Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2010/1004 Esas 2010/1113 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2010/ 1004
Karar No: 2010 / 1113
Karar Tarihi: 09.11.2010

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 5, 6, 7, 14)

Davacı 13 Ağustos 2010 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; Ankara garnizonunda 11 yıl görev yaptıktan sonra 2010 yılı genel atamalarında Denizli-Çardak Hava Meydan K.’lığı görevine atandırıldığını, bu kadronun pilot, seyrüsefer ve silah sistemi sınıflarına ait olduğunu, kendi sınıfının Hava İstihkam olduğunu, yapılan atama işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, Ankara garnizonundan Denizli Çardak garnizonuna yapılan atama işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması talebi üzerine, AYİM 1'inci Dairesinin 21 Eylül 2010 gün ve Gensek No:2010/3483, Esas No:2010/1004 sayılı karar ile yürütmenin durdurulmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının Hv.K.K.’lığının 06 Ağustos 2010 tarihli 2010 genel atamalarını içeren emir ile Ankara Milli Savunma Bakanlığı İnş.Eml. ve NATO Güv.Yat.D.Eml.Grp.Bşk. Kamu ve Kira Ş. Md.lüğü görevinden Denizli -Çardak Hava Meydan K.’lığı görevine atandığı, atama işleminin 12 Ağustos 2010 tarihinde davacıya tebliği üzerine iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 118'inci maddesinde; Subay ve astsubayların atama ve yer değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, sosyal, iklim ve ulaşım durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartlan göz önünde tutularak tespit edilen bölge ve garnizonlara -(a) meslek programları, meslek içi ve kadro ihtiyacı-(b) Sağlık durumu-(c) İdari, asayiş ve zaruri sebepler -(d) istekte bulunduğu yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir.

Aynı Kanunun 119'uncu maddesi de; Yukarıdaki maddede yazılı esaslar dahilinde bölge ve garnizonların tespiti, bölgelerin ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri, atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususlar Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanacak yönetmelik ile tespit edilir. şeklinde düzenlenmiştir.

926 sayılı TSK Personel Kanunun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (18 Aralık 2005 tarih ve 26027 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) 14'üncü maddesinde; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır, a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları, c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç) Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları, e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler. Subay ve astsubaylar, kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, mümkün olduğu kadar, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askeri gazino, ve benzeri), levazım amirlikleri, ihale / muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat-emlak, asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak, son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye/belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz. hükmü mevcuttur.

Aynı Yönetmeliğin 5'inci maddesinde; Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıta, karargah ve kurumlara kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz. düzenlemesi yer almaktadır.

Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin Hizmet ihtiyacına göre değişik garnizonlara atama ilkesi başlıklı 6'ncı maddesinde; Subay ve astsubaylar; Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmet ihtiyacı esas alınarak ve bu Yönetmelikte düzenlenmiş esaslar kapsamında, meslek hayatları boyunca değişik garnizonlarda vazife görecek şekilde atama işlemine tabi tutulurlar. hükmüne, yer verilmiştir.

Yönetmeliğin Atamada planlı değişim ilkesi başlıklı 7'nci maddesi; Subayların atanmaları, bu Yönetmelik esaslarını ve meslek programlarının maksadını gerçekleştirecek şekilde hazırlanmış sınıf/branş/ihtisas, mesleki gelişim plan/paternlerine uygun olarak, atamada planlı değişimi sağlayacak şekilde yapılır hükmünü içermektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde atamada esas alınacak ilkelerden biri de, ilgilinin kamu yararı doğrultusunda önceden belirlenen kadro rütbe ve sınıfına uygun göreve atanmasının zorunluluğu yönündedir. Davacının 2010 yılı genel atamalarında, sınıf kadro görevine uygun olmayan Çardak Hava Meydan Komutanlığına atandığı anlaşılmakla, söz konusu atama işleminin, davacının atama gördüğü kadro sınıfı itibariyle hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Diğer yandan, davalı idare tarafından, davacının atandığı, Çardak Hava Meydan K.’lığı görevine ilişkin kadro sınıfı değişikliğinin atama işleminden önce 29 Temmuz 2010 tarihinde başlatıldığım ve kadro değişikliğinin 27 Eylül 2010 tarihinde onaylandığını, dolayısıyla kadro sınıfı açısından hukuka aykırılığın bulunmadığı belirtilmiş ise de; davacı hakkında atama işleminin 06 Ağustos 2010 tarihinde tesis edildiği, dava konusu atama işleminden bir kaç gün önce başlatılan ancak kadro sınıf değişikliği onayının, atama işleminden yaklaşık bir buçuk ay sonra 27 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirildiği hususları göz önüne alındığında, kadro sınıf değişikliğinin dava konusu atama işlemindeki hukuka aykırılığı ortadan kaldırmadığı sonucuna ulaşılmış ve davalı idarenin bu yöndeki itirazına itibar edilmemiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun atama işleminin İPTALİNE,

09 KASIM 2010 tarihinde, Üye Hv. P. Kur. Alb. Yusuf DOĞRUER ve P. Kur. Alb. İ.Ö.’in karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen atama işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılamadık. 09.11.2010 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy