Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2009/133 Esas 2009/827 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2009/ 133
Karar No: 2009 / 827
Karar Tarihi: 15.09.2009

(926 S. K. m. 79, 137) (Astsubay Sicil Yönetmeliği m. 82)

Davacı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına havale edilmek üzere 22.09.2008 tarihinde Bingöl Asliye Hukuk Mahkemesinde kayda geçen dilekçesinin ve müteakip dilekçesinin Dairemizce reddine karar verilmesi üzerine en son 12.01.2009 tarihinde Bingöl Asliye Hukuk Mahkemesinde, 15.01.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen (yenileme) dava dilekçesinde özetle; Anadolu Üniversitesi AÖF Muhasebe Bölümü ön lisans (2 yıllık) programını tamamlayıp dış kaynaktan astsubay temini kapsamında müracaat ettiğini ve 19.04.2007 tarihinde Astsubay Temel Eğitimine başladığını, 04.06.2007 tarihinde Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olduğunu, 30.08.2007 tarihinde Astsb. Çvş. nasbedildiğini ve fakat 30.08.2008 tarihinde terfi edemediğini, zira 4 yıllık fakülte / yüksek okul mezunlarına uygulanması gereken rütbe bekleme süresinin kısaltılmasının kendisine uygulanmadığını belirterek 30.08.2008 tarihinde Astsb. Kd. Çvş. rütbesine terfi ettirilmemesi işleminin iptaline ve maaş farkının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi belgelerden, muvazzaf astsubay giriş sınavlarına katılmak için son başvuru tarihi olan 23.06.2006 tarihinden önce iki yıllık yüksek okul mezunu statüsünde başvuruda bulunan davacının, yapılan sınavlarda başarılı olmasını müteakip 19.04.2007 tarihinde Balıkesir Astsb. Mes. Yük. Okulunda öğrenime başladığı, bu öğrenimi devam ederken Anadolu Üniversitesi AÖF İşletme Fakültesinin 4 yıl süreli İşletme Bölümünü 04.06.2007 tarihinde tamamlayarak mezun olduğu, ardından da temel askerlik eğitimini başarı ile tamamlamasını müteakip 30.08.2007 tarihinde astsubay çavuşluğa nasbedildiği; bilahare K.K.K.lığmm 10.10.2007 tarihli, İntibak Onayı konulu emri ile, fakülte mezunu olması (ve fakat fakülteyi astsubay olmak için başvurmuş olduğu tarihfen sonraki bir tarih olan 04.06.2007 tarihinde bitirmiş olması) nedeniyle 926 sayılı Kanunun 137'inci maddesi (c) bendi uyarınca 9'uncu derecenin 3'üncü kademesine intibakının yapıldığı, ancak Astsubay Meslek Yüksek Okulundan yıl olarak fazla okuduğu sürenin rütbe bekleme süresinden düşülmediği, diğer bir anlatımla davacı hakkında 926 sayılı Kanunun 79/c maddesinin tatbik edilmediği ve buna bağlı olarak da 30.08.2008 tarihinde Astsb. Kd. Çvş. rütbesine terfi ettirilmediği; davacının da söz konusu menfi işlemin iptali istemiyle işbu davayı tesis ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda özetlenen dava dilekçesi ve davalı idarenin savunmasından açıkça anlaşıldığı üzere dava konusu uyuşmazlık, davacı hakkında 926 sayılı Kanunun 79/c maddesinin uygulanma imkanı olup olmadığı diğer bir anlatımla davacının durumunun anılan maddenin kapsamına girip girmediği hususundadır.

926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 79/3 maddesi; Kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvuranlardan, temel askerlik eğitimini başarıyla bitirip muvazzaf astsubay nasbedilenlerin, hazırlık sınıfı ve sınıfta kalmalar hariç olmak üzere astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olan öğrenim süreleri, kıdemlerinden sayılır ve bunların hangi rütbelerde ne kadar eksik bekletilecekleri yönetmelikte gösterilir. hükmünü amirdir.

Astsubay Sicil Yönetmeliğinin 82'nci maddesi de; Kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvuranlardan, temel askerlik eğitimini başarıyla bitirip astsubay nasbedilenlerin, hazırlık sınıfı ve sınıfta kalmaları hariç olmak üzere, astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olan öğrenim süreleri, rütbe bekleme süresinden düşülür. Bunlardan hangi rütbelerde ne kadar eksik bekletilecekleri, aşağıda gösterilmiştir:

Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarındaki öğrenim süreleri;

a. Üç yıl olanların, astsubay çavuşlukta bir yıl,

b. Dört yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl,

c. Beş yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl, astsubay kıdemli çavuşlukta bir yıl,

d. Altı yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl, astsubay kıdemli çavuşlukta iki yıl,

eksiktir.

Bunlardan, Kanunun 82'nci maddesi gereğince askerlik görevinde iken müracaat ederek astsubay nasbedilen ve askerlik hizmetinde geçen süreleri kıdemlerinden sayılanların, eksik bekletilecekleri süreler, her rütbede en az bir yıllık müspet sicil almaları şartıyla, müteakip rütbelerdeki normal bekleme sürelerinden düşülür. hükmünü içermektedir.

Keza, (2006) Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muvazzaf/Sözleşmeli Astsubay Giriş Sınavları Başvuru Kılavuzu'nun 1'inci Bölüm l/c maddesinde; Muvazzaf /Sözleşmeli Astsubaylığa en az iki yıl süreli Yüksek Okul, Meslek Yüksek Okulu ve 4 yıl süreli Fakülte/Yüksek Okul Mezunlarının başvurabileceği belirtilmiş.

Yukarıda serdedilen mevzuat hükmünden anlaşıldığı üzere; gerek 2 yıllık gerekse 4 yıllık okul mezunları dış kaynaktan astsubay temini kapsamında statüye alınabilmektedir. 926 sayılı Kanunun 79/3 maddesinin tatbik edilebilmesi için ise ilgililerin Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvurmuş olmaları ve anılan okullarda okudukları sürenin astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olması gerekmektedir.

Bu noktada irdelenmesi gereken husus davacının muvazzaf astsubay olmak için hangi statüde, diğer bir anlatımla ne mezunu olarak müracaat ettiği ve idarenin davacıyı, hangi mezuniyetini nazara alarak başvurusunu kabul ettiğidir.

Gerek davacının dava dilekçesindeki beyanından, gerekse 30.06.2009 tarihli ara kararımıza davalı idarenin verdiği cevaptan, davacının 2 yıllık muhasebe bölümü mezunu olarak müracaat ettiği ve 2 yıllık yüksek öğrenim mezunu statüsü ile müracaatının kabul edildiği, keza 2 yıllık yüksek okul mezunu temelinde astsubay çavuş nasbedildiği anlaşılmıştır. Bu itibarla davacının, Astsubay Meslek Yüksek Okulunda eğitim ve öğretime başladıktan sonra 04.06.2007 tarihinde dört yıllık fakülteyi tamamladığı bir gerçek ise de; başvuru tarihinde 2 yıllık yüksek okul mezunu statüsünde olan ve başvurusu bu statü ile kabul edilen davacı hakkında, sonradan tamamladığı 4 yıllık fakülte nedeniyle 926 sayılı Kanunun 79'uncu maddesi gereği Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrenim süresinden fazla olan iki yıllık sürenin rütbe bekleme süresinden düşülmesi mümkün olmadığından davacının 30.08.2008 tarihinde astsubay kıdemli çavuş rütbesine yükseltilmemesinde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy