Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/963 Esas 2009/452 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 963
Karar No: 2009 / 452
Karar Tarihi: 21.04.2009

(211 S. K. m. 74) (926 S. K. m. 4, 118, 199) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 5) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 359)

Davacı 17.09.2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 1997 doğumlu kızının İstanbul/Beşiktaş Avrupa yakasındaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarını kazandığını, bu nedenle 25.06.2008 tarihli dilekçesi ile İstanbul Avrupa yakasına atanma isteğinde bulunduğunu, ancak Eylül 2008 atamalarıyla İstanbul Anadolu yakasındaki Tuzla P. Ok. K.lığı emrine atandırıldığını; ataması yapılan yer ile kızının okulu arasındaki mesafenin 2,5-3 saatlik araç gidiş mesafesinde olduğunu, dolayısıyla her gün gidiş-geliş 5-6 saatlik yolu kat etmesinin mümkün olmadığını, ayrıca atandığı Tuzla P.Ok. K.lığı emrinde sınıf ve branşına uygun bir kadronun bulunmaması nedeniyle komutanlık emrine atandığını belirterek söz konusu atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Dairemizin 11.11.2008 tarihli ve GENSEK NO:2008/2856, ESAS:2008/963 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerden; Sağ. Astsb. Kd. Bçvş. sınıf ve rütbesiyle mikrobiyoloji teknisyeni branşında görev yapmakta olan davacının 2003 yılı genel atamalarıyla 2'nci derece garnizon statüsünde ve 6 yıllık garnizon hizmet süresi olan Tekirdağ/Çorlu garnizonuna atandığı, bu garnizonda görevine devam etmekte iken 1997 doğumlu olan kızı ..........'nın sınavını kazandığı İstanbul Avrupa Yakasında bulunan Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Keman Sanat Dalı İlköğretim Okulu 6'inci sınıfına 24.06.2008 tarihinde kayıt yaptırdığı; 25.06.2008 tarihli dilekçesiyle kızının eğitimine devam edebilmesi için İstanbul Avrupa yakasına, bu mümkün olmadığında uygun görülecek İstanbul'da bir göreve atandırılması isteminde bulunan davacının, Eylül 2008 atamalarıyla İstanbul/Tuzla P.Okl.K.lığı emrine atandırılması üzerine söz konusu atama işleminin iptali istemiyle AYİM' de bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 118'inci maddesi; subayların ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara; meslek programlan, meslek içi eğitim esasları, kadro ihtiyacı, sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağını buyurmaktadır. Aynı Kanunun 119'uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde ise; ....atama yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz... hükmü yer almaktadır.

Keza, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 4'üncü maddesi; Silahlı Kuvvetlere mensup subayların ve astsubayları görev ve sorumlulukları Türk silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile diğer kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, talimatname ve hizmet kadrolarının açıklamalarında gösterilir. hükmünü amir olup, İç Hizmet Kanununun Rütbe Sahiplerinin Vazifeleri başlığı altındaki 74'üncü maddesi ise, ... hangi rütbe sahibinin hangi birlik ve askeri kurumda ne gibi vazife alacağı kadrolarda tespit edilir. hükmünü, İç Hizmet Yönetmeliğinin 359'uncu maddesi de; ...kıt'aların kuruluşları ve hangi rütbe sahibinin hangi kıt'aya kumanda edeceği standart kadrolarında tespit edilmiştir. hükmünü içermektedir.

Belirtilen tüm bu mevzuat hükümleri dikkate alındığında, personelin sınıfına/branşına uygun bir kadroda istihdam edilmesi, dolayısıyla atamaların bir kadroya yapılması gerektiği kuşkusuzdur.

Yapılan açıklamalar çerçevesinde dava konusu işlem değerlendirildiğinde; sınıf ve branşına uygun bir kadronun bulunmaması nedeniyle kadrosu olmayan bir görev yerine (emre) atanmış olan davacı hakkında tesis edilen atama işleminin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan atanma işleminin İPTALİNE, 21 NİSAN 2009 tarihinde Üye Hv.P.Kur.Alb. Bülent TATKAN'ın Karşı Oyu ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava dosyasında yer alan ve davacı ile ilgili belgeler muvacehesinde, idarece tesis edilen atama işleminde kanuni mevzuata aykırı bir husus görülmediğinden, işlemin iptali yönünde oy kullanan sayın çoğunluğun görüşüne katılamadım. 21.04.2009 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy