ve böylece atama işlemi tesis etmenin gerekip gerekmediği konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı açıktır. Kuşku yok ki, diğer bütün kamusal yetkilerde olduğu gibi idarenin takdir yetkisi de kamu yararı amacı ve hizmet gerekleriyle sınırlı bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar ışığında dava konusu işlem değerlendirildiğinde; davacı hakkında tesis edilen işlemin, davacının, üstü konumundaki J. Kd. Bçvş. S.B.'ye saygısız davrandığı iddiasıyla hakkında üste saygısızlık suçundan Eskişehir 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Disiplin Mahkemesinde dava açılmış olmasına ve doğan anlaşmazlık nedeniyle huzurlu bir ortam içerisinde görev yapılmasının imkansız hale gelmesine dayandırıldığı anlaşılmaktadır. Davalı idarenin davacının Krk. K.’lığı görevinde yetersiz olduğu, hizmeti aksattığı yönünde bir iddiası bulunmadığı gibi, davacının atandığı görevin yine bir Krk. K.’lığı olduğu gözetildiğinde davacının başarılı bir personel olduğu anlaşılmaktadır. Davacının işlediği iddia olunan fiilin ilk planda gereği, hakkında adli takibat başlatmaktır. Nitekim birlik K.’lığı da bunu yapmıştır. Bu halde davacı hakkında disiplin mahkemesinde dava açılmış olması, hakkında atama işlemi tesis edilmesi için tek başına yeterli bir neden değildir. Davalı idare doğan anlaşmazlık nedeniyle huzurlu bir ortam içerisinde görev yapılmasının imkansız hale geldiğini de ileri sürmüş ise de, bu soyut iddiayı destekleyen hiçbir maddi olgu bulunmamaktadır. Keza, davacıya isnat edilen fiilin ağırlığı, bir faraziye olarak, anlaşmazlık nedeniyle huzurlu bir ortam içerisinde görev yapılmasının imkansız hale geldiğini kabul etmeye objektif olarak yeterli değildir. Kaldı ki, Eskişehir 1'inci Hv. K. K.’lığı Disiplin Mahkemesinin 04.05.2010 tarihli kararı ile davacı hakkında beraat kararı verilmiştir. Tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde, olayın somutunda, mevzuatın aradığı idari ve zaruri nedenin gerçekleştiğini kabul etmenin hukuken mümkün olmadığı, bu nedenle dava konusu işlemin sebep ve konu unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan il içi atama işleminin İPTALİNE,

09 KASIM 2010 tarihinde Üye Hv. P. Kur. Alb. Y.D. ve Üye P. Kur. Alb. İ.Ö.'in Karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

1602 Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili gizli belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen atama işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılamadık. 09.11.2010 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy