Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/186 Esas 2009/357 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 186
Karar No: 2009 / 357
Karar Tarihi: 31.03.2009

(2803 S. K. m. 24) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 14) (Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m. 183)

Davanın Konusu: Hatay İl J. K.lığı emrinden, Giresun İl J K.lığı emrine atama işleminin iptali istemi

Savunmanın Özü: Davacının Kırıkhan Devlet Hastanesinde hemşire olarak görevli olan A.D. ile 15.06.2007 tarihinde evlendiği, eşinin ailesinin ikamet ettiği adresin Kırıkhan/Hatay olması nedeniyle Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14'üncü ve J. Gn. K.lığı Atama Yönergesinin 2'nci Bolum 23 üncü maddeleri gereğince ili içi atamaya tabi tutularak Erzin/Gözene J. Krk. K.lığı emrine atandığı, Adana J. Blg. K.lığının 18.12.2007 tarihli yazısı ile evlenmesi nedeniyle başka bir birlik emrine atanmasının teklifi uygun görülerek, safahatına uygun Giresun garnizonuna atandığı, belirtilerek yasal dayanaktan yoksun olması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunulmuştur.

Başsavcılığın Düşüncesi: Davacının 15.06.2007 tarihinde evlendiği kişinin ailesinin ikamet adresinin Kırıkhan/Hatay olması nedeniyle Adana J. Blg. K.lığının atama teklifi uygun görülerek atandığı, söz konusu atama işleminin Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14'üncü ve J. Gn K.lığı Atama Yönergesinin 2'nci Bölüm 23'üncü maddesi hükümlerine uygun olarak tesis edildiği, işlemde takdir yetkisinin objektif sınırlar içinde kullanıldığı ve hukuka aykırı bir yönünün bulunmadığı belirtilerek, davanın reddine karar verilmesi gerektiği yönünde düşünce bildirilmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Yargı yetkisini kullanan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Birinci Dairesince, Üye Hak Alb Gürbüz GÜMÜŞAY'ın açıklamaları dinlendikten ve dava dosyası incelendikten sonra,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Davacı vekili 12.08.2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına giren dava dilekçesinde özetle müvekkilinin 15 Haziran 2007 tarihinde Kırıkhan Devlet Hastanesinde hemşire olarak görevli olan A.D. ile evlendiğini, eşinin doğum yerinin Nizip/Gaziantep olduğunu, eşinin babasının öğretmen olduğunu ve mesleği gereği arızı olarak Kırıkhan'da bulunduğunu, bu nedenle 2007 yılında 3'üncü kez il içi atamaya tabi tutularak Erzin/Gözene J. Kor. Krk. K.lığı emrine atandırıldığını, son atandığı Erzin/Gözene garnizonunda henüz (1) yılını bile doldurmamasına, hiçbir atanma talebinde bulunmamasına ve hazırlık tebligatı almamasına rağmen 2008 yılı genel atamalarında Giresun İl J. K. lığı emrine atandığını, Hatay ilinin garnizon hizmet suresinin (6) yıl olduğunu, kendisinin 5'inci yılında iken, garnizon hizmet süresini doldurmadan Giresun İl J. K. lığı emrine atandığını, J. Astsb Kd Üçvş M.K.nın, Hatay İl J. K.lığı emrine 2003 yılında atanıp, bulunduğu garnizonda 6'ncı hizmet yılında olmasına rağmen 2008 yılı genel atamalarında atama görmediğini, söz konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek söz konusu atama işleminin iptalini ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM Nöbetçi Dairesinin 20.08.2008 tarihli ve 2008/2534-234 Gensek-Esas sayılı kararı ile davacı vekilinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 2003 yılı genel atamaları ile Hatay İl J. K.lığı emrine atanan ve Kırıkhan İlçe J. K.lığı Muratpaşa J. Krk. K.lığı emrinde istihdam edilen davacının görev yaptığı Muratpaşa J. Krk. K.lığının kapatılması üzerine 2005 yılında Kırıkhan İlçe J. K.lığı 1'inci Asyş Tim Komutanı olarak görevlendirildiği 15.06.2007 tarihinde Kırıkhan Devlet Hastanesinde hemşire olarak görevli olan A D. ile evlendiği, eşinin ailesinin ikamet adresinin Fatih Mahallesi Kırıkhan/Hatay olması nedeniyle il içi atama işlemine tabı tutularak Erzin/Gözene J. Krk. K.lığı emrine atandığı, Adana J. Blg. K.lığının 18 12.2007 tarih ve 2008 yılı atama ihtiyaçları ve teklifleri konulu yazısı ile evlenmesi nedeniyle başka bir garnizona atanması yönünde teklifte bulunulduğu, teklif uygun görülerek J. Gn. K.lığının 2008 yılı genel atamaları ile dava konusu atamanın yapıldığı, bu atama işleminin iptali istemiyle süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun 24'üncü maddesi uyarınca çıkarılmış olan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin Atama ve Yer Değiştirmede Uygulanacak Esaslar başlığı altındaki 183'üncü maddesinde, atanma ve yer değiştirmelerin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara, meslek programları, meslek içi eğitim esasları kadro ihtiyacı kıt'a hizmeti zorunluluğu, terfi durumu, sınıf ve ihtisasları, sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler göz önünde bulunarak Türk Silahlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmelik ile buna dayalı olarak çıkartılacak yönerge esaslarına göre yapılacağı belirtilmiştir.

Dava konusu uyuşmazlık: Hatay ilinin ilçesi olan Kırıkhan garnizonunda görevli iken 15.06.2007 tarihinde Kırıkhan Devlet Hastanesinde hemşire A.D. ile evlenen davacının eşinin ailesinin Fatih Mahallesi Kırıknan/Hatay da ikamet etmesi nedeniyle bulunduğu il (Hatay) dışında başka bir garnizona atama işlemine tabi tutulup tutulamayacağıdır. Davalı idare, işlemin sebebini münhasıran davacının eşinin ailesinin ikamet ettiği adresin Kırıkhan da olması nedeniyle Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği'nin 14'üncü ve J. Gn. K.lığı Atama Yönergesinin 2nci Bölüm 23'üncü maddelerine dayandırmaktadır. Kurulumuzca, 10.02.2009 tarihinde alınan ara kararla davacının garnizon hizmet süresini tamamlayıp tamamlamadığı hususunun bildirilmesi Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istenmiş, gelen 09.03.2009 tarih ve PER:1210-92369-09/Tyn.D.J.Astsb.Tyn.Ş. sayılı cevabı yazıyla garnizon hizmet süresini tamamlamadığı bildirildiğinden idarenin davacıyı aynı garnizonda istihdam iradesinin söz konusu olabileceği de dikkate alınarak bu husus tartışma konusu yapılmamıştır.

Muratpaşa J. Krk. K.lığının kapatılması üzerine 2005 yılında Kırıkhan İlçe J. K.lığı 1'inci Asyş.Tim Komutanı olarak görevlendirilen davacı, 15.06.2007 tarihinde evlenmesi üzerine eşinin ailesinin ikamet adresinin Fatih Mahallesi Kırıkhan/Hatay olması nedeniyle Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği’nin 14'üncü ve J. Gn. K.lığı Atama Yönergesi'nin 2'nci Bölüm 23'üncü maddeleri doğrultusunda ili içi atamaya tabi tutularak Kırıkhan garnizonundan Erzin/Gözene J Krk. K.lığı emrine atanmış ve 24.07.2005 tarihinde de buraya katılış yapmıştır. Adana J. Blg. K.lığının 18.12.2007 tarih ve 2008 yılı atama ihtiyaçları ve teklifleri konulu yazısı ile evlenmesi nedeniyle başka bir garnizona atanması yönünde teklifte bulunulması üzerine, teklif uygun görülerek J. Gn. K.lığının 2008 yılı genel atamaları ile dava konusu atama işlemi tesis edilmiştir.

Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği’nin Atamalarda Dikkate Alınacak Esaslar başlıklı 14 üncü maddesinin son fıkrasında Subay ve astsubaylar, kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, mümkün olduğu kadar, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askeri gazino, ve benzeri), levazım amirlikleri, ihale/muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat-emlak asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye/belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz. hükmünü, JGY-52-12 J. Gn. K.lığı Atama Yönergesinin 2'nci Bölüm Personelin Kendileriyle Eşlerinin Memleketleri ve Daimi İkametgahlarına Atandırılmaması başlıklı 23'üncü maddesi de benzet şekilde Subay, astsubay ve uzman jandarmaların kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askeri gazino vb), levazım amirlikleri, satın alma/muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat, emlak, asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılamazlar. Ancak son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye/belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz hükmünü içermektedir.

Jandarma personeli bakımından bahse konu hükümlerden (Yönetmeliğin 14'üncü ve Yönergenin 2'nci Böl. 23'üncü md) amaçlananın, emniyet ve asayiş hizmetlerinin daha etkin yürütülebilmesi, kamu gücü kullanan kişilerin görev yaptıkları yerlerde kendi yakınlarının bulunmasından dolayı olumsuz etkilenmelerin önüne geçilmesi, hizmet sunulan bölgede yaşayan insanlarda sübjektif hizmet gerçekleştirildiği kanaati oluşturulmadan tarafsız hizmet sunulabilmesi, kamu görevlilerinin bulundukları bölgede kendilerine ya da yakınlarına çıkar sağlamasının önüne geçilmesi olduğu açıktır. Zira jandarmanın eğitim görevleri bu kısıtlamadan hariç tutulmuş, ayrıca belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'ı aşan yerlere atanmasında bir sakınca görülmemiştir.

Dava konusu atama öncesi davacının kadro görevi Kırıkhan ilçe ve garnizonundan ayrı bir garnizon olan Erzin ilçe J. K.lığına bağlı Gözene J. Krk. K Yardımcılığıdır. Davacı, İl J. K.lığı karargahında görevli bir personel olmayıp istihbarat biriminde çalışanlar gibi ilin tamamına hizmet veren bir görevi de söz konusu değildir. Yukarıda da belirtildiği gibi Kırıkhan İlçe J. K.lığı 1'inci Asyş. Tim Komutanı olarak görevli iken, 15.06.2007 tarihinde evlenmesi üzerine kısa sure sonra eşinin ailesinin ikamet ettiği garnizondan başka bir garnizona Yönetmeliğin 14'üncü ve Yönergenin 2'nci Bölüm 23'üncü maddesi ruhuna uygun biçimde il içi atama işlemine tabi tutularak Erzin/Gözene J. Krk. K.lığı emrine atanmıştır. Bu atama işlemi tesis edildikten yaklaşık bir yıl sonra aynı gerekçeyle il dışına atama yapılmasının hukuka uyarlı olmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle

1) Hukuka aykırı olduğu sonucuna varılan atama işleminin İPTALİNE, Üye Hv.P Kur. Alb. Bülent TATKAN ve Üye Topçu Kur. Alb. Bülent ÇELİK'in karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile,

2) 1602 Sayılı Kanunun 71'inci maddesi uyarınca yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine, buna göre sarf edilen 25.00 TL (Yirmi Beş Türk Lirası) posta giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, ancak genel bütçeye dahil davalı idare 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi uyarınca, harçtan muaf olduğundan, ayrıca harca hükmedilmesine yer olmadığına davacının peşin yatırmış olduğu 74.00 TL (Yetmiş Dört Türk Lirası) harcın istem halinde kendisine iadesine,

3) Hüküm tarihide yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifeleri uyarınca saptanan 575.00. TL (Beş Yüz Yetmiş Beş Türk Lirası) vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine,

31.03.2009 tarihinde karar verilmiştir.


KARŞI OY GEREKÇESİ

Her ne kadar Kurulumuzca 10.02.2009 tarihinde alınan ara karara verilen cevapta davacının garnizon hizmet süresini tamamlamadığı bildirilmiş ise de; J. Gn. K.lığı Atama Yönergesine göre davacının toplam 5 yıl süre ile görev yaptığı Kırıkhan ve Erzin garnizon hizmet sürelerinin 5 yıl olduğu göz önüne alındığında davacının garnizon hizmet süresini tamamladığı dolayısıyla söz konusu atama işleminin hukuka uygun olduğu görüşünde bulunduğumuzdan aksine gerçekleşen sayın çoğunluk kararına katılmadık. 31.03.2009 (¤¤)




Full & Egal Universal Law Academy