Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/214 Esas 2009/165 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 214
Karar No: 2009 / 165
Karar Tarihi: 17.02.2009

(926 S. K. m. 37) (1602 S. K. m. 44, 56)

Müdahil Hv.Hak.Alb ………., 16.01.2009 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kayda geçen karar düzeltme dilekçesinde özetle; kıdem sıralamasının 926 sayılı Kanunun 37/d maddesinin V. bendine göre belirlenmesi gerektiğine ilişkin gerek kendisinin gerekse davalı idarenin ileri sürdüğü tezlerin kararda yeterince karşılanmadığını belirterek anılan kararın düzeltilmesini ve davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Sekreterliğince, 1602 sayılı AYİM Kanunu'nun 44'üncü maddesi uyarınca karar düzeltme dilekçesi üzerinde yapılan ilk incelemede, ehliyet yönünden kanuna aykırılık görüldüğünden bu hususta bir karar verilmek üzere dava dosyası Dairemize intikal ettirilmiştir.

Yapılan incelemede; Hv.Hak.Alb. ………'in davalı Milli Savunma Bakanlığı yanında davaya müdahale talebinin, Dairemizin 18.03.2008 tarihli ve 2007/3780 GENSEK.;, 2008/36 E. sayılı kararıyla kabul edildiği; yargılama sonunda dava konusu işlemin iptaline karar verildiği ve fakat davanın asıl tarafı olan Milli Savunma Bakanlığının karar düzeltme isteminde bulunmadığı görülmüştür.

1602 sayılı Kanun'un İdari Yargılama Usulü Kanunu ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun uygulanacağı haller başlıklı 56'ncı maddesinin atfı uyarınca üçüncü şahısların davaya müdahalesi konusunda uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 57'nci maddesi; Müdahil iltihak ettiği tarafla birlikte hareket eder. Fakat hüküm iltihak olunan tarafa muzaf olarak verilir... hükmünü içermektedir.

Mezkur hükümden açıkça anlaşıldığı üzere karar, lehine müdahale edilen taraf hakkında verileceğinden, bu karara karşı temyiz/karar düzeltme yoluna başvurma yetkisi de doğal olarak sadece asıl (lehine müdahale edilen) tarafa aittir. Lehine müdahale edilen taraf karar düzeltme yoluna başvurursa, onunla birlikte hareket etme yetkisine sahip olan müdahil de, lehine katıldığı tarafla birlikte kararın düzeltilmesini isteyebilir.

Buna göre; lehine müdahale edilen davalı taraf (Milli Savunma Bakanlığı), karar düzeltme isteminde bulunmadığından, salt davalı tarafla birlikte hareket edebilecek olan müdahil Hv. Hak. Alb. ………….'in yalnız başına kararın düzeltilmesini talep etme yetkisinin bulunmadığı, diğer bir anlatımla karar düzeltme istemi yönünden dava ehliyetinin bulunmadığı açıktır.

Dava ehliyeti, dava şartlarından olup, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 44/e maddesinde, ilk incelemede dikkate alınacak hususlar arasında belirtilmiştir. Kanunun 45/A maddesinde de dava ehliyetinin yokluğu halinde davanın reddine karar verileceği hükme bağlanmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Müdahilin karar düzeltme isteminin EHLİYET YÖNÜNDEN REDDİNE. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy