Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/750 Esas 2009/951 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 750
Karar No: 2009 / 951
Karar Tarihi: 06.10.2009

(3466 S. K. m. 19) (Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı Ve Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvar Amirlikleri Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Yönetmeliği m. 11)

Davacı 02.06.2009 tarihinde Van 2'nci İdare Mahkemesinde, 08.06.2009 tarihinde AYİM' de kayda giren dava dilekçesinde özetle: 2004 yılından bu yana Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuarı Balistik Amirliğinde teknik eleman olarak görev yaptığını; Jandarma Genel Komutanlığının 20.05.2009 tarihli tayin emriyle Sivas Valiliği emrine atandığını ancak bu atamanın yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu, zira Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuar Amirliğinde tabi tutulduğu teknik eleman programını başarıyla tamamlayarak Teknik Eleman Sertifikası almaya hak kazandığım, bu nedenle ihtiyaç duyulduğu sürece laboratuar görevlerinden başka bir göreve atanmamasının gerektiğini; Ankara, Aydın ve Bursa Kriminal Laboratuarlarında halen ihtiyaç bulunduğunu; atamasını yapan idarenin takdir yetkisini objektif kriterler içinde hukuki bir gerekçeye dayalı olarak, kamu hizmetlerinin verimliliğini artırmak, kamu yararı-kişi yararı arasında bir denge kurmak amaçlarıyla kullanmadığını, işlemin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Dairemizin 23.07.2008 tarihli 2009/1977-750 Gensek./Esas sayılı kararıyla davacının yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerden davacının, 2004 yılı genel atamalarıyla Sivas iline atandırıldığı halde eşinin sağlık sorunu nedeniyle bu atamadan sarfınazar edilerek eşinin tedavi olabileceği Van ilindeki birliklerin kadro görev ihtiyaçlarının genel atamalarda karşılanmış olmasından ötürü ihtisas kapsamında olmamasına rağmen eşinin tedavi olabileceği Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuar Amirliği emrine atandığı, burada 20.08.2007-04.01.2008 tarihleri arasında Teknik Eleman Eğitimine tabi tutulduğu ve başarı sağlayarak 19.01.2008 onay tarihli Teknik Eleman Sertifikasını almaya hak kazandığı, 2008 yılı genel atamalarına esas olmak üzere 1, 2 ve 3 'üncü dereceli garnizonlara atanmak üzere çıkış tebligatı verilmesine rağmen temdit talebinde bulunması ve talebinin uygun görülmesi nedeniyle 4 yıllık görev süresinin 1 yıl daha uzatıldığı, bilahare 2009 yılı genel atamaları ile Sivas iline Valilik emrine atandığı anlaşılmıştır.

Yukarıda özetlenen dilekçesinden açıkça anlaşıldığı üzere davacı, teknik elaman sertifikası almış olması ve teknik eleman olarak görev yapıyor olması nedeniyle atamasının kriminal laboratuarlar dışına yapılamayacağını; atanmasında bu husus gözetilmediğinden işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür. Bu itibarla uyuşmazlığın esasını, davacının atanmasında teknik eleman sertifikasının nazara alınmasının gerekip gerekmediği hususu oluşturmaktadır.

Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Bölge Kriminal Laboratuar Amirlikleri Kuruluş, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği'nin Personel seçiminde aranacak nitelikler başlıklı 11'inci maddesinde, uzman ve teknik eleman olarak yetiştirilecek personelin seçiminde aranacak niteliklerin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanacak yönerge ile belirleneceği belirtilmiştir.

Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Laboratuarları Yönergesi (JGY 202-23)'nin Dördüncü Bölüm 1'inci maddesinde ise, uzman ve teknik eleman olarak yetiştirilmek üzere atanacak askeri personelde aranacak niteliklerin arasında, Jandarma astsubay ve uzman jandarmalarda laboratuar ihtisasına ayrılmış olmak bir koşul olarak sayılmıştır.

J.Gn.K.lığı J.Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesi (JGY:52-11 (A))'nin ihtisaslaşma sistemine personel seçim esaslarını düzenleyen 2'nci maddesinin (b) bendinin 9'uncu alt bendinde de Laboratuar ihtisasında görevlendirilecek personel seçimi; olay yeri inceleme ihtisas dalında, asgari (2) yıl çalışmış olan istekli personelden, yapılacak sınav ve mülakat sonucunda başarılı olanlar, başarı sırası dikkate alınarak ihtisas kapsamına alınır. / Biyolojik inceleme, kimyasal inceleme ve araç kazaları inceleme ihtisas alt dallarına alınacak personelle ilgili olarak olay yeri inceleme ihtisas dalında asgari (2) yıl çalışmış olma şartı aranmaz. hükmü yer almaktadır.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ihtisas kapsamına alınmış teknik elemanların atamalarının, ihtiyaç duyulduğu sürece laboratuar görevlerine yapılması gerekmekte ise de; açıklanan mevzuat hükümlerine nazaran ihtisas kapsamına alınmak için de J. Gn. K.lığı J. Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesi (JGY:52-11 (A))'nın İkinci Bölüm 2'nci maddesinde belirtilen prosedürden geçmiş ve belirtilen koşullara sahip olmak gerekmektedir. Oysa davacı anılan Yönerge hükümlerine uygun şekilde ihtisas kapsamına alınmamış, eşinin rahatsızlığını beyan etmesi üzerine ve mazeretine binaen Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuar Amirliği emrine atanmıştır. Bu görevi sırasında almış olduğu Teknik Eleman Sertifikası da davacıyı ihtisas kapsamındaki personel statüsüne sokmayacağından, atanmasında ihtisassız personel olarak kabul ve işlem görmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Diğer taraftan; 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunun Atamalar başlıklı 19'uncu maddesi; Atamalar Jandarma Genel Komutanlığının teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile yapılır. İllerde görev yapmak üzere atanacaklar iller emrine, diğerleri doğrudan görev yapacakları birlikleri emrine atanır. İller emrine atananların görev yerleri İl Jandarma Alay komutanının teklifi, valinin onayı ile belirlenir, diğer birliklere atananların görev yerleri ise ilgili komutanlarınca belirlenir....

Atamayla ilgili diğer hususlar yönetmelikte belirtilir. hükmünü amirdir.

Uzman Jandarma Atama ve Sicil Yönetmeliğinin Müteakip atama ve yer değiştirmelerde göz önüne alınacak hususlar başlıklı 16'ncı maddesinde de; Uzman jandarmaların müteakip atama ve yer değiştirmeleri; hizmet ihtiyacı ile kadro durumu, ihtisas ve safahatları dikkate alınarak garnizonlar arasında sıra ile yapılır... hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla, herhangi bir ihtisas kapsamında bulunmayan davacının hizmet ihtiyacı nedeniyle safahatına uygun olarak Sivas Valiliği emrine atanmasında hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy