Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/450 Esas 2009/1246 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 450
Karar No: 2009 / 1246
Karar Tarihi: 23.12.2009

(3269 S. K. m. 12) (Uzman Erbaş Yönetmeliği m. 13)

Davacı, 27.03.2009 tarihinde Ankara 2 No'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünde, 13.04.2009 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; yakın akrabayı öldürmek suçundan tutuklandığını, Çorum Ağır Ceza Mahkemesince verilen mahkumiyet kararının kesinleşmemesine rağmen sözleşmesinin feshedildiğini, oysa beraat etme durumu olduğunu belirterek sözleşmesinin feshine dair işlemin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etmiştir.

Dairemizin 05.05.2009 tarihli kararıyla yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyası ile özlük dosyasındaki bilgi ve belgelerden; 10.06.2002 tarihinde 3269 sayılı Kanun kapsamında J. Uzm. Çvş. olarak göreve başlayan davacının kasten adam öldürmek suçundan 21.09.2007 tarihinde tutuklandığı, Çorum Ağır Ceza Mahkemesinin 14.10.2008 tarihli ve 2008/417 K. sayılı henüz temyiz incelemesinde bulunan kararıyla neticeten müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği, tutukluluk halinin halen devam ettiği, 14.01.2009 tarihinde sözleşmesi feshedilen davacının, işlemin 26.01.2009 tarihinde tebliğ edilmesi sonrasında işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusu fesih işleminin dayanağını oluşturan kendisinden istifade edilememe sebebiyle feshi düzenleyen Uzman Erbaş Kanunu'nun 12'nci maddesinin 2'nci fıkrası; Görevde başarısız olanlarla, atandıkları kadro görev yerleri ile ilgili olarak üç ay ve daha uzun süreli bir kurs veya eğitime gönderilenlerden kurs veya eğitimde başarısız olan veya kendilerinden istifade edilemeyeceği anlaşılan uzman erbaşların, barışta sözleşme sürelerine bakılmaksızın Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Bunlar, yedekte er kaynağına alınırlar. hükmünü, 3'üncü fıkrası ise; Görevde başarısız olma, göreve intibak edememe ye kendilerinden istifade edilememe halleri ve bunlara yapılacak işlemler, çıkarılacak Yönetmelikte düzenlenir hükmünü amirdir. Bu bağlamda, Uzman Erbaş Yönetmeliği'nin 13'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında ise; Görevde başarısız olanlar ile kendisinden istifade edilemeyeceği (atış, spor, eğitim, operasyon ve istihdam edildikleri kadro görev yerlerinde ve davranışlarında askerlik mesleği değerlerini sergilemede, ikazlara rağmen istenen düzeye ulaşamayan ve aşırı derecede borçlananlardan bu durumu rapor, tutanak ve her türlü belge ile kanıtlananlar, mazeretsiz olarak bir sözleşme yılı içerisinde yedi gün ve daha uzun süre ile göreve gelmeyenler) anlaşılan, atandıkları kadro görev yerleri ile ilgili olarak üç ay ve daha uzun süreli bir kurs veya eğitime gönderilenlerden kurs veya eğitimde başarısız olan uzman erbaşların, barışta sözleşme sürelerine bakılmaksızın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Bunlar yedekte er kaynağına alınır. hükmü yer almaktadır.

Kendisinden istifade edilememe halinin gerçekleşip gerçekleşmediği hususunda idareye takdir yetkisi tanındığı bir gerçektir. Kuşkusuz diğer bütün kamusal yetkilerde olduğu gibi bu konuda da idarenin, takdir yetkisini hizmet gereklerine göre ve kamu yararı amacına yönelik olarak kullanması gerekmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde dava konusu işlem değerlendirildiğinde; Çorum C.Başsavcılığının 16 Kasım 2007 tarihli ve 2007/2668 Esas sayılı iddianamesiyle, Nitelikli Kasten Öldürmek suçunu işlediğinden bahisle hakkında Çorum Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında kamu davası açılan ve 21 Eylül 2007 tarihinde tutuklanarak, yargılaması tutuklu olarak devam eden davacının kendisine tevdi edilen görevdeki devamlılığı sağlayamadığı, kadro görev yerinin boş kaldığı ve yerine başka bir personel atamasının yapılamadığı dolayısıyla kendisisinden istifade edilememe hukuki sebebinin objektif olarak gerçekleştiği; bu itibarla anılan hukuki sebebe dayanarak sözleşmesinin feshedilmesine dair işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy