Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/715 Esas 2009/1227 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 715
Karar No: 2009 / 1227
Karar Tarihi: 15.12.2009

(3466 S. K. m. 19)

Davacı, 11.06.2009 ve 19.10.2009 tarihlerinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kayda geçen dilekçelerinde özetle; 2009 yılı genel atamalarına esas olmak üzere 2'nci coğrafi bölgeye hazırlık tebligatı aldığı için Ankara GATA K.lığına müracaat ederek, eşi hakkında romatoloji uzmanı bulunan garnizonlarda ikameti ve ayda bir kontrolü uygundur kararlı atamaya esas sağlık kurulu raporu aldığını, bunun üzerine eşinin tedavisi GATA K.lığı Romatoloji Bilim Dalında devam ettiğinden; 2009 yılı genel atamalarında 2'nci coğrafi bölgeye atamasının ertelenmesi için dilekçeyle müracaatta bulunduğunu, buna rağmen; romatoloji uzmanı bulunmayan Erzurum İl J. K.lığı emrine atandığını belirterek, tesis edilen atama işleminin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dairemizin 23.06.2009 gün ve 2009/2022-715 Gensek, Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına, AYİM Nöbetçi Dairesinin 12.08.2009 gün ve 2009/2022-49 Gensek, Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması isteminin reddine ve yine Dairemizin 27.10.2009 gün ve 2009/2022-715 Gensek, Esas sayılı kararı ile yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının eşi hakkında GATA K.lığınca 25.02.2009 tarihinde sistemik lupus eritematoz (renal tutulumlu) tanısı konularak, romatoloji uzmanı bulunan garnizonlarda ikameti ve ayda bir kontrolü uygundur kararlı atamaya esas sağlık kurulu raporu düzenlendiği, davacının bu rapora dayanarak, 27.02.2009 tarihli dilekçe ile; önceki görev yeri olan Elazığ ilinde romatoloji uzmanı bulunduğu halde, hastalığın ileri tetkiki ve sürekli bir merkezde takip edilmesi için eşinin 2 ayda bir GATA Romatoloji Bilim Dalına sevk edildiğini, eşinde böbrek ve akciğer tutulumu mevcut olduğunu ve tedavisinin halen GATA Romatoloji Polikliniğinde devam ettiğini belirterek, 2009 yılı genel atamalarında 2'nci coğrafi bölgeye atamasının ertelenmesini talep ettiği, davacının erteleme talebinin J.Gn.K.lığı Atama Yönergesinin 8'inci Bölüm 9/a maddesi gereğince söz konusu sağlık raporunda belirtilen romatoloji uzmanının sıralı hizmet garnizonlarında mevcut olması nedeniyle uygun görülmediği ve J.Gn.K.lığının 20.05.2009 tarihli 2009 yılı genel atama emri ile Ankara İl J.K.lığı emrinden Erzurum Valiliği emrine atandığı, işlemin 01.06.2009 tarihinde davacıya tebliği üzerine; işlemin iptali istemiyle işbu davanın süresinde açıldığı anlaşılmaktadır.

3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun Atamalar başlıklı 19'uncu maddesinde; Atamalar Jandarma Genel Komutanlığının teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile yapılır. İllerde görev yapmak üzere atanacaklar iller emrine, diğerleri doğrudan görev yapacakları birlikleri emrine atanır. İller emrine atananların görev yerleri İl Jandarma Alay Komutanının teklifi, valinin onayı ile belirlenir, diğer birliklere atananların görev yerleri ise ilgili komutanlarınca belirlenir. Uzman Jandarma Okulunu başarı ile bitirenler, altı ay süre ile stajyer olarak görev başı eğitimine tabi tutulmak üzere kura ile atanır. Sağlık durumu, idari, asayiş ve diğer zorunlu sebepler dışında atandıkları görev yerlerinde asgari iki yıl kalmayanlar yeniden atamaya tabi tutulmaz. İl içindeki yer değiştirme işlemleri bu şarta tabi değildir. Atamayla ilgili diğer hususlar yönetmelikte belirtilir. denilmiştir.

Uzman Jandarma Atama ve Sicil Yönetmeliğinin; Atama başlıklı 5'inci maddesi; Uzman jandarmaların ataması Jandarma Genel Komutanının teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile yapılır. hükmünü, Atama Yeri başlıklı 6'ncı maddesi; Uzman jandarmalardan; a. İl Jandarma Komutanlığında görev yapmak üzere atanacaklar il emrine, b. Diğer birlik, kurum ve karargahlarda görev yapmak üzere atanacaklar doğrudan ilgili birlik komutanlığı emrine atanır. hükmünü, Atama ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak esaslar başlıklı 8'inci maddesi ise; Hizmetin aksatılmadan yürütülmesine bağlı olarak, uzman jandarmaların atama ve yer değiştirmelerinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır, a. Hizmet ihtiyacı, b. Kıt'a hizmeti zorunluluğu, c. Meslek içi eğitimle kazanılan ihtisas, ç. Kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının çok önemli sağlık durumu, d. Atanma istek kartlarında belirtilen yerler, e. İdari, asayiş ve diğer zaruri sebepler. ... hükmünü, içermektedir.

Uzman Jandarma Atama ve Sicil Yönetmeliğinin 8'inci maddesinden açıkça anlaşıldığı üzere uzman jandarmaların kendileri ile eş ve velayeti altındaki çocuklarının çok önemli sağlık durumlarının atamalarda dikkate alınmasının gerektiği, Ankara GATA Hastanesinin 25.02.2009 gün ve 437 sayılı atamaya esas sağlık kurulu raporunda, davacının eşinin romatoloji uzmanı bulunan garnizonlarda ikametinin ve ayda bir kontrolünün uygun olduğunun belirtildiği, davacının eşinin rahatsızlığını dikkate alması ve aile bütünlüğünü koruması gereken idarenin, sıralı hizmet garnizonlarına atanmasının ertelemesi talebini kabul etmediği davacıyı romatoloji uzmanı bulunan bir garnizona atamasının gerektiği, ancak; atama işleminin tesis edildiği 20.05.2009 tarihinde davacının atandığı Erzurum Garnizonunda romatoloji uzmanının bulunmadığı, o tarihte yalnızca sıralı hizmet garnizonlarda Elazığ, Şırnak ve Van illerinde romatoloji uzmanının bulunduğu, dolayısıyla; davacının eşine ait atamaya esas sağlık kurul raporunda belirtilen husus dikkate alınmadan, davacı hakkında tesis edilen atama işleminin hukuka aykırı olduğu, atamanın yapıldığı tarihten yaklaşık 3 ay sonra Erzurum'a romatoloji uzmanının atanmış olmasının sonucu değiştirmediği ve işlemi hukuka uygun hale getirmediği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan, davacının Ankara İl J. K.lığı emrinden, Erzurum Valiliği emrine ataması işleminin İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy